avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 102 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Marca inregistrata OSIM vs. domeniu internet
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Marca inregistrata OSIM vs. domeniu internet

Am urmatoarea speta. Am inregistrat la OSIM cuvantul sa zicem "marcamea" acum 2 zile. Dorind sa imi fac si un site pe internet am constatat ca domeniu marcamea.ro era deja inregistrat cu mult timp in urma(pe respectivul domeniu functioneaza un site destul de accesat in Romania) . Intrebarea care se impune este urmatoarea: Am vreo sansa sa recuperez domeniul marcamea. ro in instanta daca nu ajung la o intelegere amiabila cu proprietarul domeniului. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: essteffan , utilizator 11:08, 10 Mai 2011
Cititi decizia respectiva.

Daca doriti ca marca blabla sa va apartina, trebuie s-o inregistrati la OSIM. Un contract civil (cu RoTLD) nu creeaza niciun drept intelectual. Prin analogie, daca dumneavoastra incheiati un contract cu Vodafone sa aveti numarul 0723-BLABLA (ignorati problema B/A), nu aveti nicio protectie pentru acel BLABLA. E destul de logic.
cred ca nu m-am facut inteles.
nu contest ca nu ar fi cum ati spus, dar mi se pare absurd ca sa spui (ma refer in general) ca exista rea vointa la o persoana care inregistrareaza un domeniu, iar ulterior acel nume de domeniu este inregistrat ca marca de catre o alta persoana.

in speta de fata, logic vorbind, nu poti sa acuzi o persoana de rea vointa, avand in vedere ca in momentul inregistrarii numele respectiv nu era marca inregistrata.
Mai degraba este rea vointa din partea celui care inregistreaza la OSIM poate doar in speranta sa-mi fure domeniul. Daca ar merge asa treaba as inregistra 100 nume la OSIM si as luat domenii importante din Romania, cu care as face bani frumosi.
In contractul de la RNC spune ca poti inregistra daca nu exista pana in momentul de fata o marca inregistrata pe acel nume.
Intrebarea omului era daca poate recupera in justitie un domeniu .ro inregistrat prealabil, si raspunsul este afirmativ.

Domeniile RNC se supun principiului anterioritatii la OSIM cum se supune orice alt domeniu. In speta citata de mine mai sus, ROLTD a fost actionat in justitie pentru punerea la dispozitie a domeniului .RO catre proprietarul marcii la OSIM. Contractul cu RNC este un simplu contract civil, ca cel cu Vodafone.

Bineinteles, daca detinatorul initial al domeniului are o justificare rezonabila pentru folosirea acestuia (are un produs numit astfel sau are numele firmei), situatia se complica.
Citez : "domeniu marcamea.ro era deja inregistrat cu mult timp in urma(pe respectivul domeniu functioneaza un site destul de accesat in Romania)"

Alte discuții în legătură

Marca inregistrata osim vs. domeniu internet bogdan30ro bogdan30ro Am urmatoarea speta. Am inregistrat la OSIM cuvantul sa zicem \"[b]marcamea[/b]\" acum 2 zile. Dorind sa imi fac si un site pe internet am constatat ca domeniu ... (vezi toată discuția)
Informatii despre o sc in lichidare Alex Chiciu Alex Chiciu Buna ziua. As dori sa transfer un domeniu de internet al unei firme dar care este inregistrat pe numele altei firme, cea care s-a ocupat de design acum cativa ... (vezi toată discuția)
Sunt amenintat cu actiune in justitie... Tirlea Andrei Tirlea Andrei Buna seara, Intr-o zi m-am hotarat sa-mi construiesc un website. Ma decid in ceea ce priveste numele acestuia si cumpar un domeniu. Sa zicem: www.carnat.ro ... (vezi toată discuția)