avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 235 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Drepturi de autor pentru documentatii tehnice
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Drepturi de autor pentru documentatii tehnice

Va rog sa ma informati daca trebuie obtinut acordul autorilor (respectiv fabricantilor unor aparate si echipamente), pentru includerea unor caracteristici tehnice ale produselor acestora intr-o baza de date cu scop comercial. Caracteristicile tehnice sunt furnizate in mod gratuit de catre autori, in prezentarea produselor, pe paginile WEB proprii.
De exemplu, realizarea unei baze de date pentru autoturisme, care in functie de caracteristicile tehnice ale acestora si de cerintele celui care o aceseaza, furnizeaza informatii despre modelul optim si producatorul acestuia.
Cel mai recent răspuns: IB , utilizator 14:32, 19 Octombrie 2010
Buna ziua,

Eu consider ca nu trebuie obtinut acordul autorilor sub conditia ca dvs sa va creati culegerea de date intr-o modalitate sistemica proprie care sa fie diferita de cea prezentate pe web de catre producatori.

consider ca extragerea informatiei privitoare la caracteristica tehnica ce se afla pe webul producatorului, nu reprezinta o "extragere sau o reutilizare" a totalitatii sau a unei parti substantiale din baza de date a fabricantului in sensul art 122(2) din L 8/1996 privind dr de autor, astfel incat sa existe o incalcare a dr. sui generis al producatorului deoarece structura informatiilor din web-ul producatorului este diferita de structura dvs si totodata, informatiile din structura bazei de date a producatorului, respectiv o parte importanta a acestor informatii, nu sunt folosite in structura dvs de baze de date. Dvs utilizati numai o cantitate neinsemnata de informatii ce exista in baza de date a producatorului structurata la nivelul webului si anume caracteristicile tehnice ale vehiculelor.

Din aceste considerente nu incalcati dreptul sui generis al fabricantului de baze de date si anume producatorul auto.

Cu stima

Va multumesc pentru raspuns.
Cum interpretati faptul ca atat paginile WEB mentionate, cat si fisele tehnice de prezentare au inclus Copyright? Copyright-ul nu se refera la oricare dintre informatiile prezentate? Oricum, mentionarea caracteristicilor tehnice si a modelului,respectiv a producatorului in noua baza de date, reprezinta si o reclama gratuita pentru acesta, deoarece se dirijeaza un potential client catre el.
Ce intelegeti prin "includerea COPYRIGHTULUI"? este cumva o fraza care contine cuvantul COPYRIGHT si anul? sau un C inclus intr-un cerculet?

bucata de informatia ce prezinta o caracteristica tehnica, nu se bucura de protectie prin copyright.

Pag web ce contine si structura informatiilor tehnice se bucura de protectie prin drept de autor.

Folosirea unor informatii tehnice (date tehnice, matematice, etc), aflate intr-o baza de date intr-un website (cu inteles de structura si nu de program informatic) care se bucura de copyright, intr-o alta baza de date cu o structura diferita, nu poate fi o incalcare din moment ce dvs nu extrageti toate/ o parte semnificativa a informatiilor din baza de date a websiteului respectiv, ci folositi numai o parte nesemnificativa. Cu atat mai mult cu cat baza de date respectiva este pusa la dispozitia publicului.
Este vorba de spre semnul ©, urmat de specificarea anului. Dar exista si site-uri si / sau documentatii tehnice in care cuvantul Copyright este precedat de semnul © si urmat de specificarea anului.

Ce parere aveti despre drepturile proprietarului unei documentatii in cazul efectuarii de traduceri tehnice in scop comercial? Eu consider ca este obligatoriu ca traducerea integrala a unei documentatii / carti tehnice / manual de utilizare etc. sa fie realizata numai cu acordul realizatorului documentului original si nu la cererea oricui doreste sa beneficieze de traducere, in scopuri comerciale.

Referitor la baza de date, poate fi mentionat fara acord numele producatorului in situatia in care indeplineste cerintele celui care cauta caracteristici identice cu ale acestuia?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprietate intelectualã ºtiri rss rwuanna rwuanna As vrea sa afisez intr-un website pe care il detin, stiri RSS distribuite pe internet gratis de agentii / ziare ca Antena 3, gandul.info si altele. Pe ... (vezi toată discuția)
Magazin on line - ce informatii de pe alte site-uri am voie sa folosesc? irina_istrate irina_istrate Buna ziua, Am tot citit despre \\"Legea dreptului de autor si de legile privind proprietatea intelectuala si industriala\\", dar nu am gasit ceea ce ma ... (vezi toată discuția)
Dreptul de autor pentru retete culinare gabrielacat gabrielacat Bua ziua, ma confrunt cu o mica problema.Detin o pagina pe care postez retete culinare, adunate de pe alte site-uri(la acestea mentionez linkul de unde iau), ... (vezi toată discuția)