avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... intrebare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

intrebare

Buna dimineatza,amointrebare:

Daca in timpul casatoriei 2 soti cumpara un apartament cu 35 mii euro si dupa un an il vand cu 45 mii.Achita creditul de 35 mii din banca si restul il folosesc sa cumpere o casa.
Dupa 5 luni de la cumpararea casei divorteaza. Unul vrea sa ramana cu casa

Ce se intampla cu restul de10 mii ce a fost adaugat pt acumpara noua casa?

Amandoi au dreptul la jumatate(5 mii) sau nu conteaza deloc la partaj ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: trainee , utilizator 09:56, 9 Octombrie 2010
Cei 2 soti au in principiu dreptul la o cota egala de contributie (50%-50%), insa din probele ce se administreaza in cauza este posibila retinerea unei cote majorate a unuia din soti.
La partaj, se evalueaza bunurile aflate in patrimoniul sotilor la data desfacerii casatoriei, neavand relevanta bunurile vandute sau instrainate sub orice forma.
Urmare a expertizelor care se efectueaza in cauza, instanta poate dispune impartirea casei in natura (cand acest lucru este posibil), atribuirea casei unuia din soti cu obligarea acestuia la plata sultei ce rezulta din evaluare in favoarea celuilalt sau sotii pot vinde imobilul, urmand sa imparta pretul.
Multumesc pt raspuns, dar dc unul vrea casa si celalalt nu, acea suma de 5 mii poate fi considerata ca sulta pt cel ce nu vrea casa ? (tinanad cont de faptul ca cei 10 mii rezultati din vanzarea primului apartament au fost folositi pt a cumpara a 2 a casa). Sau aceasta suma nu conteaza deloc?
Se poate o mica idee la intrebarea anterioare ?
Multumesc.
regula la partaj bunurile se evalueaza si sulta se stabileste in functie de valoarea de circulatie actuala si cota de contributie a fiecaruia. in cazul Dvs., daca au contribuit 50%-50% si partile de comun acord stabilesc ca valoarea casei e de 10 mii euro (si deci nu mai e necesara expertiza de specialitate), atunci da, sulta in sarcina celui caruia i se atribuie casa e de 5 mii euro.
nu are relevanta pentru stabilirea cuantumului sultei de unde au provenit banii pentru casa. ar fi avut relevanta daca se discuta calitatea de bun - comun sau propriu, sau cota de contributie.
In concluzie...ori casa si platiti 5mii ori primiti dvs. 5mii.

Alte discuții în legătură

Pot prelua rata pe mine daca raman in casa? MarianG111 MarianG111 Buna ziua. Avem o casa de impartit cu rata ipotecara inca 20.000 euro . Doresc sa dau la partaj si sa raman eu cu casa , dupa terminare si stabilirea sultei , ... (vezi toată discuția)
Intrebare dificila angel_mirela2003@yahoo.com angel_mirela2003@yahoo.com Buna ziua, As dori sa va relatez urmatoarea situatie: X este casatorit cu Y. Impreuna cumpara un apartament la pretul de 35 mii euro cu credit in ... (vezi toată discuția)
Intrebare- partaj sunshine83 sunshine83 Care este principiul impartirii bunurilor intr-un partaj ? Se impart bunurile si obligatiile? Daca de exemplu bunurile valoreaza 50 mii euro si creditul ... (vezi toată discuția)