avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

cum se imparte mostenire bunicilor cind sintm5 nepoti de pe copii lor care sint si ei decedati si mai are o sora in viata multumesc:((
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 21:52, 10 Octombrie 2010
Intrebare: cine mai are si o sora?

Daca cei 5 copii ai bunicilor ar mai fi fost in viata, in lipsa unui sot supravietuitor, mostenirea s-a fi impartit in mod egal intre acestia.La fel se imparte si intre nepoti, care vin prin reprezentare la mostenire.
probabil copii lor decedati mai "are" o sora in viata.

In acest caz averea bunicilor se imparte in mod egal intre copii lor vii sau decedati.
In locul celor decedati, la mostenire, vin copii lor.
Partea parintilor decedati se imparte in parti egale intre copii lor.

Pentru un calcul exact, spuneti urmatoarel:
bunicii... citi copii aveau?
citi sunt decedati?
Decedatii citi copii aveau fiecare?

Alberto Kurtyan
Daca bunicii nu au decedat simultan, ci succesiv, atunci averea bunicului decedat se imparte intre sotul sau supravietuitor si ceilalti mostenitori ai sai: copiii acestuia, din casatorie sau din afara ei dar recunoscuti, direct sau prin reprezentare in situatia in care descendentii sunt decedati la data autorului lor.
Daca nu s-a dezbatut succesiunea dupa niciunul dintre bunici, aceasta trebuie facuta simultan cu dezbaterea succesiunii fiecarui bunic.
Daca primul sot decedat, nu avea copii in viata, in locul copiilor sai, vin prin reprezentare descendentii acestora care culeg mostenirea ce revenea autorului lor, indiferent de numarul acestora. Astfel, daca bunicul avea sotie supravietuitoare si 2 copii, ambii decedati anterior care, la randul lor, aveau unul 2 copii si altul 3 copii, atunci averea bunicului se imparte intre sotia supravietuitoare, bunica decedata la data dezbaterii succesiunilor despre care vorbim, in cota de 1/4 din averea sa si cei 5 nepoti care vor lua o cota de 3/8 primii doi nepoti impreuna, dupa primul fiu, si 3/8 ceilalti 3 nepoti impreuna, dupa al doilea fiu, respectiv nepotii vor culege cota ce revenea autorului lor, indiferent de numarul acestora.
Daca sotul decedat, bunicul, nu avea descendenti, ci doar bunica, dintr-o alta casatorie, atunci averea bunicului revine in totalitate sotiei supravietuitoare iar la decesul acesteia, averea sa se va imparti intre nepotii sai, ce vin prin reprezentare la mostenire in locul copiilor sai decedati. ;)
Cati copii au avut bunicii?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune intrebare simpla abserban abserban Situatia este urmatoarea: Mama mea a murit inaintea bunicii, in total au fost 4 frati, noi suntem 2 mostenitori dupa mama. Intrebarea mea este mostinrea din ... (vezi toată discuția)
Succesiune IOANBIRLEA IOANBIRLEA Buna ziua, as dori sa pun o intrebare legata de o succesiune dupa o persoana decedata care are in viata urmatoarele rudenii: o sora, si nepoti din 2 ramuri ... (vezi toată discuția)
Drept succesoral sarm07opr sarm07opr Strabunica a lasat prin testament intreaga ei avere la doua nepoate(una de fiica si una de fiu). In acelasi testament sunt inregistrati ca mostenitori ... (vezi toată discuția)