avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nedumerire mostenire/succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nedumerire mostenire/succesiune

Buna ziua, am anumite neclaritati legate de dreptul de mostenitor si de succesiunea unei bunici. Situatia este relativ complicata, dar o sa incerc sa o explic pe scurt.

Bunicii mei naturali s-au despartit. Fiecare dintre ei s-a recasatorit. Din casatoriile actuale nu a rezultat niciun mostenitor. Dintr-a lor, tatal meu este unicul fiu.

In cazul bunicului meu natural, doamna cu care s-a recasatorit avea o fiica rezultata dintr-o casatorie anterioara. Acea fiica este schizofrenica si este internata intr-un centru specializat. Cu alte cuvinte este in grija statului.

Doamna cu care s-a recasatorit bunicul meu natural, a decedat acum 4 ani de zile. Dansa are o nepoata care se ocupa in locul ei de fiica schizofrenica.

Prima intrebare ar fi legata de succesiune. Mai exact, este posibil ca nepoata respectiva sa fi facut succesiunea dupa dansa fara ca tatal meu sa stie? Asta luand in considerare ca fiica naturala a dansei, este incapabila dpdv intelectual sa emita pretentii la dreptul sau matern.

Si a doua intrebare, ar fi posibil ca eu sau tatal meu sa incepem succesiunea dupa dansa, si ce ar presupune mai exact luand in considerare fiica bolnava.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Octombrie 2010
Bogdan_G, utilizator
Cel mai recent răspuns: Bogdan_G , utilizator 16:17, 20 Octombrie 2010
Bunicul dvs. trăieşte? După divorţul bunicilor s-a făcut partajul bunurilor dobândite în timpul căsătoriei?
Ultima modificare: Miercuri, 20 Octombrie 2010
Oana Mitran-costache, Avocat
buna ziua.
dvs. nu aveti vocatie succesorala la succesiunea sotiei bunicului dvs.
succesori legali sunt sotul supravietuitor si fiica dansei .
pt. fiica defunctei se va numi un tutore .
iar tatal dvs. va trebui sa se adreseze unui birou notarial in vederea dezbaterii succesiunii defunctei .
Ultima modificare: Miercuri, 20 Octombrie 2010
Roxana alina Stancu , Avocat
@oana_mc: bunicul traieste. Nu e vorba de bunurile dobandite de bunicii mei naturali in timpul casatoriei lor. E vorba de bunurile comune dobandite in timpul celei de-a doua casatorii.

La ambii bunici naturali, atat in cazul bunicului cat si a bunicii sunt probleme legate de mostenire. Ambii s-au recasatorit cu persoane care aveau cate un mostenitor.

@roxanel. Multumesc de raspuns. Mi-ati elucidat o nedumerire. Totusi ati putea sa imi raspundeti daca fiica defunctei, de fapt in cazul de fata, tutorele ei, poate sa obtina succesiunea mamei sale fara ca tatal meu sa fie anuntat in vreun fel?
Ultima modificare: Miercuri, 20 Octombrie 2010
Bogdan_G, utilizator
bunicul trăieşte - dânsul trebuie să meargă la notar şi să înceapă dezbaterea succesorală, având calitatea de moştenitor - soţ supravieţuitor.
De asemenea are drept de moştenire şi fiica defunctei, indiferent de starea de sănătate în care se află - deşi ar fi bine să precizaţi care este natura sa juridică - dacă este pusă sub interdicţie sau nu.
Bineînţeles, copiii născuţi din căsătorii diferite vor moştenii împreună numai pe tatăl lor comun sau pe mama lor comună, neavând vocaţie succesorală la moştenirea lăsată de tatăl vitreg, respectiv mama vitregă.
Cu alte cuvinte, tatăl dvs. nu are vocaţie succesorală la moştenirea soţiei bunicului.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Octombrie 2010
Oana Mitran-costache, Avocat
Bunicul meu nu poate sa inceapa dezbaterea succesorala. Este paralizat pe partea dreapta, nu poate sa scrie, nu poata sa vorbeasca si are perioade sporadice de luciditate.
Asta este si motivul pentru care ma interesez de aceste lucruri. As dori sa evit o situatie neplacuta in cazul decesului sau.

Din ce inteleg eu din raspunsurile dumneavoastra, e destul de complicat ca bunurile comune ale bunicului meu si a bunicii mele vitrege sa-mi revina mie sau tatalui meu dupa decesul bunicului.

Alte discuții în legătură

Succesiune- cum exact? Alina Cretu Alina Cretu Un barbat decedat in urma cu 1 luna are ca mastenitori pe fiica sa si pe cei treii nepoti(fii fiului sau vitreg-mort in urma cu aproximativ 20 de ani).Pamantul ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa tata decedat andynagy13 andynagy13 am un tata decedat din anu 2007 noiembrie.eu sunt copilul lui din prima casatorie,el sa recasatorit ulterior si are o fata cu actuala sotie.vreau sa fac ... (vezi toată discuția)
Mostenire nepoata Pandrea Raul Viorel Pandrea Raul Viorel In urma cu multi ani,sotia mea,nasa si bunica ei,au incheiat la Notariat un Testament prin care ii lasa sotiei mele,casa impreuna cu terenul aferent,in ideea ... (vezi toată discuția)