avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Prescriptia a doua pedepse
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Prescriptia a doua pedepse

O sa incerc sa fiu cat se poate de precis.
In 2002 am fost condamnat definitiv la 3 ani cu inchisoare pt inselaciune.
In 2004 am fost condamnat din nou, in lipsa deoarece eu am plecat din romania in 2000, la 4 ani pt inselaciune pt fapte facute in 1999, mult inainte de a ramane definitiv cu prima condamnare.

Dupa cum am citit in codul penal, prescriptia este intrerupta prin comiterea de noi infractiuni, nu se specifica daca condamnarea pt fapte anterioare afecteaza cu ceva.

La ora actuala, dupa calculele mele prima pedeapsa ar trebui sa fie prescrisa. 5 +3 + 2002 = 2010.

Intrebarea mea este. Afecteaza in vreun fel prescrierea primei pedepse factul ca am fost condamnat did nou in 2004, chiar daca faptele au fost anterioare primei pedepse?

Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: bleanda01 , utilizator 23:29, 5 Februarie 2014
La prima intrebare: Nu. Procuratura nu va face aceasta contestatie la executare pentru contopire.
La a doua intrebare: Nu. Mandatul european de arestare este practic o investire a Interpolului de arestare a dvs aflata in stransa legatura cu sentintele definitive si cu mandatele de executare din Romania. Deci nu intrerupe prescriptia executarii pedepsei.
Bafta!
Off, complicata mai este legea asta.
Pe mandatul european de arest scrie "extrădare activă (Legea 302/2004) Mandat european de arestare"

Eu sunt in Spania si acest mandat a fost emis dupa 01.01.2007 cand Romania a aderat la EU.

Ce sa inteleg de aici, ca este un mandat de arest european si ca nu intrerupe prescriptia, sau ca este un mandat de extradare activa si ca intrerupe?

Multumesc din nou.
Este un mandat de arestare european ,iar procedura prin care statul solicitant cere predarea persoanei din mandatul de arestare, se numeste tot extradare , fara a se confunda cu institutia extradarii care dealtfel e reglementata tot prin aceeasi Lege, nr. 302 din 28 iunie 2004. Legea asta a mai suferit modificari si prin 2006, insa oricum ea s-a aplicat de la data aderarii Romaniei la UE.
Deci , datorita emiterii acestui mandat de arestare european nu a fost intrerupt cursul prescriptiei, insa mai mult nu avem cum sa stim...macar in aceasta privinta stati linistit.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Octombrie 2010
ContSters47264, utilizator
Omule,
Calmeaza-te.
Extradare activa este atunci cand Romania este stat solicitant.
Stai linistit si contacteaza un avocat ca in 2013 sa soliciti contestatia la executare.
Nu te agita ca nu gandesti limpede.
Odata cu acel mandat s-au dat toate elementele necesare identificării persoanei tale (incluzând fotografii, impresiuni digitale, etc.).
Deci ramane cum am stabilit.
Eu si sotia mea va multumim mult pt ajutor. Acum putem sa facem planuri pt viitor.

Alte discuții în legătură

Contestatie la executare ptr prescriptia pedepsei As dori daca ma poate ajuta cineva cu niste lamuriri legate de situatia in care ma aflu, mai exact a sotului meu. A fost condamnat ptr complicitate la furt ... (vezi toată discuția)
Sustragerea de la executarea pedepsei daniel124 daniel124 buna ziua, Doresc sa aflu daca o persoana care se sustrage de la executarea pedepesi de 5 ani,daca se preda sau v-a fi prins,v-a executa pedeapsa de 5 ani?sau ... (vezi toată discuția)
Mandatul de urmarire internationala si mandatul european de arestare uttzza uttzza Emiterea mandatului de urmarire internationala nu este una si acelasi lucru cu cerere de extradare. Cererea de extradare este ulterioara emiterii mandatului ... (vezi toată discuția)