avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Un avocat se poate recuza
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Un avocat se poate recuza

Un avocat intr-un proces de divort a fost avocatul reclamantului, la partaj a devenit avocatul paratei, tinand cont ca avocatul cunoaste mai multe despre reclamant,prin trecerea in ,,barca,, adversa, ii poate crea un mare prejudiciu fostului client. Se poate recuza, ca fiind incompatibil?
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 14:06, 11 Octombrie 2010
Nu se poate recuza.
Dar i se poate face plangere la barou, contravine cu statutul profesiei.
Da, plangere urgent la barou.
Este un caz clasic de conflict de interese.
Este o incalcare a secretului profesional.

Inadmisibil. Nu stiu ce speţă de avocat ar face aşa ceva.

Iata sursa obligatiei avocatului de a se abtine.


Art. 115
Avocatul trebuie sa depuna toata diligenta pentru apararea libertatilor, drepturilor si intereselor legitime ale clientului.

Art. 116
Avocatul este dator sa isi sfatuiasca clientul cu promptitudine, in mod constiincios, corect si cu diligenta. Avocatul isi informeaza clientul cu privire la evolutia cazului ce i-a fost incredintat.

Art. 117
Probitatea, spiritul de dreptate si onestitatea avocatului sunt conditii ale credibilitatii avocatului si profesiei.

Art. 118
Avocatul este confidentul clientului in legatura cu cazul incredintat. Confidentialitatea si secretul profesional garanteaza increderea in avocat si constituie obligatii fundamentale ale avocatului.

Art. 119
(1)Avocatul nu trebuie sa fie sfatuitorul si nici reprezentantul sau aparatorul a mai mult de un client intr-una si aceeasi cauza, atunci cand interesele clientilor sunt conflictuale sau cand exista, in mod real, riscul de a aparea un astfel de conflict de interese.
(2)Avocatul trebuie sa se abtina sa se mai ocupe de cauzele tuturor clientilor implicati, atunci cand intervine un conflict intre interesele acestora, cand secretul profesional risca sa fie violat sau cand independenta sa risca sa fie stirbita.
(3)Avocatul nu poate accepta o cauza a unui nou client, daca secretul informatiilor incredintate de un client anterior risca sa fie afectat sau atunci cand cunoasterea de catre avocat a cauzelor unui client anterior il favorizeaza nejustificat pe noul client.
(4)In cazul in care avocatii practica profesia intr-o forma asociativa, in colaborare sau in conlucrare cu alti avocati, dispozitiile alin.
(1) -
(3) se aplica tuturor avocatilor.

Art. 120
Exista conflict de interese, in situatiile in care:
a)in activitatea de consultanta, cand la data solicitarii sale, avocatul care are obligatia de a da clientului sau o informatie completa, loiala si fara rezerve, nu-si poate indeplini misiunea fara a compromite interesele unuia sau a mai multor clienti, prin analiza situatiei prezentate, prin utilizarea mijloacelor juridice preconizate, fie prin concretizarea rezultatului urmarit;
b)in activitatea de asistare si de aparare, atunci cand la data sesizarii sale, asistarea mai multor parti ar determina avocatul sa prezinte o alta aparare, diferita de aceea pentru care ar fi optat, daca i-ar fi fost incredintata apararea intereselor unei singure parti, inclusiv in ceea ce priveste tehnicile si mijloacele profesionale ale apararii.
c)prin modificarea sau evolutia situatiei ce i-a fost prezentata initial, avocatul descopera una dintre dificultatile aratate la lit. a) si b).

Art. 121
Nu exista conflict de interese:
a)atunci cand, dupa ce si-a informat clientii si a primit acordul acestora, avocatul, in exercitarea diferitelor sale activitati va incerca sa concilieze contrarietatea de interese;
b)atunci cand, in acord deplin cu clientii, avocatul ii consiliaza ca, plecand de la situatia ce i-a fost prezentata, sa adopte o strategie comuna, sau daca, in cadrul unei negocieri, avocatii care sunt membri ai aceleiasi forme de exercitare a profesiei intervin separat pentru clienti diferiti care sunt insa informati cu privire la aceasta apartenenta comuna;
c)atunci cand, dupa ce avocatul aduce la cunostinta fiecaruia dintre clientii potential afectati de asistenta juridica acordata, existenta sau posibilitatea crearii unui conflict de interese, precum si eventualele consecinte nefavorabile ale acestuia, fiecare dintre respectivii clienti isi dau acordul expres si prealabil cu privire la prestarea activitatii de asistenta juridica.

Art. 122
Cu exceptia unui acord intre parti, avocatul trebuie sa se abtina de la a se ocupa de cauzele tuturor clientilor implicati, atunci cand se iveste un conflict de interese, cand avocatul apreciaza ca nu poate asigura apararea drepturilor si intereselor legitime ale fiecarui client in parte, cand secretul profesional risca sa fie violat sau cand independenta sa risca sa fie lezata.

Art. 123
Avocatul va incerca in momentele oportune sa-si consilieze clientul cu privire la posibilitatea solutionarii unui conflict pe cale amiabila sau printr-o cale legala alternativa, apta a protegui drepturile si interesele legitime ale acestuia.


Alberto Kurtyan

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conflict de interese? vrani vrani Buna seara ! A avut loc un proces civil in care partea adversa este avocat in Barou. Eu , cealalta parte in proces am facut plangere penala impotriva celor ... (vezi toată discuția)
Incalcarea codului deontologic - raspunderea avocatului LucianAndrei LucianAndrei As dori sa stiu va rog in termeni reali, in ce masura poate fi tras un avocat la raspundere pentru incalcarea codului deontologic, mai exact in cazul unui ... (vezi toată discuția)
Legislatie privind conflictul de interese indii indii Imi puteti spune unde ma pot documeta despre "confictul de interese"Cineva zicea "codul etic" dar am citit si mai nimik ..... (vezi toată discuția)