avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... URGENT!!! - CONSTITUIREA PATRIMONIULUI UNEI ASOCIATII
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

URGENT!!! - CONSTITUIREA PATRIMONIULUI UNEI ASOCIATII

Buna ziua
Am doua mari nelamuriri in care poate ma puteti lunmina:
Am tot cautat pe net si patrimoniul minim de constituire a unei asociatii este de 600 de lei sau de 1.200 de lei???
A doua nelamurire este:
- pentru acordarea personalitatii juridice este necesar avizul ministerului - nu prea stiu ce inseamna acest lucru???.

Cu multumiri anticipate
#-o
Cel mai recent răspuns: kappauser , utilizator 12:10, 24 Octombrie 2010
Patrimoniul initial trebuie sa fie de doua ori salariul minim brut pe economie. Este nevoie de o rezervare de denumire la Min. Justitiei, asta-i primul pas. Apoi actul constitutiv, statutul, stabilire sediu, obtinerea sentintei judecatoresti de recunoastere a personalitatii juridice, inscrierea in Registrul Asociatiilor si fundatiilor, etc.
Consultati in acest sens si Ordonanta 26/2000, cereti ajutorul unui avocat sau adresati-va unei firme specializate care se ocupa de infiintari. Este un pic de alergat si sunt si unele acte care se fac in forma autentica, deci veti trece si pe la notar obligatoriu. Daca nu vreti sa pierdeti timpul si vreti sa mearga treaba bine de la cap la coada, va sfatuiesc sa apelati la serviciile cuiva care stie exact ce trebuie facut, chiar daca va costa ceva in plus. Altfel riscati sa faceti drumuri inutile.
Cu privire la capital, art. 6, alin. 2, lit f din OG 26/2000 prevede "patrimoniul iniţial al asociaţiei; activul patrimonial, în valoare de cel puţin dublul salariului minim brut pe economie, la data constituirii asociaţiei, este alcătuit din aportul în natură şi/sau în bani al asociaţilor;" .
Cu privire la avize, aveti nevoie de "dovada eliberată de Ministerul Justiţiei privind disponibilitatea denumirii asociaţiei pe care doriti sa o infiintati.
Avizul ministerrului de resort e necesar la momentul in care se incearca declararea utilitatii publice a unui ONG.
In ceea ce priveste taxele de timbru aferente cererii catre instanta de acordare a personalitatii jutidice, aveti idee la ce valoare ajung?

Cu multumiri
Cererile pentru acordarea personalitatii juridice asociatiilor fara scop lucrativ, fundatiilor, uniunilor si federatiilor de persoane juridice fara scop lucrativ, precum si pentru modificarea actelor constitutive ale acestora se taxeaza cu 19 lei.
Nu mai bagati persoana in eroare. OG 26/2000 a fost modificata prin legea 246/2005 si pentru patrimoniul initial este nevoie doar de un salariu minim, deci de 600 de ron. Eu personal am depus ieri la Judecatoria Sector 2 un dosar pentru infintarea unei Asociatii si patrimoniul este de 600 de ron. Cautati pe www.altermedia.ro ghidul infintarii unei Asociatii.

„f) patrimoniul iniţial al asociaţiei; activul patrimonial, în valoare de cel puţin un salariu minim brut pe economie, la data constituirii asociaţiei, este alcătuit din aportul în natură şi/sau în bani al asociaţilor. În cazul aportului în natură, forma autentică a actului constitutiv şi a statutului este obligatorie;”

Alte discuții în legătură

Inregistrare asociatie - patrimoniu initial portik portik Care este patrimoniul initial al unei asociatii ? a) un salar brut pe economie ? (conf. OG nr.26/2000 art.6) sau b). doua salarii brut pe economie ( ... (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie - patrimoniul minim acceptat? tudosaloredana tudosaloredana As dori sa infiintez o asociatie non profit. si nu stiu care este patrimoniul minim pe care trebuie sa il depun la banca. Va multumesc! (vezi toată discuția)
Fundatii si asociatii ! ITD ITD va rog sa-mi spuneti care este suma minima necesara(capital social/patrimoniu)pentru infiintarea unei fundatii sau asociatii?Si inca ceva.Este adevarat ca si ... (vezi toată discuția)