avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Incalcarea codului deontologic - raspunderea avocatului
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Incalcarea codului deontologic - raspunderea avocatului

As dori sa stiu va rog in termeni reali, in ce masura poate fi tras un avocat la raspundere pentru incalcarea codului deontologic, mai exact in cazul unui conflict de interese. Se da situatia " ipotetica " in care un avocat reprezinta un client X intr-un proces de divort, iar peste cativa ani acelasi avocat reprezinta un client Y impotriva clientului X, intr-un caz de executare silita in care clientul X este debitor. Faptul ca acelasi avocat a reprezentat un actual client inpotriva unui fost client intr-un caz de executare agraveaza in orice fel situatia? Si daca da, isi are rostul redactarea unei sesizari catre barou? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: LucianAndrei , utilizator 10:06, 19 Martie 2013
Unde e conflictul de interese ?
Persoana cu divortul a fost client la un moment dat, nu are nicio legatura cu speta actuala, acum avocatul il asista pe un alt client cu care are contract. Nu cred ca atunci cand clientul cu executarea a mers la avocat , acesta si-a adus aminte ca l-a asistat cu ani in urma pe celalalt.
Avocatul doar il asista/reprezinta pe client, nu e dusmanul celuilalt.


"Avocatul nu poate sa consilieze, să reprezinte sau să acţioneze în numele a doi sau mai mulţi clienţi din aceea şi cauză , dacă există un conflict de interese, sau când există riscul semnificativ de a apărea un astfel de conflict între interesele acestor clienţi.
3.2.2. Avocatul trebuie să se abţină să se mai ocupe de cauzele ambilor sau tuturor clienţilor implicaţi, atunci când intervine un conflict între interesele acestora, când secretul profesional riscă să fie violat sau când independenţa sa riscă să fie ştirbită
3.2.3. Avocatul nu poate accepta o cauză a unui nou client, dacă secretul informaţiilor incredinţate de un vechi client riscă să fie violat sau atunci când cunoaşterea de către avocat a cauzelor vechiului său client ar favoriza pe noul client în mod nejustificat. "

Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2013
gi-jane2, moderator
Tocmai in temeiul 3.2.3 imi bazam afirmatia. Avand in vedere faptul ca domnul avocat a asistat la efectuarea partajului dintre parti in cazul divortului , avea habar despre ce este vorba, iar cand am afirmat ca dansul a fost avocatul de divort al debitoarei dansul a avut o reactie cel putin ciudata prin faptul ca s-a pierdul cu firea. Vorbesc din punctul de vedere al unui necunoscator in domeniu, iar in urma unor consultari cu un avocat, acesta mi-a spus ca as fi indreptatit sa formulez o sesizare catre barou. Astept in continuare pareri. Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legislatie privind conflictul de interese indii indii Imi puteti spune unde ma pot documeta despre "confictul de interese"Cineva zicea "codul etic" dar am citit si mai nimik ..... (vezi toată discuția)
Un avocat se poate recuza PFA IORGA A VASILE PFA IORGA A VASILE Un avocat intr-un proces de divort a fost avocatul reclamantului, la partaj a devenit avocatul paratei, tinand cont ca avocatul cunoaste mai multe despre ... (vezi toată discuția)
Conflict de interese? vrani vrani Buna seara ! A avut loc un proces civil in care partea adversa este avocat in Barou. Eu , cealalta parte in proces am facut plangere penala impotriva celor ... (vezi toată discuția)