avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA, SNC, sau SRL pentru produse software?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA, SNC, sau SRL pentru produse software?

Buna ziua. Numele meu este Darius Mihai si va rog sa ma lamuriti cu privire la cateva probleme legale/fiscale la care nu am reusit sa gasesc inca un raspuns.
In urma cu putin timp am inceput dezvoltarea catorva programe informatice comandate de o societate comerciala impreuna cu un prieten. Nu ne-am gandit foarte mult la inceput la aspectele legale/fiscale, ci ne-am concentrat mai mult pe dezvoltarea aplicatiilor. Acum unul dintre produse este finalizat, si intervine problema vanzarii lui catre compania care l-a comandat. Cum putem sa facem acest lucru din punct de vedere legal, si ce taxe trebuie sa platim statului in urma tranzactiei.
Trebuie sa va mai spun ca nu intentionam sa incetam aceasta activitate, ci dimpotriva, dorim sa continuam, dar totodata sa intram sj in legalitate cu "afacerea" asta, daca putem sa-i spunem asa.
Cateva detalii:
1. Eu sunt absolvent al unei facultati de Cibernetica Economica, lucru benefic, din cate am citit in ultima vreme
2. Programele software sunt create de la "0", adica nu am folosit nimic predefinit, iar "uneltele" (adica IDE - Integrated Development Environment, compilatoare, si alte programe necesare) intra sub incidenta unor licente de tip GPL sau APACHE, adica sunt gratuite. Pentru unele a fost nevoie de o inregistrare (de asemenea gratuita si lipsita de obligatii) inainte de a le putea folosi pentru dezvoltare.
Mai pe scurt, avem drepturi de folosire pentru acestea, dar ne-au fost acordate gratuit. - adica deocamdata nu avem cheltuieli materiale efective, in afara de carburantul necesar pentru deplasari la/de la sedinte (societatea este situata in alta localitate)
3. Pe viitor exista posibilitatea achizitionarii altor IDE, compilatoare, programe mai avansate, dar contra cost - se vor deduce aceste cheltuieli?
4. Programele software pe care le-am creat / urmeaza sa le cream sunt de mai multe tipuri: Aplicatii, Baze de Date, WebSite, Prezentari Grafice, Animatii, Module ce pot fi folosite de altii in aplicatiile pe care le creaza (un fel de modele de Butoane, Grafice, Tabele etc cu un anumit aspect si o anumita functionalitate)
5. Am inceput deja si dezvoltarea unor programe ce pot fi folosite in mai multe tipuri de activitati (adica nu sunt facute la comanda), deci nu putem avea CAEN corespunzator crearii de software la comanda.
6. Programele care nu sunt facute la comanda - sut programele pe care le cream o singura data, iar apoi vindem copii ale acestora in schimbul unei sume de bani prestabilite, si identice pentru fiecare persoana care achizitioneaza acest software.
7. Costul unei asemenea Licente de utilizare a programului poate fi platita "Pe viata", Anual, sau, putin probabil, lunar

Avand aceste aspecte in minte, as dori sa stiu cum voi plati taxele catre stat, ce taxe trebuie sa platesc, si cum se procedeaza cu TVA
Din punct de vedere legal, care ar fi cea mai buna optiune pentru 2 asociati? SNC sau SRL? Banuiesc ca Intreprinderea Individuala iese din discutie, desi nu am reusit sa-mi dau seama daca Intreprinderea Individuala poate avea ca asociat o persoana fizica fara titlu de PFA sau II. Daca ar fi posibila acesta asociere, cred ca ar fi o optiune buna, iar in acest caz as dori sa stiu cum se procedeaza cu plata catre aceasta persoana fizica asociata.
Stiu ca II poate avea angajati, dar optiunea aceasta iese si ea din discutie din motivul taxelor mari pe care ar trebui sa le suporte Intreprinderea Individuala pentru a avea un angajat.

Pe scurt:
Ce sa alegem? PFA, SNC, SRL sau Intreprindere Individuala ?
Ce taxe va trebui sa platim si sub ce forma?
Cum se procedeaza cu TVA? il punem la fiecare copie vanduta ?

Va Multumesc
Ultima modificare: Marți, 19 Octombrie 2010
dariusmihai, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 23:34, 12 Noiembrie 2010
VARIANTA nr.1 - infiintarea de intreprinderi individuale

Daca v-ati face II (intreprindere individuala):
- ar trebui sa va faceti fiecare dintre dvs. cate una;
- si sa colaborati intre cele doua II-uri , dar veti plati impozit la norma de venit fiecare in parte (trebuie sa calculati daca este avantajos dpv fiscal);
- sau unul dintre dvs. sa infiinteze un II si celalalt sa fie angajat la aceasta ca si programator;
- pentru venitul din salarii al programatorilor nedatorandu-se impozit pe salarii (vezi si OMFP 748/2004);
- Impozitarea veniturilor II din activitati de tip IT se poate face pe baza de norme de venit (adica impoztiul, 16%, se aplica la valoarea unei norme anuale stabilite de organul fiscal pentru fiecare judet in parte indiferent de valoarea veniturilor (sumelor) incasate din activitatea de IT);
- pe langa impozitul pe venit (16%) aplicat la norma de venit se mai datoreaza si 5,5% contributia pentru sanatate aplicata la norma de venit si contributia pentru pensii conform Legii 19/2000 aplicata la valoarea contractului cu casa de pensii ( nu la norma de venit);
- fiind imozitati pe baza de norme de venit nu veti tine contabilitate (nici macar in partida simpla) veti tine numai jurnalul de vanzari se de cumparari pentru a sti cand ati depasit plafonul de TVA, si veti elibera facturi catre clientii dvs.

NOTA:
NORMA de venit este cuprinsa intre 10000 lei si 25000 lei (in functie de judet) deci ca si impozit se va plati 16% la 10000 sau 25000 indiferent de valoarea veniturilor anuale ale intreprinderii individuale.


VARIANTA nr.2 - infiintarea unui SRL

- veti face un SRL sau SA cu 2 asociati (la SRL) sau actionari (la SA);
- va veti angaja amandoi ca si salariati programatori scutiti de imozit pe venitul din salarii ( dar veti datora pentru acest venit 5,5% + 5,2% contributia pentru sanatate si 10,5% + 20,8% contributia pentru pensii dar si contributia pentru somaj de 0,5%+0,5%) evident va veti da salarii de subzistenta, venitul consistent va veni din dividende;
- din activitatea de pe aceasta firma veti obtine un profit care va fi impozitat cu 16% iar profitul net rezultat il veti putea repartiza la dividende pentru care veti plati 16% atunci cand le veti ridica.

VARIANTA nr.3 - SNC

- este o varianta pe care nu v-o recomand.

Referitor la TVA :
- atat la II cat si la SRL (sau SA) la momentul la care veti obtine venituri mai mari de 35.000 euro ( calculati la cursul BNR de la data de 01.01.2007, adica aprox. 119.000 lei) veti deveni platitori de TVA;
- puteti deveni platitori de TVA si de la data infiintarii prin optiune;
- TVA -ul se aplica la toate vanzarile pe care le veti face ( ex: faceti un program pe care-l vindeti cu 100 lei bucata valoarea fara TVA, daca veti vinde 3 programe (produse=copii=aplicatii) catre un client al dvs. veti factura 3x100 = 300 lei la care veti pune TVA 24% (= 300x24%=72 lei), adica valoarea toatala a facturii va fi de 372 lei (cu TVA inclus))

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intreprindere individuala neplatitoare de tva alex1201 alex1201 Buna ziua, vreau sa pun un automat de cafea intr-o facultate. Ma gandesc sa ma fac intreprindere individuala neplatitoare de tva. Ce taxe voi datora statului? ... (vezi toată discuția)
Pfa pe codul caen 6202 la norma de venit - intrebari cu noile schimbari danyboy danyboy Buna ziua, Am si eu cateva intrebari legate de un PFA pe codul CAEN 6202 la norma de venit: 1. Mai exista norma de venit pentru IT (creare the software ... (vezi toată discuția)
Infiintare intreprindere individuala - cost infiintare, taxe si contributii de platit danielacarmen danielacarmen Imi spuneti va rog, in cazul unei persoane care are doreste sa infiinteze o intreprindere individuala, care sunt costurile deschiderii acestetia si care sunt ... (vezi toată discuția)