avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenirea copiilor nelegitimi
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenirea copiilor nelegitimi

Buna ziua! Spuneti-mi, va rog, care este cota mostenirii legale pe care sotul supravietuitor o primeste dupa decesul sotiei(celuilalt sot)? Situatia (speta) este urmatoarea: sotia are bunuri imobile proprii (obtinute inainte de casatorie), si aceasta decedeaza inaintea sotului. Sotul si sotia au impreuna un copil legitim. Sotul are insa si alti doi copii nelegitimi. Dupa moartea sotiei, sotul supravietuitor si copilul legitim, ce cote vor mosteni? Si, mai ales, dupa moartea SOTULUI, copiii nelegitimi au drept la mostenire privind mostenirea acestuia obtinuta de la sotia defuncta??? Daca da, ce cote vor mostenii din cota tatalui, copilul legitim si cei doi copii nelegitimi? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Manuela Bernat , Consilier juridic 08:40, 16 Iunie 2009
La moartea sotiei, din speta, vin la mostenire: sotul supravietuitor cu o cota de 1/4 din masa succesorala (averea ei) si copiii decedatei ...adica unul singur (ea a nascut un singur copil si daca nu i-a adoptat pe altii, atunci atata are = un copil). Acest copil, al ei, va culege restul de 3/4.

Sotul are 3 copii (nu conteaza cu cine i-a facut, conteaza sa fie recunoscuti ori sa aiba paternitatea stabilita fata de el. Daca au paternitatea stabilita, atunci nu sunt "nelegitimi", iar daca nu il au pe el ca tata - in acte - atunci ...nu stiu despre copiii cui vorbim... - sper ca intelegeti ce vreau sa spun prin exprimarea asta).
Ca atare la moartea lui ,copiii lui (cei 3...sau cati o mai avea) vor imparti in mod egal averea lui (indiferent de unde vine averea asta, adica in averea asta pot sa intre si bunuri mostenite de la defuncta lui sotie).
Ultima modificare: Marți, 16 Iunie 2009
romascanu, moderator
Masa succesorala este compusa din bunurile proprii ale sotiei decedate. precum si 1/2 din bunurile comune, dobandite in timpul casatoriei. Iar cora de mostenire este de 1/4 pentru sotul supravietuitor si 3/4 pentru copil.
La decesul tatalui , bunurile acestuia se vor imparti in mod egal intre cei 3 copiii.
in cazul decesului sotiei, copii sotului ei cu alte femei nu au drept de mostenire. Dupa sotia-mama vin la mostenire sotul cu cota de 1/4 parti, (daca accepta mostenirea, si apoi implicit il vor mostenii pe el si ceilalti copii ai lui, cu alte femei), si cota de 3/4 parti copilul comun al celor doi soti.
Daca se vrea excluderea de la mostenire supa bunuri dobandite impreuna de cei doi soti in timpul casatoriei lor unde copiii "nelegitimi" nu ar avea drept, sotul poate renunta la mostenire dupa sotia decedata, caz in care mosteneste numai copilul lor comun, iar sotul ramane cu cota lui de 1/2 probabil, din proprietatile dobandite in comun, pe durata casatoriei (de unde deja mostenesc si alti copii ai lui, cand va fi cazul), dar cota sotiei decedate este posibil sa o mosteneasca astfel doar copilul ei natural.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire in comunitate de bunuri Sineu Sineu Buna ziua. Situatia mea este urmatoarea : in timpul casatoriei am cumparat impreuna (regim matrimonial de comunitate de bunuri). Nu avem copii in aceasta ... (vezi toată discuția)
Succesiune bellefille bellefille In urmatoarea situatie: -sot decedat -mostenitori:un copil major si sotia supravietuitoare -avere:bunuri mobile si imobile dobandite in timpul casatoriei si ... (vezi toată discuția)
Cote mostenitori ana_panait ana_panait Poate cineva stie cum se repartizeaza mostenirea dupa moartea tatalui, intre sotia supravetuitoare si 3 copii. Ce procent de mostenire primeste sotia ... (vezi toată discuția)