Pentru a ne mai lamuri apelam un pic la HG 1588/2007 care specifica:
Art. 43. - Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate, în funcţie de suprafaţa utilă a apartamentelor şi a spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, reprezintă cheltuielile efectuate pentru administrarea, întreţinerea, repararea, exploatarea şi, după caz, consolidarea părţilor de construcţii şi instalaţii din condominiu aflate în proprietate comună.
Am subliniat partea care precizeaza ca aceste cheltuieli se repartizeaza pe toti, dar numai daca platitorii sunt si proprietari ai partilor comune.
Asa cum arata cineva mai sus exista asociatii unde un spatiu comercial este doar lipit de bloc. Acest spatiu are un singur nivel la parter iar blocul are 10 etaje. Spatiul comercial beneficiaza de anumite utilitati si plateste pe cota parte ca si proprietarii de apartamente. Dar are acoperis separat si o sa-l repare pe cheltuiala sa si nu-i pune pe proprietari la plata. Asa cum si proprietarii au liftul lor si nu-i pun la plata pe cei de la spatiile comerciale pentru ca acestia nu sunt proprietarii liftului.
Exista bloc cu 2 scari din care una are 10 etaje si lift iar alta doar 4 etaje fara lift. Intrarile sunt separate. Proprietarii de la scara cu 4 etaje nu au cum sa foloseasca liftul si acesta nu este in proprietatea comuna a lor.
Expresia "părţi de construcţii şi instalaţii din condominiu aflate în proprietate comună" trebuie aplicata la realitate. Adica o parte de constructie (casa scarii, terasa) sau o instalatie (lift, coloana de apa, interfon) este proprietate comuna dar nu comuna tuturor din cartier. Este comuna doar pentru cei care sunt proprietari si se folosesc de acea parte comuna, sau nu ar putea sa-si desfasoare activitatea fara acea parte comuna (canalizarea de exemplu).
Un condominiu poate cuprinde o diversitate de blocuri, scari, anexe... In acelasi condominiu unele scari au lift, altele nu au, unele sunt bransate, altele debransate de la anumite utilitati.
Tot in HG 1588 se mai specifica:
Art. 34. - Cheltuielile care sunt determinate de numărul persoanelor care locuiesc în condominiu şi nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de măsură se repartizează proporţional cu numărul de persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi în clădire în luna pentru care se calculează lista de plată
Si aici am subliniat ca numai ceea ce nu se poate individualiza pe fiecare poate sa fie repartizat "la comun" pe numar de persoane.
Daca nu am reusit sa ma fac inteles este numai vina mea si nu a cititorilor!