avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1407 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Debit pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Debit pensie de invaliditate

Daca o persoana ,pensionar gradul III,lucreaza la o unitate 4 ore ,iar in paralel o alta societate comerciala ii plateste,din proprie initiativa CAS care ar echivala cu inca doua ore,aceasta persoana poate pierde pensia de invaliditate pentru ca se crede ca a lucrat 6 ore in loc de 4?
Cum se poate ataca o asemenea decizie de diminuare a pensiei?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 06:54, 14 Octombrie 2010
1. Nu poate lucra cu mai mult de 4 ore pe zi.
2. Ce inseamna ca o SC ii plateste "din proprie initiativa" CAS? Inseamna ca mai are un CIM cu 2 ore!?
3. In aceasta situatie nu se diminueaza pensia ci inceteaza plata ei iar pensionarul va trebui sa restituie pensia necuvenita.
Invaliditatea de gradul III este caracterizata prin pierderea a cel puţin jumatate din capacitatea de munca, invalidul putand sa presteze o activitate profesionala (deci maxim 4 ore / zi).

Daca societatea respectiva a retinut si virat CAS, retinere care se efectueaza din venituri realizate, inseamna ca apareti in evidenta informatizata a casei de pensii cu 6 ore lucrate / zi. De principiu se poate ataca orice decizie de debit, dar sansele de a castiga litigiul sunt apropiate de 0.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate si salariu steliandragoi steliandragoi Bun gasit, Avem o speta: O persoana incadrata in gradul 3 de invaliditate avand drept de munca jumatate de norma se angajeaza cu norma intreaga. ... (vezi toată discuția)
Pensie boala+angajare la stat ionelachirvase ionelachirvase daca tatal meu este pensionat pe caz de boala se poate sa-i facem angajare ca insotitor pt o persoana cu handicap locomotor? multumesc (vezi toată discuția)
Administrator de firma vreau sa ma pensionez valy_xenon valy_xenon Buna ziua, Ma numesc Vlad Ditu si sunt administratorul unei firme de consultanta cu doi angajati: eu si contabilul. Am 53 de ani si peste 30 de ani vechime. ... (vezi toată discuția)