avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice proces-verbal deschidere oferte licitatie fara ...
Discuție deschisă în Achiziţii publice

proces-verbal deschidere oferte licitatie fara intocmirea anexei cu documentele de calificare

Buna ziua, tuturor!

Azi am primit procesul verbal de la sedinta de deschidere a ofertelor la o licitatie publica- cerere de oferta. La procedura au participat 4 ofertanti, insa numai unul a fost prezent. In p-v se specifica faptul ca, citez: "ofertantii, in unanimitate, propun sa se deschida numai oferta financiara, fara a se consulta documentele de calificare"

Prin urmare, comisia a procedat numai la deschiderea ofertelor financiare.
In OUG 34 nu am gasit nimic concret,referitor la obligativitatea deschiderii doc. de calificare.
La art.129 din OUG 34 se specifica faptul ca AC are obligativitatea deschiderii ofertelor la data, ora si locul indicate in anuntul de participare.
Este sau nu obligatorie deschiderea Documentelor de calificare in sedinta de deschidere?
Nu incalca astfel AC principiul transparentei prev. la Art.2, alin (2), lit.d?:rtfm:
Cel mai recent răspuns: vlad nicolae , moderator 15:52, 29 Decembrie 2010
cred ca Jurist TM are dreptate, comisia de licitatie era obligata sa deschida plicurire cu documentele de calificare, ofertantii au dreptul sa stie ce documente s-au depus, chiar daca analiza lor se va face ulterior de catre comisie. chiar daca ofertantul prezent a fost deacord sa se doar oferta financiara, la sedinta de deschidere (din acest motiv se numeste chiar sedinta de deschidere) trebuie sa se stabileasca, si sa se consemneze in procesul verbal, ce documnete au fost depuse de catre ofertanti. mai mult decat atat, cica printr-un ordin al pres. ANRMAP autoritatea contractanta este obligata sa deschida toate ofertele prezentate, chiar si acelea care nu au prezentat garantie de participare.
in ceea ce priveste acest ordin mentionat mai sus, nu sunt sigura, doar mi s-a sus de el, nu am apucat sa il citesc :)
Art. 37, alin 2 din HG 925/2006 prevede ca:
" Oferta câstigatoare se stabileste numai dintre ofertele admisibile si numai pe baza criteriului de atribuire precizat în anuntul de participare si în documentatia de atribuire".
In situatia in care nu sunt consemnate documentele de calificare solicitate de insasi AC, nu se pot detecta ofertele admisibile si deci nu se pot desemna ofertele castigatoare fara incalcarea principiilor mentionate la art. 2, alin 2 din OUG nr. 34/2006.
In concluzie pe langa incalcarea principiului de la lit. d eu consider ca se incalca si pricipiile de la lit. a si b.
doc de calificare se deschid, se consemneaza existenta acestora in procesul- verbal si doar dupa se verifica datele din acestea.... astfel ca nu poate fi descalificat ofertantul respectiv decat daca a fost expres specificat ca lipsa unui document duce nu poate fi completata ulterior.... deci, procesul - verbal treb sa contina ce doc de calificare au fost cerute prin fisa de date! doc care nu sunt insotite de garantia de participare nu se deschid. anexa cu doc de calificare nu au acele licitatii care se intocmesc prin programe fonduri europene, la acelea se verifica doar garantia de participare, imputernicirea pers care semneaza oferta si se citeste valoarea ofertei, .. dar acestea trebuiau sa fie stipulate in fisa de date respectiva!
....autoritatea contractanta este obligata sa deschida toate ofertele prezentate, chiar si acelea care nu au prezentat garantie de participare.
in ceea ce priveste acest ordin mentionat mai sus, nu sunt sigura, doar mi s-a sus de el, nu am apucat sa il citesc


Nu, nu este un ordin anume din cate stiu eu, dar se interpreteaza astfel:
OUG 34/2006: " Art. 80
Autoritatea contractantă are obligaţia de a deschide ofertele la data, ora şi adresa indicate în anunţul de participare, ........."
HG 925/2006: "Art. 33 alin (3)
În cadrul şedinţei de deschidere
nu este permisă respingerea niciunei oferte, cu excepţia celor care se încadrează într-una dintre următoarele situaţii:
a)au fost depuse după ......
b)nu sunt însoţite de garanţia de participare, în cuantumul, forma şi având perioada de valabilitate solicitate în documentaţia de atribuire.
"

Deci: AC este obligata sa deschida toate ofertele (OUG 34, art 80) si abia apoi o va respige pe cea care nu este insotita de garantia de participare.
Aceasta respingere (daca exista) se consemneaza in procesul verbal de deschidere, dar oferta ramane la dosarul achizitiei.

Asa intrepretez eu .........:">
artgon ai dreptate in rationamentul tau, insa in practica, din cate stiu eu se mergea pe varianta nedeschiderii ofertelor intarziate sau care nu erau insotite de garantia de participare, iar ANRMAP nu a sanctionat pe nimeni pentru ca au procedat asa, nici CNSC nu stiu sa aiba vreo decizie in acest sens.
acest lucru se intampla deoarece art. 80, de care ai facut referire mai sus, vorbeste despre obligativitatea respectarii datei, orei si locului deschiderii ofertelor, aceasta este ideea principala ce se desprinde din acest articol. in plus , daca legiuitorul vroia sa dispuna obligativitatea deschiderii tuturor ofertelor in sedinta de deschidere, ar fi inserat in acest art. expresie " obligaţia de a deschide toate ofertele la data ..."
imi cer scuze de faptul ca spun din auzite, dar cica exista un astfel de ordin al ANRMAP prin care se impune obligativitatea deschiderii tuturor ofertelor, chiar si a celor fara garantia de participare.
exista o solutie la dilema noastra, se poate da un mail celor de la ANRMAP (helpdesk)
:)
Ultima modificare: Luni, 8 Noiembrie 2010
alexandra.ghnas, utilizator

Alte discuții în legătură

Documente de calificare incomplete dddimitriu dddimitriu In urma cererii de oferta publicate pe SEAP, am participat la o licitatie a carui [b]castigator [/b](un SRL) are, conform procesului-verbal, [b]documentele de ... (vezi toată discuția)
Achizitii publice-fisa de date. albertoconstruct albertoconstruct Buna ziua,am participat de curand la o cerere de oferta pentru achizitie lucrari de constructii,in fisa de date pusa la dispozitie pe seap,erea trecut ca si ... (vezi toată discuția)
Certificat de participare la licitatie Jurist TM Jurist TM Azi am participat la o licitatie pt. servicii, am avut toate doc. ok, insa, la final, AC ne-a atras atentia ca nu am depus CERTIFICATUL DE PARTICIPARE LA ... (vezi toată discuția)