avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune intrebare simpla
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune intrebare simpla

Situatia este urmatoarea: Mama mea a murit inaintea bunicii, in total au fost 4 frati, noi suntem 2 mostenitori dupa mama. Intrebarea mea este mostinrea din partea bunicii se va imparti in patru parti egale sau in 5 ?
- toti ceilalti frati ai mamei traiesc
- nu exista testament sau altceva
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: dienusa , utilizator 10:05, 21 Octombrie 2006
Se va imparti in 4. Si apoi, 1/4 din mostenirea bunicii tale, se va imparti la 2.
Asadar vei avea o cota de 1/8 din mostenirea bunicii!


Colega noastra are dreptate, deoarece tu si fratele (sora) veti veni la mostenirea bunicii prin reprezentare mamei, culegand din mostenire cota care ar fi cules-o mama ta daca ar fi fost in viata la data decesului bunicii vroaste.
O atentionare, care nu schimba cu nimic cotele precizate de ceilalti colegi. Nu ai spus nimic de bunicul. daca este decedat aveti de dezbatut 2 mosteniri. Si asta conteaza la taxele notariale pe care le veti avea de platit.
Ehhh... in cazul in care traieste inca bunicul, cotele vor fi altele, deoarece el ca sot supravietuitor care vine in concurs cu descendentii culege 1/4 din mostenire. In acest caz partea din mostenire se modifica, dar, in principiu, rationamentul e acelasi.
Asa cum s-a spus mai sus, tu si fratele/sora ta, veti culege doar partea care i se cuvenea mamei tale, pe care o veti imparti egal.
Ultima modificare: Joi, 12 Octombrie 2006
a_mira, utilizator
Sotul supravieţuitor, în concurs cu descendenţii, nu culege 3/4, ci 1/4 din masa succesorală...

Alte discuții în legătură

Mostenire-cote succesorale mecuine mecuine Suntem trei frati.Mama a murit,tatal mamei la fel. Traieste mama mamei(sotia decedatului) si am vrea sa stim ce drepturi avem noi cei trei frati din 700 de m ... (vezi toată discuția)
Suuccesiune cu peripetii zita74 zita74 Este un caz mai special: bunica mea D-zeu s-o ierte a avut doi fii. Unchiul meu a murit inaintea mamei sale ( nu a avut copii), tatal meu a murit dupa bunica ( ... (vezi toată discuția)
Mostenire Danila Adrian sorin Danila Adrian sorin cum se imparte mostenire bunicilor cind sintm5 nepoti de pe copii lor care sint si ei decedati si mai are o sora in viata multumesc:(( (vezi toată discuția)