avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozitul pe a doua casa
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozitul pe a doua casa

Am in proprietate doua cladiri,a doua cladire e inchiriata in intregime unei firme ca sediu de firma in baza unui contract de inchiriere incheiat in forma scrisa si inregistrat la organul fiscal din localitate.Se plateste impozitul majorat pentru a doua cladire incepind cu anul 2005 pina in iunie 2010? Scutirea de impozit majorat se aplica numai daca cladirea e inchiriata persoanelor fizice nu si pentru persoane juridice?#-o
Cel mai recent răspuns: Elena Perianu , Traducator autorizat 18:43, 20 Octombrie 2010
pana la 30.06.2010, in cazul celei de a doua cladiri inchiriate , chiar si catre o persoana juridica ( inchirierea cu contract inregistrat la fisc ) nu se datora impozit majorat de catre persoana fizica - proprietar .
De la 01.07.2010 nu mai are importanta daca cea de a doua cladire este sau nu inchiriata.
Se plateste impozit majorat, cu exceptia prevazuta ( succesiunea legala )
Multumesc pentru ajutor.Ieri am fost informat de la Biroul impozite si taxe locale -ca datorez majorari la a doua casa, retroactiv din 2005 ,intrucit chiriasul a fost persoana juridica iar legea se refera numai la chirias persoana fizica
Ce pot face ?daca nu vor sa inteleaga legea numai cum vor ei!
acea a doua proprietate inchiriata persoanei juridice era utilizata ca locuinta ?
ce caracteristici are ?
Firma respectiva foloseste toata casa ca si sediu de firma(birouri).Toata casa e inchiriata la Societatea respectiva pe termen nelimitat din 2001.
inteleg ca este o casa , adica o locuinta cea de a doua proprietate
Va intrebam acest lucru, deoarece pana la 30.06.2010 numai cladirile cu destinatie de locuinta erau impozitate majorat .
Abia de la 01.07.2010 s-a eliminat ideea de " locuinta " si au spus generic : " cladiri "
OK, plec de la premisa ca si a doua casa e locuinta ; atunci consider aplicabil urmatorul text din cod :
Regula de impunere spunea asa ( pana la 30.06.2010 ) : cea de a doua cladire cu destinatie de locuinta se impoziteaza supimentar , daca nu este inchiriata :

ART. 252
Majorarea impozitului datorat de persoanele fizice ce deţin mai multe clădiri
(1) Dacă o persoană fizică are în proprietate două sau mai multe clădiri utilizate ca locuinţă, care nu sunt închiriate unei alte persoane, impozitul pe clădiri se majorează după cum urmează:

a) cu 15% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;

Cum vedeti, codul fiscal nu distinge cui sa fie inchiriata : unei persoane fizice sau unei persoane juridice .Exceptia actioneaza doar in cazul inchirierii .
Daca nu distinge,inseamna ca nu are importanta calitatea persoanei .
Acum : ce inseamna"inchiriat "?
Norme :
36. Sunt considerate ca fiind închiriate numai acele clădiri utilizate ca locuinţă pentru care sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:

a) proprietarul, în calitatea sa de locator, are contract de închiriere încheiat în formă scrisă;- aveti asa ceva

b) contractul prevăzut la lit. a) este înregistrat la organul fiscal competent în scopul stabilirii veniturilor din cedarea dreptului de folosinţă a bunurilor, în condiţiile legii;
--- aveti asa ceva
c) locatarul nu poate fi membru al familiei locatorului; prin familie, în sensul prezentei litere, se desemnează soţul, soţia şi copiii lor necăsătoriţi. Această condiţie nu se urmăreşte în cazul în care clădirea utilizată ca locuinţă se închiriază unei persoane juridice.
Cum interpretez acest punct c) ?
Daca acea a doua casa ar fi inchiriata unui membru de familie, atunci exceptia nu se aplica
In schimb, daca persoana juridica , prin asociatii sai,are o legatura de familie cu proprietarul, exceptia se aplica .

Prin urmare, atat timp cat codul, cum am aratat, nu distinge calitatea persoanei iar normele intaresc ideea ca pana si inchirierea catre persoana juridica ruda cu proprietarul este luata in considerare, cred ca aveti temei suficient sa contestati decizia de impunere din anul 2005.
Textele legale de mai sus sunt cele in vigoare pana la 30.06.2010

Insa, de la 01.07.2010, intradevar, nu mai exista exceptia , prin urmare, de la acea data impozitul va fi majorat .

---
m-as bucura sa ma tineti la curent cu demersul dvs
Ultima modificare: Joi, 7 Octombrie 2010
Magda Staicu, Consultant fiscal

Alte discuții în legătură

Impozit pe a doua cladire Tiberiu Lupu Tiberiu Lupu Daca a doua cladire este un garaj NELOCUIBIL se plateste pentru garaj impozit de 150%? Care este articolul de lege unde se leaga de cuvantul \"locuibil\" (sau ... (vezi toată discuția)
La impozitare se percepe impozit marit pt. a doua locuinta sau a doua proprietate? floricu67 floricu67 buna ziua. am o mare nedumerire vis a vis de modul de interpretare a prevederilor in ceea ce priveste impozitarea pentru a doua proprietate.concret detin un ... (vezi toată discuția)
Impozit suplimentar pe proprietati Claudiu_Constantinescu Claudiu_Constantinescu Buna ziua, Am, impreuna cu sotia, mai multe proprietati detinute in co-proprietate 50-50%. In noile conditii legale, desi nu detinem 100%, fiecare se ... (vezi toată discuția)