avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... contributii somaj pensionar
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

contributii somaj pensionar

Buna ziua, va rog sa-mi indicati art de lege (daca mai este) care prevede pt ca un pensionar care are si contract individual de munca nu se platesc contributiile aferente fd de somaj. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:50, 12 Octombrie 2010
alina69 a scris:

Buna ziua, va rog sa-mi indicati art de lege (daca mai este) care prevede pt ca un pensionar care are si contract individual de munca nu se platesc contributiile aferente fd de somaj. Va multumesc!


Buna ziua!

Extras Legea 76
Exceptii
Art. 18. - (1) In sistemul asigurarilor pentru somaj sunt asigurate, in conditiile prezentei legi, persoanele fizice, denumite in continuare asigurati.
(2) Asiguratii pot fi:
a) cetatenii romani care sunt incadrati in munca sau realizeaza venituri in Romania, in conditiile legii, cu exceptia persoanelor care au calitatea de pensionari;
b) cetateni romani care lucreaza in strainatate, in conditiile legii;
c) cetateni straini sau apatrizi care, pe perioada in care au domiciliul sau resedinta in Romania, sunt incadrati in munca sau realizeaza venituri, in conditiile legii.
(3) Asiguratii au obligatia sa plateasca contributiile de asigurari pentru somaj si au dreptul sa beneficieze de indemnizatie de somaj, conform prezentei legi.

Art. 19. - In sistemul asigurarilor pentru somaj sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
a) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau pe baza de contract de munca temporara, in conditiile legii, cu exceptia persoanelor care au calitatea de pensionari;

1. Pensionarii nu sunt asigurati pentru somaj, in sensul prevederilor Legii 76/2002.
2. Ei nu pot beneficia de indemnizatie de somaj deoarece au un venit asigurat si permenent.
3. Deci pentru pensionarii care cumuleaza pensia cu alte venituri nu se plateste contributia pentru somaj nici de catre angajator nici de catre salariatul-pensionar.

4. Din Legea 76/2002:
Art. 34. - (1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.

5. Pensionarii nu indeplinesc conditia de la art.34(1), lit.c) deci nu pot primi indemnizatie de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un beneficiar de pensie pentru limita de varsta care este angajat trebuie sa plateasca contributia la somaj? maman_popescu maman_popescu Un pensionar limita de varsta este angajat cu contract indiv de munca trebuie sa plateasca contrib indiv de somaj ? (vezi toată discuția)
Carte de munca TUTZA TUTZA daca la cartea mea de munca nu s-a platit nimic de cind s-a deschis ,de un an ,as vrea sa stiu ce valoare are anul acesta lucrat si daca pot beneficia de ... (vezi toată discuția)
Contribuie somaj la angajatul pensionar radusimionescu radusimionescu Un angajat care este deja pensionat pentru limita de varsta trebuie sa plateasca contributia la somaj? Va multumesc (vezi toată discuția)