avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Prescriptia a doua pedepse
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Prescriptia a doua pedepse

O sa incerc sa fiu cat se poate de precis.
In 2002 am fost condamnat definitiv la 3 ani cu inchisoare pt inselaciune.
In 2004 am fost condamnat din nou, in lipsa deoarece eu am plecat din romania in 2000, la 4 ani pt inselaciune pt fapte facute in 1999, mult inainte de a ramane definitiv cu prima condamnare.

Dupa cum am citit in codul penal, prescriptia este intrerupta prin comiterea de noi infractiuni, nu se specifica daca condamnarea pt fapte anterioare afecteaza cu ceva.

La ora actuala, dupa calculele mele prima pedeapsa ar trebui sa fie prescrisa. 5 +3 + 2002 = 2010.

Intrebarea mea este. Afecteaza in vreun fel prescrierea primei pedepse factul ca am fost condamnat did nou in 2004, chiar daca faptele au fost anterioare primei pedepse?

Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: bleanda01 , utilizator 23:29, 5 Februarie 2014
Multumesc mult pentru lamurire.

Grija mea nu era pt prima pedeapsa deoarece trebuie sa astept termenul de prescriptie pt a doua .

Nu am detalii despre a doua condamnare, eu sunt plecat din Romania din 2000, mama mea a fost si a cerut cazierul si acolo am vazut ca am mai fost condamnat inca o data in 2004.

Grija mea este ca nu cumva aceste pedepse sa nu fie contopite si procuratura sa ceara contopirea lor dupa un timp facand sa inceapa un NOU termen de prescriptie.

Poate procuratura sa faca acest lucru? Sa ceara contopirea a doua pedepse din proprie initiativa ? Si daca da, exista un termen limita ?

E posibil sa se specifice in acel dosar daca prima pedeapsa a fost contopita in cea dea doua condamnare?

Trebuie sa precizez, in baza de date a politiei se specifica ca sunt in urmarire generala pt 2 pedepse in total de 7 ani.

In cazier se specifica 2 pedepse, una dd 3 si alta de 4 ani.

Inseama asta ca pedepsele sunt separate si nu au fost contopite?

Multumesc mult pt ajutor. Din 2000 sunt in Spania, sunt casatorit si muncesc aici nemaifacand nimic ilegal. Prostiile tineretei :)

Si o ultima intrebare, pt prescriptie trebuie sa fac ceva anume sau la data cand expira expira automat?
Ultima modificare: Marți, 26 Octombrie 2010
portospirate, utilizator
Acum ne-ati furnizat noi informatii, conform carora in cazier figurati cu 2 condamnari si ca sunteti urmarit general pentru 2 condamnari. Se subaintelege ca pedepsele nu s-au contopit si ca in privinta fiecareia dintre ele curg teremne de prescriptie separate.
Precriptia se implineste automat si nu trebuie sa faceti nimic.Eventual, daca dupa implinirea termenului veti fi prins, arestat in vederea executarii pedepsei, puteti invoca implinirea termenului de prescriptie.
Scuze Legally,
Pentru @portospirate:
Cand se implineste termenul de prescriptie pentru condamnarea din 2004, respectiv in 2013, angajati un avocat care pe calea unei contestatii la executare va obtine prin sentinte constatarea prescriptiei executarii pedepsei.
Inca trei ani...
Inca doua intrebari, promit sa fie ultimele si sa nu mai deranjez.

1. Presupunand ca pedeapsa din 2004 a intrerupt prescriptia pedepsei din 2002 facand sa curga un nou termen, e posibil ca procuratura sa ceara contopirea celor 2 pedepse ramase definitive in viitorul apropriat?

Ca sa fiu mai precis, asumand ca cele 2 pedepse sunt separate si definitive, ar mai putea interveni ceva sa intrerupa cursul prescriptiei? Nu ma refer la alte fapte ci doar ceva in legatura cu aceste 2 pedepse definitive, dupa cum am mentionat ceva ca o contopire ceruta de procuratura sau altceva de genul acesta??

A doua intrebare este cumva tot in legatura cu prima. De curand am aflat ca in 2008 s-a emis un mandat european de arestare pe numele meu in legatura cu neexecutarea pedepselor, nu in alt caz. E posibil ca ceva de genul acesta sa intrerupa cursul prescriptiei?

Doar vreau sa stiu cat de linistit sa astept 2013. De zece ani nu am mai facut nimic in afara legii si as vrea sa stiu daca acest 2013 este ceva sigur sau sa ma astept la alte complicatii.

Multumesc din suflet.
Nu , initiarea procedurilor de dare in urmarire generala si internationala, precum si emiterea unui Mandat European de Arestare nu sunt enumerate printre cauzele limitative de intrerupere sau de suspendare a prescriptiei executarii pedepsei, prevazute de art. 127 alin. (1) si art. 128 alin. (2) C.pen.
Daca v-ati fi aflat intr-o tara non-europeana , ar fi fost incidente prevederile Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala , prin care se stabileste ca depunerea cererii de extradare intrerupe prescriptia, inclusiv prescriptia executarii pedepsei, neimplinita anterior, instituindu-se astfel o cauza speciala de intrerupere a cursului prescriptiei executarii pedepsei. Dispozitia face insa mentiune doar despre o cerere de extradare, ipoteza emiterii unui Mandat European de Arestare nefiind inclusa in sfera textului legal si nu poate fi considerata un caz de intrerupere a prescriptiei executarii pedepsei.
Din ceea ce am citit eu, instantele au decis ca nu se pot aplica, prin analogie prevederile in materie de extradare , cazurilor in care pe numele condamnatului a fost emis Mandat european de arestare.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Octombrie 2010
ContSters47264, utilizator

Alte discuții în legătură

Contestatie la executare ptr prescriptia pedepsei As dori daca ma poate ajuta cineva cu niste lamuriri legate de situatia in care ma aflu, mai exact a sotului meu. A fost condamnat ptr complicitate la furt ... (vezi toată discuția)
Sustragerea de la executarea pedepsei daniel124 daniel124 buna ziua, Doresc sa aflu daca o persoana care se sustrage de la executarea pedepesi de 5 ani,daca se preda sau v-a fi prins,v-a executa pedeapsa de 5 ani?sau ... (vezi toată discuția)
Mandatul de urmarire internationala si mandatul european de arestare uttzza uttzza Emiterea mandatului de urmarire internationala nu este una si acelasi lucru cu cerere de extradare. Cererea de extradare este ulterioara emiterii mandatului ... (vezi toată discuția)