avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale vanzare/cesionare SRL
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

vanzare/cesionare SRL

buna ziua,
detin un SRL-2 asosiati (50-50) si vreau sa-l vand/cesionez catre tert.am citit pe acest forum ca pentru rapiditatea in preluarea firmei pot sa-i cesionez o mica parte din partile sociale urmand o marire de capital social ca apoi cumparatorul sa preia intreaga societate.as dori sa ma sfatuiti ce pasi trebuie sa urmez in acest sens avand in vedere ca asociatul meu e plecat definitiv din tara, am doar acordul lui verbal pentru cesionare.pot angaja un avocat care sa-mi redacteze actul aditional si sa-l trimit asociatului sa-l semneze?trebuie semnatura in original sau poate sa mi-l trimita semnat prin fax ( scanat)?sau ...altfel cum se poate?
multumesc
Cel mai recent răspuns: justme8 , utilizator 23:47, 19 Decembrie 2010
1.daca un actionar majoritar intr-un srl (55%), dar si admin. (firma cu 2 admin) doreste sa-si cesioneze partile soc. catre o alta prs , trebuie sa primeasca musai acordul celuilalt actiona si administrator?

Art. 202
(1)Partile sociale pot fi transmise între asociati.
(2)Transmiterea catre persoane din afara societatii este permisa numai daca a fost aprobata de asociati reprezentând cel putin trei patrimi din capitalul social.

Trei pătrimi înseamnă 75%.

Deci în cazul descris de tine nu se poate.

2.daca isi da demisia din functia de admin. tr sa ceara acordul celuilalt actionar si admin.?si cam cat ar costa asta?

Cazul demisiei sau renunţarea unilaterală la mandat este un caz special.
Nu este nevoie de aprobarea nimănui.

Se întocmeşte o demisie şi se menţionează la Registrul Comerţului.
Înainte de asta este bine totuşi să se convoace o AGA pentru aprobarea revocării.

Dar, indiferent dacă AGA se intruneste sau nu, demisia se poate mentiona la Registrul Comerţului.

Cost: aprox. 300 RON.

Se recomandă şi publicarea într-un ziar naţional.

Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Duminică, 19 Decembrie 2010
Albert Kurtyan, Consilier juridic
Buna seara.
Domnule Alberto Kurtyan va multumesc de confirmare.
Vreau sa mentionez totusi ca opinia care ati exprimat-o la subiectul deschis de justme8 nu este intemeiat a daca se refera la actionari; ar fi corecta daca s-ar referi la asociatii din srl.Pentru actionari, este pe deplin intemeiata opinia exprimata tot de dumneavoastra intr-un topic recent, in care, ati subliniat ca pentru SA transmiterea acestora este libera, cum este si firesc, intrucat actiunile sunt una si partile sociale cu totul altceva.
Adaug, ca in actele constitutive pot fi stabilite anumite restrictii si in privinta transmiterii actiunilor, dar acesta este un alt subiect.
Ultima modificare: Duminică, 19 Decembrie 2010
ContSters182184, utilizator
multumesc pt rasp. dvs, insa avand in vedere ca cesionarea nu este posibila,in cele discutate anterior, cum poate un asociat sa iasa dintr-un srl avand in vedere k celalalt nu doreste sa-i achizitioneze partile (asa cum am spus unul detine 55%, celalalt restul si ambii sunt administratori)? care ar fi variantele?
justme8 a scris:

multumesc pt rasp. dvs, insa avand in vedere ca cesionarea nu este posibila,in cele discutate anterior, cum poate un asociat sa iasa dintr-un srl avand in vedere k celalalt nu doreste sa-i achizitioneze partile (asa cum am spus unul detine 55%, celalalt restul si ambii sunt administratori)? care ar fi variantele?

A fi administrator este una, problema se rezolva precum a spus dl Kurtyan.

Problema cu cesionarea partilor este altceva. Ce este prevazut in actul constitutiv? Daca este prevazut ca partile se pot transmite fara restrictii, atunci acordul este dat de la bun inceput, nu mai este necesar inca o data acordul asociatilor.
Dar de ce ar avea asociatul minoritar interesul sa nu isi dea acordul pentru instrainare?
Acordul de a instraina partile sociale nu duce la obligatia asociatului minoritar de a prelua aceste parti. Cel ce vrea sa instraineze partile o va putea face catre oricine este dispus sa le cumpere.
in actul constitutiv este prevazut ca cesiunea partilor sa se faca conform legii. nimik mai mult

Alte discuții în legătură

Srl cu trei asociati banad banad Buna in seara! In cazul unui SRL cu trei asociati unul dintre ei doreste cesionarea partilor sale sociale iar in actul constitutiv se prevede ca aceasta ... (vezi toată discuția)
Cesionarea partilor de interes igor_drangoi igor_drangoi In situtia unei societati cu raspundere limitata, in care au fost cesionate o partile sociale (de la 50%:50% la 25%:25%:25%:25%). Cesioanrea nu a fost ... (vezi toată discuția)
Cesionare parti sociale kappauser kappauser Care este pasajul, articolul sau textul din lege sau din OG 54/2010 care fac imposibila (interzic) cesionarea partilor sociale in cazul in care societatea are ... (vezi toată discuția)