avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită perimarea executarii silite
Discuție deschisă în Executare silită

perimarea executarii silite

Buna ziua,
Cand apare perimarea executarii silite ? Daca executarea silita este perimata si executorul continua demersurile ce se poate face ?
Daca timp de 6 luni creditorul nu revine cu o cerere de recuperare a creantei catre executor, executarea silita se perima ?
In cazul in care executorul continua executarea silita desi au trecum mai mult de 6 luni intre actele de executare, puteti introduce in instanta o contestatie la executare , prin care cereti sa se constate ca executarea silita s-a perimat ( cu consecinta desfiintarii dosarului de executare silita).
Si da, executarea silita se perima de drept daca creditorul a lasat sa treaca 6 luni de la dat indeplinirii oricarui act de executare, fara sa fi urmat alte acte de urmarire (art.389 (1) Cpc.)
Nu doreati sa intrebati despre prescriptie?
Multumesc mult, pentru raspuns, dar ce acte de executare intrerupe perimarea executarii silite. Ma mai intereseaza daca o somatie de plata poate fi inscrisa in cartea funciara la un an de cand a fost investita cu titlul executoria datoria. Suma este de vreo 2.000 de lei. Existau 2 ipoteci, de rang 1 si rang 2 inainte de a se inscrie somatia.
leopold2010 a scris:

Buna ziua, cu prescriptia in principiu m-am lamurit. Dar ma in tereseaza daca o executare silita perimata intrerupe prescriptia datoriei.

In acest caz sunt aplicabile prev.art.405 indice 2 (3) din Codul de proc.civ.

Da, somatia de plata incheiata de catre executor se poate inscrie in CF si dupa 2 ani si 11 luni ( de exemplu) dupa investirea cu formula executorie si incuviintare, deoarece acesta este actul de executare care le urmeaza (fiind considerat si primul act de executare dintr-un dosar executional). Totul se rezuma la data la care creditorul se hotaraste sa plece in executare (bine, respectand perioada de prescriptie).

Daca asupra imobilului urmarit silit exista ipoteci, creditorii ipotecari se vor indestula primii din sumele obtinute prin vanzarea la licitatie...apoi, daca mai ramane ceva, restul creditorilor (cf.art.563 si urm din cpc).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune in constatare ? Gabriela PĂDURARIU Gabriela PĂDURARIU Avem o executare silita inceputa in anul 2003 - titlul este obtinut in april.2002, investirea cu formula ex.in ian.2003 - . Dupa luptele seculare ale ... (vezi toată discuția)
Perimarea executarii anna2000 anna2000 ca urmare a contestatiei la executare s-a admis exceptia perimarii executarii in temeiul art. 389 cpc iar prin sentinta ramasa definitiva s-au anulat toate ... (vezi toată discuția)
Prescrisa sau nu? ContSters40598 ContSters40598 Intro executare silita s-a constatat perimarea dosaruuli de executare cu consecinta desfiintarii executarii silite. Intre timp s-a implinit si termenul de ... (vezi toată discuția)