avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

in urma decesului tatalui, ramane mama si copilul, cu ce cota fiecare?
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 22:58, 17 Octombrie 2010
Intrebarea nu este pusa corect,deorece nu ati indicat daca bunul este dobandit de tatal decedat cu sotia supravietuitoare in timpul casatoriei sau bunul provine din mostenirea pe care defunctul a primit-o de la cineva .Cotele sunt diferite deci -ptr bun comun mama are cota ei de 1/2 dobandita in timpul casatoriei la care se adauga 1/4 din 1/2 deci in total 5/8.Copilul va ramane cu cota de 3/8.
Daca bunul a fost proprietatea exclusiva a defunctului atunci cotele sunt altele 1/4 mama si 3/4 copilul.
Daca bunul/urile au fost dobandite de cei doi soti in timpul casatoriei, mama va avea cota de 1/ 2 plus 1/4 din cealalta jumatate a defunctului sot, iar copilul restul de 1/4.
Daca bunul/urile sunt proprii sotului decedat, mama va avea 1/4 si copilul restul de 3/4.
Ultima modificare: Duminică, 17 Octombrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Si daca nu erau casatoriti, mama nu vine la mostenire, culege doar copilul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire Emilia83 Emilia83 Acum 2 ani a decedat tata,mama inca traieste si suntem doi copii, succesiunea nu a fost făcută fiindca sa opus fratele ,acum a apărut o problemă si vrem sa ... (vezi toată discuția)
Succesiune bellefille bellefille In urmatoarea situatie: -sot decedat -mostenitori:un copil major si sotia supravietuitoare -avere:bunuri mobile si imobile dobandite in timpul casatoriei si ... (vezi toată discuția)
Mostenirea copiilor nelegitimi Elena59 Elena59 Buna ziua! Spuneti-mi, va rog, care este cota mostenirii legale pe care sotul supravietuitor o primeste dupa decesul sotiei(celuilalt sot)? Situatia (speta) ... (vezi toată discuția)