avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Valabilitate instrumente economisire CEC
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Valabilitate instrumente economisire CEC

Sunt posesorul unor librete CEC "cu dobanda pe termen" si "cu dobanda si castiguri in autoturisme" emise in anul 1985. Doresc sa stiu daca in prezent mai sunt valabile, in conditiile in care CEC s-a transformat in CEC Bank. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters123067 , utilizator 10:44, 26 Octombrie 2010
sunt valabile... dar mergeti pana acolo numai sa va distrati... o sa gasiti in conturi sume infime, pentru ca s-a si facut intre timp denominarea leului.
mergeti pentru amuzament!:)
experienta similara am avut si eu cu cineva din familie. nu stiu, s-o putea, nu s-o putea face ceva?!:rolleyes:

"Depozitarea banilor intr-o banca romaneasca poate fi, uneori, riscanta. A simtit-o pe propria piele o ieseanca ce a aflat ca, in loc de luat, are de dat bani la CEC.

Scandalurile in care a fost implicat CEC-ul in ultimii 20 de ani par sa nu se mai sfarseasca. Dupa scandalul depozitelor pentru autoturisme Dacia si cel al FNI, CEC a pierdut din imagine si dupa ce a “topit”, practic, economiile celor care si-au depus banii la aceasta banca. Argumentele bancii sunt diverse, dar un singur lucru e cert: cei care au depus bani la CEC inainte de anul 2000 au avut doar de pierdut.

Nu de luat, ci de dat
Elena G. a depus, in 1991, suma de 3.000 de lei pe un libret la CEC. Banii fusesera obtinuti ca “dar” la botezul fiicei si, increzatoare, femeia i-a depus la banca. “Nu aveam nevoie urgenta de bani, ca sa-i cheltui, si vroiam ca acestia sa fie pentru fetita, cand va creste”, povesteste Elena B. Timpul a trecut, iar ieseanca a uitat de banii pusi in siguranta, la o banca de stat. Cu putin timp in urma, a gasit, din intamplare, libretul de economii de la CEC. “I-am spus si fetei: sa vezi cati bani ai pe numele tau, ca din ’91 si pana acum s-au adunat dobanzile”, adauga Elena. Impreuna cu fiica, s-a dus la o sucursala CEC pentru a scoate banii. Functionara de la ghiseu i-a explicat insa ca, dupa atatia ani, nu are de luat, ci de dat bani la CEC.

Datori 100 de lei
“Ne-au gasit numele in evidente si mi-au spus ca trebuie sa le platesc eu ceva mai mult de 100 de lei noi. Am crezut, initial, ca e o gluma, dar nu era asa. Au introdus un comision de gestionare a contului, fara sa ma anunte si pe mine, si au luat banii din cont. Cand s-au terminat cei 3.000 de lei, au inceput sa calculeze datorii, dar nu am primit nicio notificare de lei ei”, spune Elena G. Asadar, din 1991 si pana acum, nu numai ca banii de la botez nu au acumulat dobanda, dar au fost retinuti de banca doar pentru ca ieseanca a decis sa nu-i cheltuie, ci sa-i depoziteze la CEC.

Inflatia si denominarea
Reprezentantii CEC nu au putut fi contactati pentru a elucida misterul celor 3.000 de lei disparuti din cont si a datoriei de 100 de lei imputate depunatorului. Vasile Cocris, prodecanul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor, spune ca Elena G. a pierdut banii de la CEC pentru ca nu a fost atenta la conditiile contractuale impuse de banca. “E caraghios ce s-a intamplat, dar inflatia i-a topit suma de la CEC. Nicaieri in contract nu se specifica faptul ca dobanda se indexeaza cu rata inflatiei, dar comisionul de administrare a contului s-a actualizat. In perioada ‘92-’93 se ajunsese la 200-300% inflatie, iar dobanzile cele mai mari abia erau pe la 100%. Din aceasta cauza, in loc sa se amplifice pe baza dobanzii, suma a tot scazut din cauza inflatiei. Comisioanele au fost actualizate, deci banca nu a pierdut, dar femeia a ramas fara bani. Aici se adauga si denominarea, cand nu s-a facut echivalarea, ci s-a taiat din zerouri”, explica Vasile Cocris.

Plasament bancar prost
In 1991, data la care au fost depusi cei 3.000 de lei la CEC, salariul mediu net din Romania era de 4.000 de lei. Asadar, pe libretul de economii a fost depusa o suma echivalenta cu trei sferturi din salariul mediu. Pentru comparatie, in anul 2009 salariul mediu net a fost de 1.400 de lei, adica suma depusa la CEC de Elena G. in 1991 ar putea fi echivalata cu aproape 1.000 de lei in anul 2009. Daca ne raportam la valuta, cei 3.000 de lei insemnau aproape 40 de dolari americani in 1991, data la care moneda europeana nu exista. Cei 40 de dolari ar insemna astazi doar 120 de lei dar, daca ne raportam din nou la salariul mediu net, cele doua treimi dintr-un salariu, adica 1.000 de lei actuali, ar fi echivalentul a 333 de dolari americani."

[ link extern ]

Ultima modificare: Marți, 26 Octombrie 2010
ContSters123067, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care ar fi valoarea unui cec de 5000 lei din 1981 in zilele noastre? ANGEL978 ANGEL978 Buna ziua! In 1981 bunicii mi-au facut un cec in valoare de 5000lei de care probabil au uitat.Titulara cec-lui sunt eu,bunicul fiind imputernicit.Dupa ... (vezi toată discuția)
Libret economii florinvw4 florinvw4 Buna ziua, am o intrebare : am un Libret de economii eliberat in 1988, pe care am o suma de bani .Mai este valabil? Va multumesc . (vezi toată discuția)
Cec livret de economii Mihaelaanton Mihaelaanton Mama mea detine niste livrete de economii de la CEC, cu sume importante pe ele. Sunt depozite, unul in valoare de 500000 lei, sunt si din acelea de 5000 lei cu ... (vezi toată discuția)