Conditii: vremelnicia, urgenta, dovedirea unor pagube iminente si neprejudicierea fondului cauzei.
Incredintarea minorului este cererea de fond... iar incredintarea acestuia, fie si temporara prejudiciaza fondul.
Nu este o urgenta faptul ca nu a mai mers la gradinita. Gradinita nu este obligatorie. Se presupune ca minorul este educat de mama.
Paguba iminenta nu se aplica in cauze familiale, pentru ca vorbim de oameni, nu de bunuri.
Urgenta, iarasi nu e dovedita, deoarece mama este cu copilul si nu este nimic urgent sa luati copilul de linga mama.
Ba din contra.
Deci, concluzia mea este ca metoda de actiune (ordonanta presedentiala) este gresit aleasa deoarece nu intruniti niciuna din conditiile ei.
Singurul lucru pe care il puteti cere este program de vizitare. Ma rog, divort, partaj, pensie alimentara, si ce mai trebuie facut. Cred ca stiti povestea.
Va pierdeti vremea cu ordonanta presedentiala.
Alberto Kurtyan
Punctul meu de vedere este ca poate fi stabilit un drept de vizita pe calea ordonantei presedintiale.
Urgenta ar fi imposibilitatea creata de catre mama , prin respingerea vizitelor dumneavostra.
Asadar, adresati-va judecatoriei in a carei raza teritoriala domicilieaza parata, propunand , totodata, un program de vizita care sa fie realizat cu respectarea activitatilor zilnice intreprinse de copil.
Ordonanta presedintiala avand ca obiect incredintarea copilului spre crestere si educare, pana la solutionarea in fond a cauzei , este justificata, atata vreme cat e o masura urgenta , insa consider ca, in cazul de fata, copil va ramane la mama.
Succes.
deja nu mai aveti nevoie de opinia mea care mi-ati cerut-o in privat, fiindca vad ca ati primit multe lamuriri.
aici noi dam sfaturi, sunt simple pareri care pot fi foarte departe de situatia reala in care va aflati.
desigur ca in teorie copilul ar ramane la mama iar dvs pe calea ordonantei ati putea obtine dreptul de vizita, in schimb in realitate se pot intampla multe.
Stoica Ioana a scris:
Asadar, adresati-va judecatoriei in a carei raza teritoriala domicilieaza parata, propunand , totodata, un program de vizita care sa fie realizat cu respectarea activitatilor zilnice intreprinse de copil.
va multumesc pt. raspuns si va intreb:
1.exista posibilitatea ca in urma ordonantei presedintiale sa nu se stabileasca un program de vizita daca nu am mentionat punctual acest lucru in scris la introducerea ei si voi spune asta verbal in fata instantei?
2.daca se stabileste un program de vizita in urma ordonantei presedintiale ce inseamna concret pot sa-l iau acasa la160 km de locul unde se afla plecat cu mama?
3.va ramane la mama si dupa ordonanta presedintiala,si dupa divort? cum va fi motivat acest fapt de instanta doar ca e mama si eu tata nu ne va considera egali in drepturi ? si unde eu as avea cateva avantaje am locuinta ANL,in localitatea unde copilul a frecventat 2 ani gradinita si mediul unde a crescut,serviciu pe durata nedeterminat si fara intreruperi,eu nu fumez, in schimb ea locuieste la parinti in mediul rural, loc de munca instabil sau deloc,nu-l da la gradinita ,i-a schimbat mediul,ea fumeaza., si consideram ca nu mai exista nici un alt aspect care sa influenteze decizia
Nu cred sa ajunga argumentul cu gradinita pentru reincredintare, dar depinde de muuuulte aspecte, de sustinerile dv., de ale mamei etc.
Depinde care e logica pentru aceasta dezradacinare, daca exista gradinita in zona unde sta copilul acum, daca nu, daca, cum si cine se ocupa de copil acum, daca exista scoala, care sunt intentiile mamei cu privire la educatia copilului etc.
Pe de alta parte, indepliniti conditiile pentru ordonanta cu privire la program de vizitare; cum se va acorda acesta insa depinde exclusiv de cum il cereti, cum argumentati etc.
INca il mai puteti cere in completarea cererii, caci inteleg ca a existat un singur termen anterior fara citarea legala a mamei insa.
NU numai ca nu ajunge sa o faceti oral, dar nu are rost sa cereti nici in scris program de vizitare daca nu e concret detaliat, argumentat, daca nu e bine definit programul in functie de programul dv. si al mamei de munca, de timpul liber al ambilor etc.
Daca il fati in dorul lelii, asa o sa primiti si hotararea si asa o sa va vedeti si copilul. Si veti arunca apoi cu pietre intr-o justitie care nu putea decide altfel in momentul cand nu veti putea pune in executare hotararea pentru ca programul e greu de aplicat. :( Si pacat apoi de efortul dv., de copilul care isi pierde incet-incet legatura cu tatal...
Din nefericire, nu se da atentie redactarii ori cererii unui program bun de vizitare, asa incat de multe ori se ajunge la lipsa vizitelor, desi hartii exista... :((
Va recomand sa discutati cu un avicat, macar sa vedeti care e diferenta intre mai multe programe, sa vedeti sansele reale pentru incredintare, sa vedeti daca are rost audierea copilului si ce sanse sunt etc.
Succes!