avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfiintarea postului-concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfiintarea postului-concediere

Urmesa sa fiu concediat pe motiv restructurarea postului din motive neimputabile angajatului, firma are peste 21 angajati dar nu are incheiat contract colectiv de munca. Firma activeaza in domeniul transporturilor. Intrebarea mea este:
Se aplica contractul colectiv de munca la nivel de ramura transporturi "CONTRACT COLECTIV DE MUNCÃ UNIC LA NIVEL DE RAMURÃ TRANSPORTURI pe anii 2008-2010
încheiat astăzi 19. 12. 2007
înregistrat la Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de ªanse sub nr. 722/03/24.01.2008" daca firma nu este membra a patronatelor semnatare si nici eu nu sunt inscris in sindicatele semnatare?

Multumesc mult pentru ajutor
Cel mai recent răspuns: adrian.n , utilizator 12:23, 28 Octombrie 2010
da se aplica.
Incadrarea in ramura de activitate se face in concordanta cu codul CAEN al activitatii pricipale declarate de unitatea dumneavoastra.
1)-Legea 53/2003 -art.241,alin. 1, lit c
(Clauzele contractelor colective de munca produc efecte, dupa cum urmeaza: pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contract colectiv de munca la acest nivel)
2)-Legea 130/1996 -art. 11, alin 1 , lit. C
(Clauzele contractelor colective de munca produc efecte, dupa cum urmeaza: pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contract colectiv de munca)
3)-Contract Colectiv de Munca Unic la Nivel National – art.3 ,alin.1 ,lit. B
(Clauzele contractelor colective de munca produc efecte, dupa cum urmeaza: pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contract colectiv de munca,indiferent de forma de capital social (de stat sau privat,roman sau strain/mixt)
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Octombrie 2010
rosu gheorghe, utilizator
multumesc pentru informatii,
totusi firma nu poate sa invoce urmatorul articol din legea 130/16.10.1996:
"ART. 13
(1) Partile au obligatia sa precizeze, în fiecare contract colectiv de munca încheiat la nivel de grup de unitati si de ramura de activitate, unitatile în cadrul carora se aplica clauzele negociate.
(2) În cazul contractelor colective de munca încheiate la nivelul ramurilor de activitate, unitatile componente ale acestora se stabilesc si se precizeaza de catre partile care negociaza contractul colectiv de munca, cu respectarea prevederilor prezentei legi."

imi cer scuze ca sunt insistent dar vreu sa ma pregatesc pentru un eventual proces cu firma

inca o data multumiri
1. CCM de care vorbiti se intituleaza: Contract colectiv de munca unic la nivel de ramura transporturi, pe anii 2008-2010.
2. Acest CCM spune:
Art. 3. – (1) Clauzele prezentului contract colectiv de muncă unic la nivel de ramură transporturi produc efecte pentru toţi salariaţii încadraţi în unităţile de transporturi şi activităţi conexe din ţară, indiferent de structura capitalului acestora.
...
multumesc pentru ajutor, am sa intentez proces si o sa va tin la curent cu "rezolvarea",sper sa si castig ...:)
o zi buna, si mii de multumiri
adrian

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccm ramura transporturi , art 80 (salarii compensatorii) andrei.andrei andrei.andrei Buna ziua , as vrea sa stiu daca acesta se aplica la toate intreprinderile ce activeaza in domeniul transporturilor (ex. firmele de curierat). Daca da atunci ... (vezi toată discuția)
Ccm nivel ramura gentilom gentilom La o firma care are ca obiect de activitate transportul pe apa(maritim si fluvial) dar care intre timp a vandut navele maritime si a ramas doar cu cele ... (vezi toată discuția)
Ccm la nivel de ramura simona.elisa simona.elisa Buna ziua, Firma la care lucrez nu are CCM la nivel de unitate, iar ca si cod CAEN - 1051- fabricarea produselor lactate si a branzaturilor, deci dupa ... (vezi toată discuția)