avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 381 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Computare dupa contopirea pedepselor cu inchisoarea
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Computare dupa contopirea pedepselor cu inchisoarea

Avem asa :
1 ) Condamnare definitiva in anul 2007 pentru o fapta din 2007.Sentinta nr 1 / 2007.Pedeapsa 3 ani.
2 ) Condamnare definitiva pentru fapta savarsita in anul 2010.Sentinta nr. 2 /2010.Ramane un rest de executat inculpatul fiind in stare de recidiva postcondamnatorie.Se aplica o pedeapsa de 3 ani si 6 luni si la care se va aplica un spor de 6 luni.Pedeapsa rezultanta va fi de 4 ani.

3 ) Ulterior, mai apare o condamnare definiva in anul 2010 pentru fapta savarsita in anul 2006.Sentinta nr. 3 / 2010. Si in acest caz se aplica o pedeapsa de 3 ani si 6 luni si la care se va aplica un spor de 6 luni.Pedeapsa rezultanta va fi de 4 ani.
___________________________________________


Contopirea pedepselor trebuie facuta in baza legii, fiind vorba de un text de lege imperativ.
Intrebarea este : cele trei hotarari se vor contopi si se va scadea pedeapsa executata de 2 ani si 2 luni dupa ce se va face contopirea pedepselor din Sentinta nr 1 / 2007, Sentinta nr. 2 /2010, Sentinta nr. 3 / 2010, in cazul aparitiei sentintei nr. 4 / 2011?

Va rezulta, dupa contopire, sentinta nr. 4 / 2011, in care pedeapsa rezultanta va fi de 4 ani si 6 luni ( sa zicem) si se va deduce restul de pedeapsa ce s-a executat, adica pedeapsa de 2 ani si doua luni se va deduce ?

Ce parere aveti ?
Daca ati avea si ceva practica judiciara pe speta ar fi perfect.Cu siguranta ca trebuie sa existe, dar inca nu am gasit.Trebuie sa mai caut…
Este interesat de vazut practica judiciara indiferent de faptul ca, sustine favorabil sau nefavorabil intrebarea mea.

Cel mai recent răspuns: Carolia , utilizator 11:25, 3 Noiembrie 2018
Da, si eu m-am gandit la ,, alta varianta posibila" insa in asemenea cazuri instantele pot gresi...in privinta deducerii...
Adica la o pedeapsa de 4 ani si 6 luni condamnatul are de executat cu 2 ani si doua luni mai putin...si acesta va avea vocatie la liberarea conditionata dupa aproximativ 1 an si cateva luni desi pedeapsa ar fi de 4 ani si 6 luni...

Oricum, pentru fapta din 2007 - sentinta nr 1 si fapta din 2010 - sentinta nr 2 nu se va deduce pedeapsa executata chiar daca se va contopi...
Adica ceea ce a executat nu se va scadea, ci va executa noua pedeapsa in cuantumul pronuntat in sentinta nr. 2 dupa contopirea restului de pedeapsa ramas nexecutat din sentinta nr 1.

Toata treaba este cu sentinta nr 3...
Fara aceasta nu se va face deducerea din vechea pedeapsa.

Aici este ingineria...si inca nu imi dau seama care varianta ar fi mai buna ( adica ,,prima postare" sau ,,alta varianta posibila" )

Nu ma refer la deducerea arestului preventiv in baza mandatului de arestare preventiva intrucat acesta se scade indiscutabil.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Octombrie 2010
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Buna,
Pentru fapta din 2006 se va aplica o pedeapsa tinandu-se cont de regula concursului real de infractiuni (concurs cu cea din 2007), deducandu-se pedeapsa executata.
Pentru fapta savarsita se va aplica pedeapsa tinandu-se cont de recidiva post executorie si nu se va deduce nimic.
Concentrati-va pe cea din urma.
Cu respect
Va multumesc pentru raspuns.
Dupa parerea mea se vor contopi toate pedepsele si se va deduce ceea ce a executat in baza sentintei nr. 1 / 2007.
Este vorba de recidiva post condamnatorie si nu de recidiva post executorie.Sunt aplicabile prevederile art 37 alin. (1) lit. a C. pen. sub acest aspect.
Daca era vorba de recidiva post executorie situatia juridica ar fi fost nefavorabila...

Fiind obligatorie emiterea unui singur mandat de executare a pedepsei inchisorii se vor contopi si se va deduce datorita sentintei nr. 3 / 2010.
De aceea, dupa parerea mea, nu se poate sa execute o pedeapsa cumulata pentru sentinta nr. 3 / 2010 pentru o fapta concurenta.
Mai avem si dispozitiile prevazute de art. 36 C. pen. care sunt incidente.
Intelesesem ca executat ceva.
Oricum, orientati-va si dupa Noul Cos Penal ca nu cumva pedepsele sa fie mai mici in vederea tergiversarii proceselor.
Respect
Da, ati inteles bine.
A executat o parte din pedeapsa si a fost liberat conditionat.
Infractiunea din 2010 s-a comis pana ca pedeapsa sa fie considerata ca executata.

Alte discuții în legătură

Contopirea pedepselor : o mica explicare ady01 ady01 Buna ziua , am si eu o intrebare , am avut o pedeapsa de 21 de luni in austria dintre care am executat 14 luni , iar in romania mai am o pedeapsa de 24 de luni ... (vezi toată discuția)
Transformarea recidivei in concurs manuel.t manuel.t Bunaseara. Am si eu o mare nelamurire. O cunostinta mi-a povestit recent ca a savarsit 3 infractiuni: - Infractiunea 1. Furt calificat savarsit in ianuarie ... (vezi toată discuția)
patru dosare penale - contopire pedepse, posibilitate eliberare conditionata maneageorge99 maneageorge99 Buna ziua !Am ispasit 2 ani dintr-o pedeapsa cu executare de 4 ani si m-am eliberat conditionat in iarna anului 1998. In anul 2000 am fost condamnat la 2 ani ... (vezi toată discuția)