avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune- cum exact?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune- cum exact?

Un barbat decedat in urma cu 1 luna are ca mastenitori pe fiica sa si pe cei treii nepoti(fii fiului sau vitreg-mort in urma cu aproximativ 20 de ani).Pamantul pe care este contruita casa casa ce reprezinta obiectul succesiuni a apartinut inainte de casatorie sotiei sale,decedate in urma cu 25 de ani.Mentionez ca urma decesului sotiei,nu a fost dezbatuta succesiunea.Fiul vitreg decedat in urma cu 20 de ani este rezultat dintr-o casatorie anterioara a sotiei defunctului,dar a fost crescut de acesta.M-ar interesa care sunt cotele-parti ale fiecarui mostenitor si daca fiica legitima ar putea,in anumite conditii,sa ramana unica mostenitoare a imobiluli.Intuiesc rezolvarea,dar m-ar ajuta mult raspunsurile unor persoane avizate ,inainte de efectuarea demersurilor pentru dezbaterea succesiunii.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 16:40, 3 Februarie 2010
Copiii adoptati au aceleasi drepturi ca si copiii naturali.
Copiii fratelui vitreg vin in locul parintelui lor la succesiune, chiar daca aceasta nu a fost dezbatuta anterior.
Pentru ca fiica naturala sa aiba dreptul la intreaga masa succesorala, trebuie sa faca dovada intretinerii parintelui si sa obtina de la nepoti renuntarea la mostenire.
In caz contrar, masa succesorala se imparte jumatate pentru d-voastra si jumatate intre nepotii d-voastra.
buna dimineata!
daca fiul vitreg a fost adoptat de catre defunct atunci, da descendentii acestuiva vor putea veni la mostenirea bunicului lor prin reprezentarea tatalui lor predecedat.
daca fiul vitreg nu a fost adoptat, atunci mostenirea va fi culeasa in intregime de catre fiica defunctului.
succes!
av. Ioana Cristea
imobilul in cauza a apartinut sotiei defunctului .
vor trebui dezbatute doua succesiuni : succesiunea defucntului si succesiunea sotiei acestuia .
prin urmare , fiul vitreg al sotiei defunctului avea vocatie succsesorala la succesiunea mamei sale. astfel, vor veni la succesiune nepotii din partea fiului vitreg al defunctei , prin reprezentarea tatalui lor decedat .
iar in ceea ce priveste succesiunea udefunctului , intr-adevar daca fiul vitreg al sotiei defunctului nu a fost adoptat de catre acesta, la succesiunea defunctului are vocatie succesorala doar fiica acestuia .

dupa dezbaterea celor doua succesiuni va trebui sa se procedeze la iesirea din indiviziune.
Va multumec pentru raspunsuri.Am insa o nelamurire:
Adoptia trebuie sa fie facuta printr-un act scris,prin hotarare judecatoreasca sau printr-un act notarial?Nu cred ca exista un asemena act.Fiul vitreg a fost crescut ca propriul copil,fara un act anume.
buna ziua!
adoptia rezulta dintr-o hotarare judecatoreasca.

Alte discuții în legătură

Nedumerire mostenire/succesiune Bogdan_G Bogdan_G Buna ziua, am anumite neclaritati legate de dreptul de mostenitor si de succesiunea unei bunici. Situatia este relativ complicata, dar o sa incerc sa o explic ... (vezi toată discuția)
Cine vine la mostenire? am_vintila am_vintila As dori sa stiu care sunt mostenitorii de drept si care sunt cotele aferente mostenirii in urmatoarea situatie: defuncta cu sot decedat, doi copii, dintre care ... (vezi toată discuția)
Sotul supravietuitor are dreptul la mostenirile ,,primite'' de sotia decedata??? C_CRISTINA C_CRISTINA In aceeasi casa locuiesc 2 familii: bunicii (din partea mamei), parintii si cei 2 copi majorii, casa apartinand bunicilor. Mama (fata bunicilor) moare. Nu se ... (vezi toată discuția)