avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 440 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... intrebare dificila
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

intrebare dificila

Buna ziua,

As dori sa va relatez urmatoarea situatie:

X este casatorit cu Y.
Impreuna cumpara un apartament la pretul de 35 mii euro cu credit in banca.
Dupa o perioada, vand apartamenul cu 50 mii euro si cumpara o casa in valoare de 100 mii euro.
Cu cei 50 mii achita banca si pun restul(10 mii din pretul ap) pt casa si mai cer un credit de 90 mii de la banca.
Impreuna se imprumuta cu 15 mii euro de la Z.(printr-un act la notar de imprumut in care sunt trecuti amandoi ca si imprumutati.
X si Y divorteaza.
X nu vrea nici un bun iar Y vrea tot.
Ce obligatii si drepturi are X si ce obligatii si drepturi are Y din punct de vedere legal ?
Va multumesc, astept cu interes raspunsurile dvs.
Cel mai recent răspuns: angel_mirela2003@yahoo.com , utilizator 17:25, 22 Iunie 2010
bunurile dobindite in timpul casatoriei se impart tinind cont de cota ideala: 50%-50%. in cazul in care unul dinsoti dovedeste, prin acte, ca a contribuit cu mai mult de 50% la dobindirea bunului/bunurilor supuse partajului se poate atribui o cota mai mare decit cea ideala. atribuirea unui/unor bunuri unuia din soti, in cazul in care partajul nu este posibil, se face prin despagubirea celuilalt sot cu o suma de bani(sulta) care sa acopere valoarea cuvenita. in acelasi sens se impart si creditele dobindite in timpul casatoriei pentru dobindirea unui/unor bunuri. indicat ar fi sa se faca un partaj amiabil al bunurilor si obligatiilor dobindite in timpul casatoriei si supuse partajului.
Daca unul din soti a continuat sa plateasca ratele pt casa, are dreptul sa-i ceara despagubiri celuilalt ? (in sensul ca partajul e deja de 1 an pe rol si doar cel care a vrut sa ramana cu casa a platit in continuare ratele in anul respectiv)
Sau doar celalalt va primi o sulta mai mica?
VA multumesc.
nu inteleg de ce dureaza deja un an partajul in conditiile in care unul din ei nu doreste nimic? firesc ar fi fost sa se finalizeze la prima infatisare printr-o tranzactie
Dureaza de un an de zile pentru ca cel care nu vrea nimic vrea sa fie scos de la codebitor si banca nu este de acord .Cel care nu vrea nimic din bunuri cere o sulta cuvenita.
E posibil ca banca sa ceara licitatia casei chiar dc ratele ii sunt platite de cel care vrea sa o pastreze?
Cel care vrea sa pastreze casa si a platit ratele ii poate cere despagubiri celuilalt?
Mai are cineva si alte pareri/opinii?
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare- partaj sunshine83 sunshine83 Care este principiul impartirii bunurilor intr-un partaj ? Se impart bunurile si obligatiile? Daca de exemplu bunurile valoreaza 50 mii euro si creditul ... (vezi toată discuția)
Intrebare sunshine83 sunshine83 Buna dimineatza,amointrebare: Daca in timpul casatoriei 2 soti cumpara un apartament cu 35 mii euro si dupa un an il vand cu 45 mii.Achita creditul de ... (vezi toată discuția)
Executare silita / partaj bunuri comune - partaj de creditor m_ella2005 m_ella2005 Speta: In perioada casatoriei, sotii X imprumuta mai multe sume de bani (cu sau fara contract autentic) de la terti. Intr-un contract sunt trecuti ambii ... (vezi toată discuția)