avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plati compensatorii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plati compensatorii

La nivel se societate exista CCM in care este prevazuta acordarea a 450 lei plata compensatorie in caz de concediere. Societatea este semnatara a CCM la nivelul ramurii constructii de masini care pevede acordarea in caz de concediere a cel putin unui salariu de incadrare, Care este legal cuantumul platii compensatorie? Am avut proces prin care am solicitat acordarea platii compensatorie conform CCM la nivelul ramurii si prin sentinta mi-a respins actiunea, cu drept de recurs.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:17, 11 Februarie 2011
Clauzele contractelor de nivel inferior nu pot fi sub minimul celor din contractul de nivel superior care se considera a fi clauze minimale.
Cu alte cuvinte clauzele contractelor colective la nivel de unitate care sunt sub cele la nivel de ramura sunt lovite de nulitate.

Legea 130/1996-republicata privind contractul colectiv de munca
ART. 8
(1) Clauzele contractelor colective de muncă pot fi stabilite numai în limitele si în
conditiile prevăzute de prezenta lege.
(2) Contractele colective de muncă nu pot contine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivel superior.
(3) Contractele individuale de muncă nu pot contine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă.
(4) La încheierea contractului colectiv de muncă, prevederile legale referitoare la drepturile salariatilor au un caracter minimal.
Ultima modificare: Luni, 25 Octombrie 2010
rosu gheorghe, utilizator
Tribunalul a respins cererea mea din urmatoarele motive:
in CCM la nivel de unitate este prevazut o plata compenstorie de 470 lei, procesul verbal este semnat si de mine in calitate de secretar;
CCM la nivel de ramura spun ei, lasa la latitudinea angajtorului cuantumul platii compensatorii.
!!!???
Am facut recurs , asa cum m-am priceput eu...
Ce parere aveti?
In recurs, ar trebui sa castigati daca se va tine cont de prevederile art.8 din Legea nr.130/1996 sau ale art.238 C.mun.
moise paula a scris:

Tribunalul a respins cererea mea din urmatoarele motive:
in CCM la nivel de unitate este prevazut o plata compenstorie de 470 lei, procesul verbal este semnat si de mine in calitate de secretar;
CCM la nivel de ramura spun ei, lasa la latitudinea angajtorului cuantumul platii compensatorii.
!!!???
Am facut recurs , asa cum m-am priceput eu...
Ce parere aveti?



Este adevarat ca "lasa la latitudinea angajatorului" dar de la minimul de 1 salariu de incadrare in sus (scrie romaneste si trebuie sa citim si sa intelegem romaneste).
Vedeti, astia ne sunt judecatorii, asta ne este justitia!
Normal este sa castigati dar rugati-va sa nu dati peste alt "destept(a)".
Si CCMUNN prevede aceeasi clauza si va este perfect aplicabil.
Aici au gresit si cei ce v-au inregistrat contractul colectiv de munca deoarece trebuia sa aplice cenzura art.24 si 27 din legea de mai jos.

Legea 130/1996-republicata privind contractul colectiv de munca
ART. 24
(1) Clauzele cuprinse în contractele colective de muncă negociate cu încălcarea
prevederilor art. 8 sunt lovite de nulitate.
ART. 27
(1) La înregistrarea contractelor colective de muncă, Ministerul Muncii si Protectiei
Sociale sau, după caz, directiile generale teritoriale de muncă si protectie socială vor verifica dacă acestea contin clauze negociate cu nerespectarea dispozitiilor art. 8.
(2) În cazul în care se constată că în contractele colective de muncă există asemenea
clauze, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale sau, după caz, directia generală teritorială de muncă si protectie socială are obligatia să sesizeze acest fapt părtilor contractante.

Ultima modificare: Marți, 7 Decembrie 2010
rosu gheorghe, utilizator
Curtea de apel a respins actiunea. dupa ce voi primi sentinta va voi scrie pe ce motive....#-o
Ce se mai poate face?

Alte discuții în legătură

Ccm la nivel de unitate mb_mihaela mb_mihaela Toate art. care prevedeau obligatia respectarii contractelor la nivel de ramura , in sensul ca nu se puteau prevede in CCM la nivelul unitatii drepturi la ... (vezi toată discuția)
Ccmun 2007-2010 vs. ccmn ramura constructii gaby76 gaby76 Buna ziua am o nedumerire ... care din cele 2 contracte este \"mai tare\"? Practic, intr-o firma de constructii, in cazul concedierii din motive ce nu tin ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca la nivel de unitate ContSters22096 ContSters22096 ce conditii trebuie sa intruneasca un astfel de contract? trebuie sa se raporteze la contractul colectiv de munca la nivel national, de ramura? ccm la nivel ... (vezi toată discuția)