avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... interdictie instrainare teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

interdictie instrainare teren

buna seara,
va rog sa-mi spuneti daca pot instraina - vinde 25 mp din cota de 50% din terenul (curte) pe care il detin cu un alt coproprietar in urmatoarele conditii:
In anul 2005 am donat casa ginerelui meu - cetatean german cu drep de uzufruct viager si interdictie de instrainare si grevare.
In CF la cap.B privitor la proprietate scrie numele meu ca proprietatar asupra cotei de 50% din suprafata de teren de 1500 mp detinut cu celelalt coproprietar iar la ginere ca e proprietar asupra casei cu titlu de drept donatie.
la cap III privitor la sarcini scrie ca eu am drep de uzufruct viager si interdictie de instrainare si grevare iar la ginere ca are drept de superficie pe durata existentei constructiei asupra catei de 50% din suprafata de 1500 mp de teren,
Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 17:33, 6 Mai 2011
Daca e notata o interdictie de instrainare si grevare atunci, legal, nu puteti nici sa vindeti si nici sa ipotecati imobilul.
Interdictia priveste casa si este notata in favoarea cui intreaba daca poate sa vanda ce n-a vandut inca. (Daca am vandut vecinului mere cu interdictia sa le vanda, asta nu inseamna ca nu mai pot eu sa vand pere sau alte mere pe care nu le-am vandut).

Problema e alta:

GherghinaP a scris:

va rog sa-mi spuneti daca pot instraina - vinde 25 mp din cota de 50% din terenul (curte) pe care il detin cu un alt coproprietar ...


Si unde ziceti dvs. ca ar fi acesti 25 mp din cota de 50% din terenul in suprafata de 1500 mp.? Langa gardul din stanga, langa ăla din dreapta sau in mijlocul curtii ca gaina-n gramada?

Dvs. aveti o fractiune matematica, ideala, abstracta din dreptul de proprietate. (1/2 din dreptul de proprietate asupra terenului situat in...)
Terenul ca atare nu este fractionat. Jumatatea dvs. nu este concretizata, nu e materializata asupra unei portiuni din teren. Pana la partaj/imparteala/iesire din indiviziune (ziceti-i cum vreti) nu stim de unde si pana unde tine partea dvs. Daca puneti ruleta pe un bolovan celalalt coproprietar zice ca are si el 50% din ... bolovanul acela. Pana la sistarea starii de coproprietate cu celalalt coproprietar nu puteti masura ce vreti sa vindeti.

Cel ce are o cota parte din dreptul de proprietate poate sa vanda cota ideala pe care o are, dar ...niciun bolovan concret. (niciun mp. concret, caci nu se stie care e al lui pana la imparteala).
Ultima modificare: Vineri, 22 Octombrie 2010
romascanu, moderator
Se poate nota in CF o interdictie de instrainare a unui teren, in baza unui contract de arenda?
Da.
romascanu a scris:

Si unde ziceti dvs. ca ar fi acesti 25 mp din cota de 50% din terenul in suprafata de 1500 mp.? Langa gardul din stanga, langa ăla din dreapta sau in mijlocul curtii ca gaina-n gramada?

Inedit raspuns, cu siguranta orice nelamurire a fost astfel clarificata.... Teoretic, dupa efectuarea unui partaj cu coproprietarul terenului si apoi dezmembrarea unei suprafete de 25 mp din terenul obtinut in urma partajului, se putea vinde... Practic, insa, ginerele detine un drept de superficie (folosinta) asupra intregii cote de 50%, deci nu se poate instraina fara acordul sau.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament gigelas gigelas Buna dimineata, Sora mea are testament ptr. 1250 mp. dintr-o suprafata totala de 2500 mp. Poate sa-si faca singura cadastrul,ptr.cei 1250 mp.,sau trebuie ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil cu cota indiviza am un certificat de mostenitor ... Filia Filia Vanzare imobil cu cota indiviza Am un certificat de mostenitor unde suntem trecuti doi frati cu drept de proprietate, cota indiviza 11/16 din casa aflata pe ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren catinica catinica Detin o suprafata de teren arabil impreuna cu sora mea.Eu doresc sa-l vand,ea nu vrea.Ce posibilitate am sa vand partea mea de teren?Terenul are cadastru (vezi toată discuția)