avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Chemare in judecata a fostului angajator
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Chemare in judecata a fostului angajator

Buna ziua, as dori sa stiu daca pentru o fapta comisa acum 10 ani, mai exact incalcarea unor prevederi din Legea 19/2000, de catre o societate, cel pagubit mai poate da in judecata societatea, daca da, care sunt demersurile, iar daca nu, v-as ruga sa motivati. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ionelmic , utilizator 10:55, 3 Noiembrie 2010
1.Din pacate nu fac exercitii cu nimeni, si nu pun la incercare pe nimeni, nu din cauza asta am intrat pe acest site si am cerut opinia d-voastra.
2. Am presupus ca daca cazul s-ar fi intamplat in perioada 2007-2010... astfel incat ceilalti utilizatori care citesc acest articol sa aiba un reper de pornire, cazul a fost in 2000, insa am dorit ca pentru ceilalti utilizatori sa va expuneti un punct de vedere daca cazul s-ar fi intamplat in perioada 2007-2010.
3.Daca nu renuntam de buna voie as fi ramas cu pensia de invaliditate de gr. III si intradevar puteam gasi un alt loc de munca dar cu 4 ore, nu, ce ziceti?
4. Ce optiune mai poti avea cand iti doresti un loc de munca si esti silit sa renunti la pensia de invaliditate de gr. III, tinand cont ca eram si tanar atunci (25 de ani), si nu am stiut care sunt consecintele renuntarii la o pensie, mai ales ca nu am primit nici un fel de sprijin din partea nimanui.
5. Din pacate nu mi-ati raspuns la intrebarile puse anterioare, nu stiu ce v-a deranjat sa-mi raspundeti in acest fel, recunosc ca nu sunteti obligat sa-mi raspundeti acelor intrebari, insa consider ca ultimul raspuns primit nu este profesional.Nu doresc sa intru in polemici cu nimeni, insa era mai bine daca nu mi-ati fi raspuns in acest mod. Solicit raspunsuri in limita posibilitatilor nu numai pentru mine ci si pentru ceilalti utilizatori care mai citesc acest articol.
Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 1 Noiembrie 2010
ionelmic, utilizator
ionelmic a scris:

1. De la ce data o societate este obligata sa pastreze raporturile de munca cu acel angajat care a avut un accident de munca si a fost incadrat in gradul III de invaliditate, bineinteles cu acordul angajatului?

La aceasta intrebare, domnul Tudor v-a raspuns. Nici eu nu stiu sa existe o prevedere care sa oblige unitatea sa va reangajeze. Nu poate fi vorba despre incadrarea in grad de invaliditate cu acordul dvs., asa cum scrieti. Fie comisia de expertiza constata ca este afectata capacitatea dvs. de munca, fie nu.

Nu exista incadrare in grad de invaliditate pentru ca asa doreste cel care este incadrat in grad de invaliditate, ci pentru ca aceasta persoana are capacitatea de munca afectata.

ionelmic a scris:
2. Eu nu am renuntat de bunavoie la pensie, am fost obligat de catre conducere sa renunt, altfel nu ma reangaja.

Prima problema: indiferent ce drepturi ati dori sa obtineti de la fostul angajator, a intervenit prescriptia. Termenul general de prescriptie in aceasta materie este de 3 ani.

A doua problema: indiferent ce drepturi ati dori sa obtineti de la fostul angajator, trebuie sa va adresati instantei. In instanta trebuie sa probati ca ati fost obligat sa renuntati la pensie, cu orice mijloace de proba: inscrisuri, martori etc.

ionelmic a scris:
3. Presupunem ca acest caz s-a intamplat in perioada 2007-2010, ce as fi putut face in acest sens?

Al doilea raspuns de la intrebarea nr. 2 este valabil si in aceasta situatie: cel care se adreseaza instantei trebuie sa probeze, cu orice mijloace de proba, ca a fost obligat sa renunte la un drept.
Interventie moderator Am rugamintea sa nu deschideti alte discutii, in alte forumuri, in legatura cu aceeasi problema.

Nu exista nicio prevedere legala care sa-l "sanctioneze" pe cel care renunta de buna voie la calitatea de pensionar. Un beneficiar de pensie de invaliditate pierde aceasta calitate prin emiterea de catre comisia de expertiza medicala a unei decizii prin care aceasta constata ca pensionarul si-a recuperat total capacitatea de munca. Plata pensiei se suspenda atunci cand beneficiarul acesteia nu se prezinta la revizuirea medicala periodica (deci nu se suspenda calitatea de pensionar, ci plata pensiei).

O seara buna,

Gabriela Pintea

ionelmic a scris:
Renuntarea voluntara la o pensie de invaliditate de gr. III din initiativa pensionarului chiar daca starea lui de sanatate nu s-a imbunatatit este legala? Exista o prevedere legala in acest sens? Care sunt metodele legale prin care se poate pierde calitatea de pensionar invalid de gr. III? Sau cand un pensionar invalid de gr. III risca sa-i fie suspendata aceasta calitate?
In acest sens, subiectul meu mi-i se pare foarte ciudat. Eu am ramas cu un handicap la mana stanga, din cate stiu eu comisia de expertiza nu mi-a emis o decizie cum ca mi-as fi recuperat total capacitatea de munca, tin minte doar ca la Casa de Pensii as fi semnat o hartie, probabil penstru suspendarea pensiei, mai pot in acest sens sa solicit plata pensiei de invaliditate? Va multumesc.
Vedeti dvs., incadrarea in grad de handicap este una, incadrarea in grad de invaliditate este altceva. Incadrarea in grad de invaliditate presupune pierderea partiala sau totala a capacitatii de munca, fara a implica, neaparat, si existenta unui handicap. O persoana incadrata in grad de invaliditate poate sa aiba (sau nu) si un handicap.

Am dat raspunsul anterior avand in vedere actuala legislatie. Situatia dvs. s-a petrecut sub imperiul Legii nr. 3/1977. Sigur ca, daca doriti reluarea in plata a pensiei de invaliditate, trebuie sa parcurgeti toti pasii prevazuti de actuala legislatie la cap. C din Ordinul nr. 340/2001. In esenta, primul pas este o trimitere pentru comisia de expertiza medicala.

Insa am senzatia ca, indiferent ce hartie ati fi semnat in 2000, dvs. ati fost depensionat. De ce nu va interesati la comisia de expertiza medicala sau la casa teritoriala de pensii? Aveti dreptul sa va vedeti propriul dosar de pensie, la cerere. In acest mod veti afla exact ce s-a intamplat cu in legatura cu pensia dvs. si daca ati fost depensionat sau nu.

Alte discuții în legătură

Conditii pensionare - persoane cu dizabilitati - 2016 florintb florintb Bun gasit, Sunt o persoana cu dizabilitati gradul 2, accentuat (din nastere) si am 39 ani. Sunt angajat din anul 2006, in domeniul IT. In acelasi timp, ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru limita de varsta? lami lami Buna ziua . Am 49 de ani si 22 ani si 6 luni de servici , am o boala de inima congenitala . Sunt pensionata medical din 2003 si pensie de handicap gr. II. Am ... (vezi toată discuția)
Pensionara cu pensie de invaliditate gr.ii, cu pierderea in totalitate a capacitatii de munca + pierderea in totalitate a capacitatii de autoingrijire are dreptul la indemnizatie de handicap? piroska48 piroska48 avand pensie de invaliditate gr.II, cu pierderea in totalitate a capacitatii de munca+pierderea in totalitate a capacitatii de autoingrijire, cu deficienta ... (vezi toată discuția)