avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 861 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Contestatie decizie de pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Contestatie decizie de pensie

Imi puteti spune va rog cum trebuie sa procedez pentru a contesta in instanta decizia de pensionare in cele 45 de zile prevazute de lege si in ce instanta se poate contesta ???
Am iesit la pensie la limita de varsta cu un stagiu de cotizare de 43 de ani si as dori o recalculare a punctajului total in urma caruia s-a calculat pensia deorece un coleg care a avut sariu mai mic, fara grupe si cu un stagiu de cotizare mai mic a iesit cu pensie mai mare.....nu stiu ce sa mai zic.....

Va multumesc frumos,
Ion George
Pentru perioada 2001-2010 unitatea de invatamant unde am lucrat a raportat Casei Judetene de Pensii venitul total brut realizat din care s-au retinut CAS, acest venit total brut realizat a fost format din salariu de incadrare + sporuri + ore cumul/plata cu ora (desigur atunci cand a fost cazul).
Pentru periada 1970 - 2001 s-au introdus la calculul pensiei doar salariu de incadrare + sporuri si NU si orele cumul/plata cu ora.
Prin urmare venitul brut nu a fost cel realizat, din discutiile cu personalul CJP mi s-a spus ca pentru a lua in calcul venitul total brut realizat pt. aceasta perioada imi va trebui o hotare judecatoreasca care sa oblige CJP la introducerea in calcul a venitului total brut.
Prin urmare m-am adresat unitatii de invatamant unde am fuctionat pentru aproximativ 40 de ani cu urmatoarea cerere:
""""D-le Director,
Subsemnatul ......adresa....CNP.....
Va rog prin prezenta sa-mi eliberati adeverinta care sa cuprinda
venitul total brut lunar realizat inclusiv veniturile brute pentru orele cumul si plata cu ora, pentru perioada 15.09.1970 – 30.04.2001, in conformitate cu statele de plata , venituri totale brute realizate din care s-au retinut CAS, perioada in care am functionat cu statut de cadru didactic titular la unitatea dvs. de invatamant ......
Va solicit aceasta adeverinta fiindu-mi necesara la calculul pensiei."""
iar raspunsul verbal al contabilei unitatii a fost ca nu poate sa-mi dea adeverinta cu veniturile totale brute realizate pentru perioada in cauza deoarece........
si aici incerc sa citez pentru a mai buna exactitate:
"noi v-am dat doar ce v-a cerut CJP, nu avem cum sa cautam in arhiva statele de plata pt. a va da veniturile pentru orele cumul deoarece nu au fost cerute de CJP pentru calculul pensiei" prin urmare banuiesc ca nu o sa primesc nici un raspuns scris.....intr-un final.......
Acum ma gandesc sa contest in instanta decizia de pensie si sa cer ca proba adeverinta cu veniturile totale brute realizate pentru perioada 1970 -2001, banuind ca astfel scoala o sa elibereze aceasta adev. urmand ca apoi sa cer si o expertiza contabila pentru a constata diferentele dintre venitul brut introdus in calculul pensiei si venitul Total brut realizat.
Apelez pe aceasta cale la bunavointa dumneavoastra si va intreb daca am procedat corect (sau urmez sa procedez corect) ???
Va multumesc frumos pentru disponibilitatea dvs. de a-mi raspunde si rog a mi se scuza stangacia in astfel de probleme.

Cu Stima,
Ion George
Ultima modificare: Marți, 9 Noiembrie 2010
georgeion, utilizator
Am inteles, sunt venituri cu caracter nepermanent. Introduceti pe rolul instantei o singura cerere de chemare in judecata prin care solicitati:
-in principal obligarea fostului angajator la emiterea adeverintei;
-in subsidiar obligarea casei de pensii, dupa emiterea adeverintei, la recalcularea drepturilor de pensie in functie de veniturile mentionate in adeverinta.

Eu apreciez ca, in aceste conditii (cele mentionate de mine mai sus), nu este necesara administrarea probei cu expertiza contabila.

Acum, in legatura cu ceea ce ati scris mai jos:
Acum ma gandesc sa contest in instanta decizia de pensie si sa cer ca proba adeverinta cu veniturile totale brute realizate pentru perioada 1970 -2001, banuind ca astfel scoala o sa elibereze aceasta adev.

nu puteti propune ca proba un inscris care nu exista. Deci, aceasta ipoteza nu este viabila.
Va multumesc frumos pentru tot sprijinul acordat, cum procesele dureaza relativ mult, deoarece am lucrat in invatamant, actualmente pensionar, am primit in final si a fost prezentata in instanta fisa conform statelor de plata care cuprinde veniturile nepermanente(ore cumul/plata cu ora), problema este ca angajatorul a avut grija sa prezinte in adeverinta ca nu a oprit CAS-uri pentru veniturile nepermanente, prezentand desigur venitul brut total inclusiv veniturile nepermanente DAR si brutul din care sau oprit CAS-uri respectiv brutul format numai din venituri permanente.
Acum nu stiu sigur daca in invatamant din 1973 pana in 2001 nu s-au oprit CAS-uri din veniturile nepermanente(ore cumul/plata cu ora) sau adeverinta nu este "chiar" conforma cu originalul....
Ce as putea sa fac in aceasta situatie ???
In aceste conditii inteleg ca respectiv Casa de Pensii nu o sa ia in calcul la recalcularea pensiei venituri pentru care nu s-au oprit CAS-uri, nu ?......

Inca odata va multumesc frumos pentru toate informatiile primite.

Cu respect,
IG
georgeion a scris:
(...) problema este ca angajatorul a avut grija sa prezinte in adeverinta ca nu a oprit CAS-uri pentru veniturile nepermanente, prezentand desigur venitul brut total inclusiv veniturile nepermanente DAR si brutul din care sau oprit CAS-uri respectiv brutul format numai din venituri permanente.
Acum nu stiu sigur daca in invatamant din 1973 pana in 2001 nu s-au oprit CAS-uri din veniturile nepermanente(ore cumul/plata cu ora) sau adeverinta nu este "chiar" conforma cu originalul....

Daca pentru aceste venituri s-ar fi retinut CAS, angajatorul ar fi mentionat asta in adeverinta.

V-am spus, sunt venituri cu caracter nepermanent si nu le valorifica nicio casa de pensii intrucat au existat si exista prevederi legale in acest sens. Problema este ca, daca nu s-a retinut si virat CAS pentru aceste venituri, veti pierde procesul. Rareori magistratii pierd din vedere faptul ca pe adeverinte nu exista mentiunea "s-a retinut si virat CAS potrivit... " si urmeaza actul normativ potrivit caruia s-a retinut CAS.

Daca pentru aceste venituri nu s-a retinut si virat CAS, nu exista o prevedere legala in sensul valorificarii lor la recalcularea drepturilor de pensie.
Ultima modificare: Luni, 9 Mai 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Initial am dat in judecata cerand recalcularea pensiei pentru motivul ca in perioada 1973-2001 am avut venituri nepermanente care nu au fost incluse la calculul pensiei si am cerut si primit prin instanta din partea angajatorului(unitate de invatamant unde am functionat cu statut de cadru didactic calificat) adeverinta conforma Statelor de Plata care atesta "Suma venituri brute deductibile de CAS" precum si rubrica separata cu veniturile nepermanente(ore cumul/plata cu ora) din care nu s-au retinut CAS, pentru care am inteles si nu contest ca nu s-au retinut CAS, dar comparand Statele de Plata cu cartea de munca si buletinul de calcul al pensiei am descoperit cu surprindere ca salariile de incadrare si veniturile brute deductibile de CAS nu coincid.

PROBLEMA este ca salariile de incadrare si respectiv "Suma venituri brute deductibile de CAS" implicit contributiile la CAS care sunt trecute in Statele de Plata pentru majoritatea lunilor din perioada 1973-2001, sunt mai MARI decat salariile de incadrare trecute din cartea de munca si respectiv in buletinul de calcul al pensiei de la Casa de Pensii, salarii de incadrare ce duc in final la venituri brute deductibile de CAS mai mici

De ex. in cartea de munca salariile nu sunt trecute lunar ca in statul de plata, ci este trecuta perioada ex. 01.01.1986 - 31.06.1986 acelasi salariu de incadrare, cel mai mic din aceea perioada, pe cand in Statul de Plata, salariile lunare pentru lunile 03.1986 si 04.1986 sunt mai mari decat cel trecut in cartea de munca si respectiv cele luate in calcul la pensie, fiind mai mari duc la venituri brute mai mari si implicit la contributii la CAS mai mari conform statelor de plata.

Pot cere in instanta recalcularea pensiei pe baza contributiilor avute la CAS conform Statelor de Plata ??? deoarece veniturile brute din care care s-au retinut CAS in statele de plata sunt mai mari decat cele din cartea de munca si buletinul de calcul al pensiei.
si este cazul sa cer si o expertiza contabila in acest sens ?
desi initial am cerut in instanta includerea veniturilor nepermanente....(pentru care am inteles si nu contest ca nu s-au retinut CAS).

Va multumesc din suflet pentru toate informatiile si tot sprijinul acordat, stiu ca diferentele nu sunt majore dar fiind vorba de aprox. 30 de ani.... si mai ales ca pensia sa fie calculata corect pe baza statelor de plata, a contributiei platite la CAS.

Cu Respect,
Ultima modificare: Duminică, 15 Mai 2011
georgeion, utilizator

Alte discuții în legătură

Ce anume se ia in calcul? marynela1 marynela1 buna ziua, la calculul pensiilor ce anume se ia in calcul salarul brut (total realizat)fara a scadea cotizatiile ( cass, cas, somaj, ),impozit, sau salarul ... (vezi toată discuția)
Adeverinta pensie LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Daca este necesara, la dosarul de pensie, limita de varsta, adeverinta cu salariile brute realizate, care sunt diferite mult de salariile de baza inregistrate ... (vezi toată discuția)
Adaugare sume procese la calcul contributii pensie aelemarac aelemarac Buna ziua, In ce masura, pentru cadrele didactice, sumele obtinute in urma castigarii proceselor cu statul (de ex cf legii 221), sunt luate in calcul la ... (vezi toată discuția)