avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Proprietate intelectualã ºtiri RSS
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Proprietate intelectualã ºtiri RSS

As vrea sa afisez intr-un website pe care il detin, stiri RSS distribuite pe internet gratis de agentii / ziare ca Antena 3, gandul.info si altele.

Pe website-ul meu in fundal, in timp ce stirile sunt citite, se afiseaza reclame, deci website-ul genereaza venituri.

Este legal?
Cel mai recent răspuns: edipav , utilizator 10:59, 20 August 2012
totul este sa nu incalcati drepturile sui generis ale detinatorilor de baze de date si anume Antena3, gandul ,etc. Acestia din urma, detin drepturile de autor asupra bazelor de date care contin stirile (baze de date privite nu dpdv al programului de calculator ci ca o culegere de opere, de date sau de alte elemente independente, protejate ori nu prin drept de autor sau conex, dispuse într-o modalitate sistematică ori metodică şi în mod individual accesibile prin mijloace electronice sau printr-o altă modalitate).

extragerea stirilor din bazele de date (chiar daca stirea per se nu se bucura de protectie prin dr. de autor) fara consimtamatul detinatorului, poate reprezenta o incalcare a acestor dr. sui generis (a se vedea art 122 ^1 si urm din Legea 8/1996).

totusi, conform art 122^3 din Legea 8/1996, fabricantul unei baze de date, care este pusă la dispoziţia publicului prin orice modalitate, nu poate împiedica utilizarea legitimă a acesteia prin extragerea sau reutilizarea de părţi nesubstanţiale din conţinutul său, oricare ar fi scopul utilizării. Astfel se pune problema in ce masura stirile utilizate de dvs reprezinta o parte nesubstantiala din continutul bazelor de date de stiri ale Antenei 1, Gandul, etc.

In alata ordine de idei trebuie sa aveti in vedere faptul ca nu este permisă extragerea sau reutilizarea, repetată şi sistematică, de părţi nesubstanţiale ale conţinutului bazei de date dacă aceasta ar presupune acte contrarii unei utilizări normale a acestei baze sau ar cauza un prejudiciu nejustificat intereselor legitime ale fabricantului bazei de date (art 122^2 alin 5).

In concluzie, situatia de fapt este complexa ptr a da un raspuns "straight". Sunt de parere ca ar trebui sa analizati cantitatea de stiri pe care o furnizati si sa luati legatura cu titularii de drepturi.
Ultima modificare: Luni, 20 August 2012
edipav, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprietate intelectuala - continutul bazelor de date, anunturi de angajare pe internet chrf chrf Va salut, > > Va rog, daca se poate, sa ma ajutati sa gasesc o solutie la urmatoarea > problema. Doresc sa dezvolt un site de agregare a ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor pentru documentatii tehnice IB IB Va rog sa ma informati daca trebuie obtinut acordul autorilor (respectiv fabricantilor unor aparate si echipamente), pentru includerea unor caracteristici ... (vezi toată discuția)
Drept de autor ingrediente cosmetice RoSo RoSo Bună ziua, Întrebarea mea este următoarea: încalc dreptul de autor al producătorului dacă afișez, pe pagina mea de blog sau de Facebook, lista de ... (vezi toată discuția)