avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire teren

Buna ziua. Ma numesc B. Ghe. si locuiesc in Bucuresti. In urma cu putin timp, fratele meu a primit un telefon de la o persoana necunoscuta, care i-a adus la cunostinta faptul ca tatal nostru B. Miron, nascut in anul 1907 in satul Voivodeni Mari, Jud. Brasov, figureaza in documentele Primariei Voila, ca detinator al unui teren. Se pare ca sunt mai multe persoane interesate sa intre in posesia lui si nu pot din cauza de detinator. Explicit: tatal meu a murit in anul 1997 si noi fii lui si mostenitori de drept, nu stim nimic si nu avem nici un fel de act care sa ateste ca acel teren a fost al tatalui nostru. Am sunat la primaria Voila si mi s-a spus ca daca nu am nici un indiciu sau act nu pot sa ma ajute. Ce pot face in aceasta situatie si cum pot afla amanunte despre acel teren, stiin clar ca primaria i-a spus domnului care ne-a sunat ca acel loc este al lui B. Miron. Deci primaria are evidente, dar este greu de cautat pentru cei care ar fi mostenitori. Astept un raspuns si va multumesc pentru ajutor
Buna seara. Revin cu intrebari,pentru ca ne-am blocat in hartii......Primaria com. Voila,mi-a dat raspuns ca nu are documentele care ma intereseaza in arhiva primariei, la arhiverele din Bv. am primit un act, dar nu cel de vanzare - cumparare si am intrat in impas...Am reusit sa obtin extras de carte funciara din care reiese ca tatal meu aste proprietarul terenului din anul 1931,am fost la fata locului si l-am identificat,dar acum nu mai stiu ce sa fac? De la primarie am un raspuns care la sf.ma roaga sa le comunic daca am facut cerere de retrocedare a terenurilor in baza legilor fondului funciar, care am inteles ca oricum nu mai sunt in vigoare. Dar eu nu inteleg de ce sa fac cerere de retrocedare, atata timp cat acest teren nu a fost luat de nimeni si la cartea funciara este tot tatal meu( decedatul ), dar noi oricum nu puteam sa facem cerere in termen pentru ca nu am stiut de existenta lui. Intrebare: ce portite avem pentru intrarea in posesie, daca se poate pana la succesiune sa punem interdictie de vanzare printr-un notariat la C.F.
Fara sa fiu ironica, dvs. chiar credeti ca tatal dvs, fiind in viata in 1991, daca ar fi stiut ca are/a avut in proprietate acel teren, nu ar fi facut cerere de retrocedare? Nu v-ar fi spus despre el? Legile fondului funciar sunt in vigoare, doar perioada de depunere a cererilor s-a incheiat, iar in instata, o actiune in revendicare, fara a se dovedi ca s-a depus si o cerere de retrocedare la comisia locala, in termenul prevazut de lege, are putine sanse de reusita (asta ca sa nu zic ca sunt aproape zero, ca am mai vazut si minuni).
Ce va pot sfatui sa incercati este o actiune in instanta pentru repunerea in termenul de formulare a cererii de retrocedare, in baza legii 18/1991, republicata, modificata si completata, aducand in fata instantei o justificare obiectiva (cum ca, de exemplu, dupa 1990 nu ati avut o legatura foarte stransa cu tatal dvs, nacesta a decedat, nu au existat acte in arhiva familiei, iar dvs, nu aveati cum sa cunoasteti existenta acelui drept de proprietate pentru a putea solicita restituirea terenului in cauza).
Ironica nu sunteti,dar dacavreti sa credeti bine,daca nu ,nu,noi,familia chiar nu am stiut despre acest teren. Noi suntem nascuti,crescuti in Bucuresti si tatal nostru nu ne-a spus sau dus niciodata in localitatea lui de nastere,probabil ca el a avut probleme in familie si s-a detasat de ei. El a decedat in anul 1997,in casa familiei nu exista documente care sa ateste faptul ca ar detine un teren sau altceva..........Problema este ca acest teren figureaza in evidentele CF/Fagaras pe numele tatalui meu si este catalogat ca si teren pentru constructii (intravilan) si nu inteleg pentru ce sa fac cerere de retrocedare???? atata timp cat el nu a fost folosit ca teren agricol et.??????? Multumesc
Este adevarat, insa dvs. va trebuie un act de proprietate pentru acel teren...iar inscrierea in cartea funciara nu echivaleaza act de proprietate, este doar o situatie declarativa de drepturi. In situatia de fata, actul de proprietate pentru terenul in cauza ar fi un titlu de proprietate emis in baza unei legi a fondului funciar (ce v-am spus eu cu repunerea in termenul de formulare a cererii de retrocedare, pentru a putea obtine, eventual acest titlu) sau o hotarare judecatoreasca favorabila dvs. intr-o actiune de revendicare introdusa impotriva comisiei locale si judetene de fond funciar.
Daca veti consulta un notar, vi se va spune ca acel teren nu poate intra in masa succesorala doar in baza extrasului de carte funciara, fara un act de proprietate; tot asa, nu puteti inscrie acel teren in evidentele fiscale si agricole, nu-l puteti vinde, etc.
Ultima modificare: Joi, 17 Februarie 2011
Kyandra, moderator
ok,va multumesc.

Alte discuții în legătură

Acte succesiune ContSters236702 ContSters236702 Buna ziua. Am mai intrebat acum un an in legatura cu o succesiune si vreau sa va spun ca suntem la acelasi nivel. Sotul meu, a aflat acum un an ca este ... (vezi toată discuția)
Am o intrebare Andra90 Andra90 Buna ziua,pe vremea comunismului mamei bunicii mele din partea tatalui i-au fost confiscate o casa mare in Bucuresti si un teren mare de cateva hectare de ... (vezi toată discuția)
Act vinzare cumparare dncl dncl Buna seara!In titlu de prprietate din 97 al tatalui meu a fost trecut un teren pe care are act de vinzare cumparare din 72! Primaria chiar sa nu fi stiut de ... (vezi toată discuția)