avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Poprire parti sociale
Discuție deschisă în Executare silită

Poprire parti sociale

Am un contract notarial in care am imprumutat niste bani unui administrator si mi-a garantat cu parti sociale intr-un SRL cu inca doi asociati minoritari. Ok, stiu, am facut-o am facut-o.
Insa, i-am poprit partile sociale pe care le detine (toate, majoritare) si am discutat cu cei doi asociati in afara acestuia si ei sunt de acord ca sa le preiau in executare silita si sa intru in firma.
INTREBARE: In ce mod se poate face acesta executare silita, sau mai precis care sunt pasii care trebuie urmati?
De ex: Somatie, Licitatie, Proces Verbal de intrare in posesie, Judecatorie sau Registrul comertului. Nici executorul jud. nu prea stie exact!
Ultima modificare: Miercuri, 6 Octombrie 2010
blmirela, utilizator
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 14:53, 6 Octombrie 2010
Nu este legala poprirea partilor sociale iar pe cale de consecinta, nu este legala nici o alta procedura de "intrare" in firma...in aceasta modalitate.

Parerea mea este ca executorul a gresit cand a executat partile-sociale.Legea 31/1990 interzice acest lucru.

Obs.A fost pus sechestru si pe jucatorii de fotbal, la un moment dat (exista o discutie pe forum privind acest fapt) deoarece figurau ca active in cadrul contabilitatii societatii debitoare...deci...no comment.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Octombrie 2010
Iuliana Cermak, Avocat
Registrul comerțului are o grămada de juriști. S-a analizat cererea de poprire și a fost acceptata... + nu a facut nimeni recurs in termenul legal!

www.avocatnet.ro/content/for...

Lege nr. 31/1990(r2) - privind societăţile comerciale

Art. 66. - (1) Pe durata societăţii, creditorii asociatului pot să-şi exercite drepturile lor numai asupra părţii din beneficiile cuvenite asociatului după bilanţul contabil, iar după dizolvarea societăţii, asupra părţii ce i s-ar cuveni prin lichidare.
(2) Creditorii prevăzuţi la alin. (1) pot totuşi popri, în timpul duratei societăţii, părţile ce s-ar cuveni asociaţilor prin lichidare sau pot sechestra şi vinde acţiunile debitorului lor.

si un raspuns::: "Tocmai, exista un text care prevede posibilitatea executarii actiunilor debitorului. Daca se interpreteaza actiunile in sensul restrictiv (numai in cazul societatilor pe actiuni), intr-adevar, partile sociale ar deveni o exceptie de la regula inscrisa in alin. (2). Totusi, exceptia trebuie prevazuta expres, pe de o parte, iar, pe de alta parte, tot Capitolul I din L 31/1990 vorbeste despre asociati (adica numai srl pe acest tip de interpretare), situatie in care exceptia ce ar viza sa-urile nu ar avea nici o noima"
Ultima modificare: Miercuri, 6 Octombrie 2010
blmirela, utilizator
V-am spus parerea mea personala si chiar daca cererea in cauza a fost analizata de o "gramada de juristi", legea este aceeasi pentru toata lumea.Probabil interpretarea este diferita ca si practica in materie.

Drept dovada, ca...in situatia punerii in practica a "popririi" partilor sociale va citez:"De ex: Somatie, Licitatie, Proces Verbal de intrare in posesie, Judecatorie sau Registrul comertului. [b]Nici executorul jud. nu prea stie exact!
".
[b]Parerea mea este ca nu stie, pentru ca nu exista text de lege care sa reglementeze astfel de "operatiuni juridice"...


"Ca urmare a modificărilor aduse de către O.U.G. nr. 54/2010, art. 202 şi 203 din Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale se modifică şi vor avea următorul cuprins:

“Art. 202. – (1) Părţile sociale pot fi transmise între asociaţi.

(2) Transmiterea către persoane din afara societăţii este permisă numai dacă a fost aprobată de asociaţi reprezentând cel puţin trei pătrimi din capitalul social.

(21) Hotărârea adunării asociaţilor, adoptată în condiţiile alin. (2), se depune în termen de 15 zile la oficiul registrului comerţului, spre a fi menţionată în registru şi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.

(22) Oficiul registrului comerţului va transmite de îndată, pe cale electronică, hotărârea prevăzută la alin. (21) Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti.

(23) Creditorii sociali şi orice alte persoane prejudiciate prin hotărârea asociaţilor privitoare la transmiterea părţilor sociale pot formula o cerere de opoziţie prin care să solicite instanţei judecătoreşti să oblige, după caz, societatea sau asociaţii la repararea prejudiciului cauzat, precum şi, dacă este cazul, atragerea răspunderii civile a asociatului care intenţionează să îşi cedeze părţile sociale. Dispoziţiile art. 62 se aplică în mod corespunzător.

(24) Transmiterea părţilor sociale va opera, în lipsa unei opoziţii, la data expirării termenului de opoziţie prevăzut la art. 62, iar dacă a fost formulată o opoziţie, la data comunicării hotărârii de respingere a acesteia.

(3) În cazul dobândirii unei părţi sociale prin succesiune, prevederile alin. (2) nu sunt aplicabile dacă prin actul constitutiv nu se dispune altfel; în acest din urmă caz, societatea este obligată la plata părţii sociale către succesori, conform ultimului bilanţ contabil aprobat.

(4) În cazul în care s-ar depăşi maximul legal de asociaţi din cauza numărului succesorilor, aceştia vor fi obligaţi să desemneze un număr de titulari ce nu va depăşi maximul legal.

Art. 203. – (1) Transmiterea părţilor sociale trebuie înscrisă în registrul comerţului şi în registrul de asociaţi al societăţii.

(2) Transmiterea are efect faţă de terţi numai din momentul înscrierii ei în registrul comerţului.

(3) Actul de transmitere a părţilor sociale şi actul constitutiv actualizat cu datele de identificare a noilor asociaţi vor fi depuse la oficiul registrului comerţului, fiind supuse înregistrării în registrul comerţului potrivit dispoziţiilor art. 204 alin. (4). ”

Potrivit actualei reglementări, procedura privind transmiterea părţilor sociale către terţe persoane este următoarea:

Hotărârea Adunării Generale a asociaţilor, prin care a fost aprobată transmiterea părţilor sociale către terţe persoane, se depune în termen de 15 zile la Oficiul Registrului Comerţului în vederea publicării în Monitorul Oficial al României, aceasta urmând a fi transmisă pe cale electronicăAgenţiei Naţionale de Administraţie Fiscală şi direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti.".

Daca R.C. analizand cererea de poprire a acceptat-o, solicitati-le in scris sa va "indrume" legal...si la finalizarea demersurilor, indrumare care sa nu exceada lterei textului de lege anterior mentionat (au multi juristi si cu siguranta vor gasi solutiile legale).

mulțumesc pentru răspuns. voi analiza mai in amanunt problema.
Lege nr. 31/1990(r2) - privind societăţile comerciale

Art. 66. - (1) Pe durata societăţii, creditorii asociatului pot să-şi exercite drepturile lor numai asupra părţii din beneficiile cuvenite asociatului după bilanţul contabil, iar după dizolvarea societăţii, asupra părţii ce i s-ar cuveni prin lichidare.
(2) Creditorii prevăzuţi la alin. (1) pot totuşi popri, în timpul duratei societăţii, părţile ce s-ar cuveni asociaţilor prin lichidare sau pot sechestra şi vinde acţiunile debitorului lor.

Daca ma intrebati pe mine, eu as interpreta alin.(2) art.66 din legea nr.31/1990 coroborat cu disp. art.452 (2) lit.a) C.proc.civ. si cu disp. art.202 (2) din Legea nr.31/1990 cu ultimele modificari.
In concluzie, partile sociale nu sunt supuse executarii silite prin poprire.


Revin insa, si precizez faptul ca, este doar interpretarea mea.

Edit later:
Intr-o alta interpretare, o astfel de cerere este inadmisibila:
[ link extern ] /
Ultima modificare: Miercuri, 6 Octombrie 2010
Iuliana Cermak, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune faneduru74 faneduru74 unde se vorbeste de cesiunea partilor sociale ? (vezi toată discuția)
Anulare cesiune actiuni Ramonacorina Ramonacorina Buna ziua! Va rog daca puteti sa ma ajutati cu un sfat :am fost de acord sa cumpar 50 %din actiunile unei firme cu 2 asociati,adica am cumparat toate ... (vezi toată discuția)
A aparut vreo lege privind concesionarea sc alexandru andra alexandru andra Ce lege a aparut si a intrat in vigoare cu 1 iulie 2010 cu privire la concesionarea societatilor cu datorii? Oare nu se mai pot concesiona firme cu datorii? (vezi toată discuția)