avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare contract vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare contract vanzare cumparare

Buna seara!

am mare nevoie de opinia dumneavoastra! Doresc sa cumpar un apartament si din documentatia prezentata de vanzatori rezulta ca in decursul anului 2007 acestia au cumparat in baza unui contract de vz-cump. un apartamnet la pretul de EUR 60,000 pentru care au primit un credit bancar.

Aspectul care ma ingrijoreaza este ca taxele precepute de notar s-au calculat la suma de EUR 69,000 - conform grilei notarilor, de unde se deduce catranzactia s-a facut la un pret mai mic decat cel de piata (cumparatorii si vanzatorii fiind de altfel rude).

Intre timp, primul vanzator a decedat. Exista riscul ca diversi mostenitori sa conteste acest act de vanzare cumparare? In acest caz, eu pot fi considerata cumparator de buna credinta sau risc pierderea proprietatii?

Multumesc,

Emilia
Ultima modificare: Luni, 28 Ianuarie 2008
emilia_m, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters81331 , utilizator 08:35, 22 Mai 2009
Super!

chiar imi doresc apartamentul asta si n-as vrea sa-l ratez pe motiv ca sunt prea suspicioasa!

emilia
Daca acel contract explica fara echivoc de ce vanzatorul a ales acea cale, ok, daca insa apar rude care invoca nulitatea actului pe motiv ca stiu ele ca omul a mai primit inca vreo 10 000 in mana...
Asta spun, ca e un risc. Cu atat mai mult cu cat plata unui pret mai mare decat cel declarat este o chestiune de fapt, partile neavand in mod necesar un act ascuns, suplimentar contractului public. Astfel stand lucrurile, aceasta diferenta de pret, fie ca ea exista ori ba :(, poate fi "demonstrata" si numai cu martori si prezumtii... :O

In concluzie, nu e neaparat sa se intample ceva, dacr daca cineva mi-ar cere o opinie legala, i-ar arata si acest risc. Este decizia clientului daca si-l asuma ori ba.
Daca vreti sa mai aflati o alta parere, incercati sa vedeti ce va spun juristii unei banci. Sunt cei mai chitibusari dintre analistii de acte in imobiliare... :D Mie mi-a placut sa lucrez cu ei, sunt logici si la obiect. Intrebati numai daca banca ar accepta un astfel de imobil ca garantie ipotecara...
Multumesc pentru sfat.

In momentul acesta imobilul se afla sub ipoteca la o banca - a fost achitat prin credit.

Ramane sa vad daca si banca mea il va accepta.

Emilia
Avlil, suma se poate dovedi ca fiind reala, prin simplul fapt ca a fost contractat un credit (poate chiar ipotecar?) pentru cumpararea lui. Orice ar sustine vreun mostenitor, trebuie sa si dovedeasca!
Ne-am cam suprapus :)

Revin totusi la ce am spus prima data: presupunand ca se intampla ce e mai rau - un mostenitor invoca nulitatea contractului initial de v-c pe motivul pretului. Daca Emilia cumpara acum apartamentul, nulitatea primului contract nu va atrage si nulitatea celui de-al doilea contract pentru motivul deja explicat: exceptia dobandirii bunurilor imobile prin act cu titlu oneros. De fapt aici ar trebui sa ne concentram: daca poate fi rasturnat contractul Emiliei, nu altul, iar parerea mea e ca NU.

Alte discuții în legătură

Mi se poate anula contractul de vanzare cumparare? buzel buzel am cumparat un teren in 2007 undeva la tara cu 10.000 de euro iar in contract a fost trecuta suma de 20.000 de euro din neatentia tuturor crezand ca asa ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare in rate marcel23 marcel23 Un unchi pe care l-am ajutat mult vrea sa imi vanda o garsoniera sub pretul pietei si in rate. El vrea neaparat cash. In contractul de vanzare cumparare vrea ... (vezi toată discuția)
Cumparare imobil de la persoana executata silita Manu2 Manu2 Buna ziua, Am urmatoarea problema la care va rog sa ma ajutati cu lamuriri: asociatul meu a cumparat pe firma , in Ianuarie 2013 , un imobil , cu rest de ... (vezi toată discuția)