avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Participarea la cheltuielile asociatiei a persoanelor ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Participarea la cheltuielile asociatiei a persoanelor juridice de la parter

Buna seara, va rog sa ma scuzati dar am mare nevoie de sfatul dumneavoastra.
Locuiesc int-un bloc din sector 2, Colentina, Bucuresti si fac parte din comitet.
Subiectul principal: la parterul blocului si la etajul intai exista magazine, care sunt ale unei firme si inchiriate catre alte agenti comerciali.
AU INTRARE SEPARATA , NU FOLOSESC LIFTUL,INTERFONUL, LUMINA DE PE SCARI.........si asociatia nu ii baga la plata de ani de zile motivand faptul ca au intrare separata, ca nu folosesc liftul.
Desi mie imi consum mai mult curent datorita faptului ca liftul merge mai mult, ca trebuie sa luminez si mezaninul, ca cablul de la interfon este mai lung, etc...si ca in lege scrie ca proprietarii de spatii comercile trebuie sa plateasca si ei cota parte indiviza(interfon, lift, femeie de serviciu,etc, etc.)
Ei au intrare separata , au femeia lor de serviciu, nu folosec lift ,interfon, lumina.
Intrebarea mea este ce trebuie sa plateasca proprietarii spatiilor comerciale?
Eu am sustinut dupa consultarea mai multor fomumuri si a a legii ca ei trebuie sa intre la plata tuturor cheltuielilor corespunzator cotei parti indiviza. Detin doua etaje dintr-un bloc cu 13 nivele.

Problema a doua: In comitet s-au luat decizii privind necesitatea unor lucrari, dar nu a luat comitetul decizia cu ce firma se se faca lucrarea( sunt mai multe lucrari executate,platite, dar eu nu mi-am dat acordul cine sa faca lucrarea) , ci presedintele de asocitie.Adica exista decizie de comitet, de exemplu sa se repare terasa, dar analiza ofertelor,pretului,etc, contractul il face presedintele cu cine vrea el, neexistind decizie de comitet cu privire la cine va face lucrarea.
conf. art. 37 din 230/2007, n-ar fi trebuit si selectie de oferte si aprobare????
Este cumva nerespectata legea ?? De ce se platesc aceste lucrari de catre asociatie daca ele nu au decizie de comitet aprobata cu privire la firma ce face lucrarea? Cine ar trebui sa verifice legalitatea acestei fapte?Cenzorul are vreo treaba cu asta??
Multumesc moderatorului elga50, cu care am corespondat privat si care mi-a raspuns pe privat si care m-a convins sa deschid si aceast subiect de forum ca sa fie informati si alte persoane cu aceste probleme.
O sa postez si conversatia mea cu dumnealui pana in prezent.
Inca o data multumesc moderatorului elga50.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:44, 30 Octombrie 2010
Pentru a ne mai lamuri apelam un pic la HG 1588/2007 care specifica:
Art. 43. - Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate, în funcţie de suprafaţa utilă a apartamentelor şi a spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, reprezintă cheltuielile efectuate pentru administrarea, întreţinerea, repararea, exploatarea şi, după caz, consolidarea părţilor de construcţii şi instalaţii din condominiu aflate în proprietate comună.

Am subliniat partea care precizeaza ca aceste cheltuieli se repartizeaza pe toti, dar numai daca platitorii sunt si proprietari ai partilor comune.
Asa cum arata cineva mai sus exista asociatii unde un spatiu comercial este doar lipit de bloc. Acest spatiu are un singur nivel la parter iar blocul are 10 etaje. Spatiul comercial beneficiaza de anumite utilitati si plateste pe cota parte ca si proprietarii de apartamente. Dar are acoperis separat si o sa-l repare pe cheltuiala sa si nu-i pune pe proprietari la plata. Asa cum si proprietarii au liftul lor si nu-i pun la plata pe cei de la spatiile comerciale pentru ca acestia nu sunt proprietarii liftului.
Exista bloc cu 2 scari din care una are 10 etaje si lift iar alta doar 4 etaje fara lift. Intrarile sunt separate. Proprietarii de la scara cu 4 etaje nu au cum sa foloseasca liftul si acesta nu este in proprietatea comuna a lor.
Expresia "părţi de construcţii şi instalaţii din condominiu aflate în proprietate comună" trebuie aplicata la realitate. Adica o parte de constructie (casa scarii, terasa) sau o instalatie (lift, coloana de apa, interfon) este proprietate comuna dar nu comuna tuturor din cartier. Este comuna doar pentru cei care sunt proprietari si se folosesc de acea parte comuna, sau nu ar putea sa-si desfasoare activitatea fara acea parte comuna (canalizarea de exemplu).
Un condominiu poate cuprinde o diversitate de blocuri, scari, anexe... In acelasi condominiu unele scari au lift, altele nu au, unele sunt bransate, altele debransate de la anumite utilitati.
Tot in HG 1588 se mai specifica:
Art. 34. - Cheltuielile care sunt determinate de numărul persoanelor care locuiesc în condominiu şi nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de măsură se repartizează proporţional cu numărul de persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi în clădire în luna pentru care se calculează lista de plată

Si aici am subliniat ca numai ceea ce nu se poate individualiza pe fiecare poate sa fie repartizat "la comun" pe numar de persoane.

Daca nu am reusit sa ma fac inteles este numai vina mea si nu a cititorilor!
Toata stima , domanule adriantot.
Eu vad asa lucrulrile:
PROPRIATE COMUNA: (conf.art 3 din /2007 ) : Toate partile dintr-un condominiu care nu sunt apartamente sau spatii cu alta destinatie decat cea de locuinta.
Chestia cu "cei care se folosesc " nu cred ca merge.
De exemplu este chiar pe forumul asta, chiar dumneavoastra ati scris, la problema cu plata interfonului. Exista parte comuna de instalatie+ plus parte individuala(adica ce isi monteaza omul). Indiferent daca isi monteaza sau nu , daca foloseste sau nu interfonul, plateste partea comuna cu procent de cota parte indiviza.Poate omul sa -si desfasoare activitatea fara interfon, Poate...dar de platit tot plateste.
La mine in bloc, s-a pus la plata pe numar de apartamente si dupa ce am citit ce scrie pe formul asta,am printat ce scriati si m-am dus cu ele in sedinta de comitet.I-am lamurit care-i treaba a fost decizie de comitet sa se faca calculul conform cotei parti indiviza pe parte comuna + partea individuala.Dar au platit toti partea comuna de instalatie indiferent daca o folosesc sau nu, daca isi desfasoara activitatea fara interfon.
Blocul meu are doua scari care comunica intre ele. Avem doua lifturi.
Plata SERVICE pentru un lift este cam de 420 lei pe luna , adica pentru doua de 840 lei. Magazinele sunt integrate in bloc. Este si la parter magazin dar si la etajul intai. Eu consider ca ar trebui sa plateasca si ei servisul cu procentul de cota indiviza care il detin de 20 la suta adica 168 Ron. Este o suma mica poate pentru unii mare pentru altii care care sunt dati in judecata sa-si plateasca intretinerea.
Deci trebuie sau nu trebuie sa plateasca si ei 168 Ron??????????????????? Asta-i intrebarea ....zicea cineva celebru.
Incerc mai intai sa va fac sa deduceti singur raspunsul si intreb:
Cei despre care intrebati dv daca ar trebui sau nu sa plateasca 168 Ron, folosesc sau ar putea folosi liftul in mod normal, curent, frecvent pentru a ajunge in spatiul pe care-l folosesc?
Sau macar folosesc liftul pentru a ajunge la etajele superioare in scopul folosirii uscatoarelor sau altor spatii comune pe care le folosesc si ei?
Daca raspunsul este afirmativ incheiati conventii cu acestia conform legii 230/2007 (conventii care trebuie sa fie acceptate si de ei) si repartizati-le cota lor de cheltuieli.
Este posibil sa fi gasit pe forum ca eu am explicat cum se repartizeaza cheltuielile cu instalarea interfonului. Dar va garanrez ca nu m-am referit nici odata la agentii economici sau proprietarii altor spatii comerciale care nu folosesc interfonul, care au intrare separata in spatiul lor... , ma refeream doar la proprietarii de apartamente de pe scara blocului. Cei care intra in mod firesc, curent, normal, frecvent pe scara blocului si au nevoie de cartela pentru interfon.
Si-acum ca sa ne lamurim si mai mult, va intreb doar ca sa va lamuriti dv situatia, acesti agenti economici de la parter si mezanin, v-au cerut sa le dati cartele sau chei sa le foloseasca la intrarea in bloc?
Noi am dat fiecarui proprietar cartele pentru accesul in casa scarii si alte cartele pentru a folosi liftul. Agentii economici de la demisol, parter, mezanin (peste 20 de firme de stat si private: telefonie, judecatorie, farmacie, barou avocati, banci, agentii imobiliare, executori judecatoresti...) nu au solicitat niciodata cartele de la usa de intrare sau de la lift. Asa ca nu am de ce sa-i suspectez ca ar putea folosi scara sau liftul.
Legea trebuie interpretata si aplicata in functie de conditiile concrete.
V-am mai explicat ca pot fi interpretate parti comune anumite spatii, suprafete, instalatii... dar comune nu intregului cartier sau condominiu. Peretele dintre apartamentul dumneavoastra si vecinul din staga dumneavoastra este comun numai celor doua apartamente si nu este comun altor vecini de la distanta de 3 etaje sau de la scara alaturata sau de la blocul alaturat chiar daca sunteti in aceeasi asociatie.
Legea, asa cum v-am mai explicat, specifica si faptul ca repartizarea unelor cheltuieli se poate face pe mai multi proprietari in situatia cand nu se poate individualiza proprietatea.
De data asta, fiindca am incercat de mai multe ori, sunt sceptic in ce priveste puterea mea de a va face sa intelegeti, dar asta este doar vina mea ca nu am reusit si nu dv care cititi.
Ultima modificare: Duminică, 31 Octombrie 2010
Adriantot, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul cota parte indiviza la bloc cu unități comerciale ... M_P M_P Cum se calculează Cota parte indiviza la un bloc care are unități comerciale la parter. Blocul are 3 scări iar unitățile comerciale sunt la parter. Se ia ... (vezi toată discuția)
Stabilirea corecta si legala a cotei indivize oret20 oret20 Va rugam sa ne ajutati in stabilirea corecta si legala a cotei indivize pentru fiecare apartament, avand in vedere faptul ca la parterul blocului nostru, ... (vezi toată discuția)
Scutire plata intretinere lift ursulina ursulina Bună seara! Ca administrator la o as. de proprietari am o problemă care mi s-a pus în faţă abia acum, după 4 ani de activitate. Blocul nostru are o ... (vezi toată discuția)