avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale retragere asociat
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

retragere asociat

on cazul unui srl cu 2 asociati(50-50) , doresc sa ma retrag din societate insa celalalt nu e de caord sa mi preia partile.Pot face acest lucru la reg com sau numai in instanta.Se poate invoca motivul neintelegrii grave intre asociati?Cam cat dureaza un astfel de proces si ce presupune?Pe timpul procesului societatea isi mai desfasoara activitatea?
Cel mai recent răspuns: Primoris SRL , Consilier juridic 22:07, 17 Octombrie 2010
sa-i propuneti asociatului, sa va preia partile sociale


refuzul de a cumpara partile sociale nu constituie "neintelegeri grave" si nu are nicio relevanta mentionarea acestei oferte in scriptele societatii.

Ba din contra, va arata instantei ca ati pus gand rau societatii din cauza ca nu v-a cumparat asociatul partile sociale. Actiunea va fi considerata un abuz de drept procesual, o forma de "santaj" şicanatoriu.

Alberto Kurtyan
Repingererea de catre ceilalti asociati a ofertei rezonabile de vanzare a partilor sociale, printre altele, poate constitui un motiv de retragere din societate !

Citesc in mod constant intrebarile si raspunsurile, ce se dau in aceasta sectiune a forumului si am observat incapatanarea, cu care cautati, sa va dovediti intotdeuna punctul de vedere (ceea ce nu e neparat un defect, dar nu e, intotdeauna, o calitate). Nu voi intra intr-o polemica fara sfarsit. Verificati jurisprudenta, veti vedea ca am dreptate !

O seara buna !
Ultima modificare: Duminică, 17 Octombrie 2010
Primoris SRL, Consilier juridic
Repingererea de catre ceilalti asociati a ofertei rezonabile de vanzare a partilor sociale, printre altele, poate constitui un motiv de retragere din societate !


Acesta nu reprezinta nici "motiv temeinic" si nici "neintelegeri grave". Rezonabila sau nu, ceilalti asociati nu au nicio obligatie legala de a cumpara partile sociale... iar acest refuz nu poate genera efecte juridice.

Adoptarea unei astfel de solutii ar fi un abuz din partea judecatorului pentru ca asociatii s-au asociat... au pus in comun aporturi si le-au afectat unui anumit scop... pe o perioada... de regula... nedeterminata.

Este o incalcare a pactului societar ca unul din asociati... in momente de inflorire ale societatii... sa solicite retragerea pe motive ca a oferit partile sociale iar asociatii le-au refuzat.

Oricum... "neintelegerile grave" sunt usor de dovedit... asociatii se iau la cearta in instanta.

Primoris. Stai linistit. Eu apreciez raspunsurile tale.
Si nu sunt infailibil. Uneori mai gresesc.

Alberto Kurtyan
Asta am avut in mine, cand am mentionat: "printre altele".
Repingererea de catre ceilalti asociati a ofertei rezonabile de vanzare a partilor sociale poate fi un element al unei strategii, dar nu poate reprezenta strategia insasi !..

Stim cu totii ca stiintele juridice nu sunt stiinte exacte.
Situatiile concrete pot prezenta o serie intreaga de elemente, pe care noi nu avem cum sa le luam in calcul aici.

In fine, am impresia ca am inceput sa disecam o situatie, ce ne-a fost prezentata prea sumar, pentru a ne permite sa fim cu adevarat obiectivi.

Sunt multe alte detalii, ce pot fi utilizate intr-o situatie reala, pentru ca respectivul client sa-si atinga scopul (sau macar sa incerce acest lucru).

Subiectul ramane deschis, oricum, se pot adauga inca multe comentarii !
Ultima modificare: Duminică, 17 Octombrie 2010
Primoris SRL, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum ies dintr-un srl daca am 50% Nadiaica Nadiaica Sunt asociat intr-un SRL, am 50% parti sociale si as vrea sa le vind. Asociatul meu nu este de acord si as vrea sa stiu ce as putea sa fac. (vezi toată discuția)
Asociati intr-o societate comerciala crysfresh crysfresh Buna ziua.Sant asociat intr-o societate comercial compusa din 3 persoane.Detin 15% in timp ce a doua persoana deetine35%,iar ceea de a treia 50%care este si ... (vezi toată discuția)
Lichidare fara consens SVD SVD Se poate initia lichidarea unei societati fara acordul tuturor asociatilor (ponderea este 50-50) Asociatul care s-ar opune este si administrator unic. In ... (vezi toată discuția)