avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj prin tribunal sau notariat?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj prin tribunal sau notariat?

Buna ziua,
Acum doua zile ceream un sfat cu privire la termenul in care poate judecatoria sa motiveze divortul. Am vazut si multumesc pentru raspuns, ca acest termen este de 30 de zile. Ieri m-a anuntat avocatul ca sentinta a fost emisa si ca in 2 zile o voi avea si legalizata si asta dupa trei luni de asteptare.
Noua mea intrebare se refera la modul de partajare a apartamentului. Acum 3 luni sotul imi propunea sa ne intelegem si sa impartim la jumatate valoarea apartamentului, dar dilema mea este ca nu stiu daca sa vindem prin notariat si sa specifice acesta ca "partile au primit partea de 50%-50%", sau sa intentez actiune de partaj.
Cat m-ar costa prin notariat sau prin tribunal si cat timp ar dura?
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Raul Oprita , utilizator 18:09, 19 Septembrie 2009
SE poate restitui in functie de momentul la care intervine tranzactia partilor restituirea se face total sau partial.
Fara tranzactie nu se restituie.
...cum adica se restituie ulterior??? De catre cine se restituie ulterior? Dupa ce se pronunta sentinta definitiva si irevocabila este necesara intabularea partii celeilalte din imobilul partajat! E suficienta sentinta pentru serviciul de cadastru sau trebuie dinnou trecut pe la notar???
Nu inteleg ce vreti sa spuneti cu prima intrebare...
Daca e vorba de o restituire, inseamna ca taxa s-a dat si apoi se va da inapoi. Eventual.
Cum se poate face o restituire altfel decat ulterior? Se poate restitui o taxa inainte de a fi platita??? :O Nu inteleg...

E de ajuns la carte funciara hotararea ramasa definitiva si irevocabila.
Partajul se poate face pe cale amiabila , la notarul public, iar in acest caz nu se mai poate solicita restituirea taxei .
Dar se poate face si la instanta de judecata. Initail trebuie sa platiti o taxa de timbru in procent de 3% din valoarea masei partajabile. La primul termen depuneti tranzactia incheiata si solicitati restituirea taxei de timbru. Va sfatuiesc sa va luati un avocat, care stie cum sa va incheie corect tranzactia si care , reprezentandu-va si in instanta va solicita restituirea taxei de timbru.
...va multumesc tare mult pentru raspunsuri deoarece nefiind parte din mediul juridic, cand m-am intalnit cu neplacuta situatie a divortului, pur si simplu nu stiam pe ce cai sa apuc! Notarii, vazand acest lucru, au incercat sa imi introduca taxe aberant de mari, inclusiv impozitul, care este specificat in lege ca nu se plateste in cazul partajului!
Va rog de asemenea sa imi spuneti in baza carei legi pot solicita returnarea taxei de timbru, si daca intradevar e suficienta decizia definitiva si irevocabila la cadastru pentru intabularea celeilalte parti din imobil - baza legala!
Cu mii de multumiri tuturor!

Alte discuții în legătură

Taxa timbru partaj doru anghel doru anghel Cum poate cineva sa obtina partajul unui apartament daca nu are bani pt taxa de timbru? Sau hai sa zicem ca ma imprumut, dar sunt sigur ca nu mi se respinge ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune valpetcu valpetcu Buna, Puteti sa-mi spuneti care ar fi cea mai avantajoasa varianta pentru a face un partaj succesoral? Este mai bine sa-l facem prin notar? si in cazul ... (vezi toată discuția)
Partaj amiabil dupa divort iris65 iris65 Buna ziua, as dori un sfat in ceea ce priveste partajul amiabil al unui apartament dupa divortul definitiv. Am inteles ca se poate opta fie la o tranzactie ... (vezi toată discuția)