avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Drepturi de autor in grafica
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Drepturi de autor in grafica

Buna ziua,

Am o neliniste de cateva zile si sper sa primesc un raspuns de la dumneavoastra. Sunt angajat in cadrul unei companii si incadrat in cartea de munca Grafician. In contractul colectiv de munca nu se stipuleaza ca drepturile de autor ale lucrarilor realizate de mine revine angajatorului. Defapt nu exista nici un paragraf referitor la acest lucru. Ma intereseaza daca si in ce conditii drepturile de autor imi revin mie atata timp cat creatiile imi apartin. De asemenea exista posibilitatea ca ei sa demonstreze ca nu eu sunt creatorul acelei realizari grafice? Si ce pot sa fac eu sa demonstrez ca sunt autorul lucrarii?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 22:04, 5 Iulie 2011
In opinia mea si in ordine:
1. Drepturile patrimoniale sunt cele definite la art. 13 din Legea 8/1996 (aplicabile cred ca sunt drepturile de reproducere, comunicare publica, realizare de opere derivate).
2. Aceste drepturi apartin angajatului in lipsa unei clauze contrare, cf. art. 44 alin 1, prima teza.
3. Angajatorul pastreaza totusi dreptul de "utilizare" a operei cf art. 44 alin 1, ultima teza.
4. Dreptul de "utilizare" include oricare dintre drepturile patrimoniale listate mai sus, aplicabile in cadrul obiectului de activitate a firmei. As exclude dintre drepturile angajatorului dreptul de cesiune catre client, dar atunci ce sens ar mai avea sa utilizezi opera in obiectul de activitate care incluide prestarea de servicii catre clienti? Prin urmare, angajatorul poate avea un drept non-exclusiv de folosire, creare de opere derivate samd.
5. Legat de art. 44 alin (5), doar autorul ar dreptul de a folosi opera in conexiune cu alte opere proprii. Altfel spus, eu am impresia ca aceasta precizare interzice angajatorului lui Brancusi sa faca publicitate acestui fapt si sa expuna public opera lui Brancusi realizata ca angajat, chiar daca obiectul de activitate al firmei ar permite utilizarea (de exemplu daca angajatorul de moment al sculptorului ar fi un centru de expozitii). Adica pozitia operei in sirul de opere ale artistului nu poate fi exploatata decat de autor.
6. In concluzie, in opinia mea angajatorul poate utiliza opera, dar nu poate transmite drepturile exclusive asupra ei, angajatul va avea mereu dreptul de a aproba folosirea si de catre altii a operei.


Nu cred ca puteti obtine sume suplimentare la salariu, ca sa zic asa. Poate exista si alte opinii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de autor pe lucrari iuliana_rosca iuliana_rosca Pentru lucrarile de conceptie (proiecte, strategii) elaborate in timpul programului de munca exista drept de autor? (vezi toată discuția)
Clauze contractul individual de munca tartalak tartalak dreptul de proprietate intelectuala-toate drepturile de proprietate intelectuala definite conform legii asupra operelor create de salariat in cadrul ... (vezi toată discuția)
Proprietatea intelectuala in caz de demisie OWARDO OWARDO As vrea sa stiu mai multe despre acest subiect sau ce lege si in ce conditii este reglementat acest aspect. Nu mi s-a pare corect ca o firma sa se foloseaca de ... (vezi toată discuția)