avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Conditii pensionare - persoane cu dizabilitati - 2016
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Conditii pensionare - persoane cu dizabilitati - 2016

Bun gasit,

Sunt o persoana cu dizabilitati gradul 2, accentuat (din nastere) si am 39 ani. Sunt angajat din anul 2006, in domeniul IT.

In acelasi timp, primesc o indemnizatie de la ISTH, de 234 RON.

1) As dori sa stiu in ce conditii m-as putea pensiona dupa 10 ani de munca?

2) In cazul pensionarii, pensia pe care o voi primi se cumuleaza cu indemnizatia de boala? Sau care dintre ele raman?
Ultima modificare: Marți, 5 Aprilie 2016
florintb, utilizator
Cel mai recent răspuns: utilizator32 , utilizator 20:50, 21 Aprilie 2016
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 58
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dupa cum urmeaza:

a) cu 15 ani, in situatia asiguratilor cu handicap grav, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;

b) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;

c) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap mediu, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, stagiul complet de cotizare.

2. - In cazul dvs. varsta standard de pensionare este de 65 de ani iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.
- Dvs. puteti solicita pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare la varsta de 55 de ani daca atunci veti avea un stagiu efectiv de cotizare de doua treimi din 35 de ani, adica veti avea un stagiu efectiv de cotizare de 23 de ani si 3 luni.

3. Pensia se poate cumula cu indemnziatia de handicap adica le puteti primi pe amandoua.
va puteti pensiona pe caz de boala daca la comisia de expertiza a capacitati de munca va acorda vreun grad , iar de cumulat pensia de boala se cumuleaza cu indemnizatia de handicap fara nici o problema asadar trebuie sa faceti o plimbare pana la comisia de expertiza sa vedeti ce acte va trebuie si sa le depuneti,

indemnizatia nu mai este 234 ci 272 o zi buna
negru daniel a scris:

va puteti pensiona pe caz de boala daca la comisia de expertiza a capacitati de munca va acorda vreun grad.


Adica acea comisie e diferita fata de comisia care m-a incadrat in grad de handicap, (de la ISTH)? Adica pe ce baza sa-mi perd capacitatea de munca disponibila in prezent, incat sa ma pot pensiona?

P.S. sa inteleg ca urmatoarea situatie

" Începând din data de 24 septembrie 2012, dacă sunteţi încadrat într-un grad de invaliditate de medicul expert al asigurărilor sociale, veţi putea beneficia de pensie de invaliditate. "

nu are legatura cu situatia mea, vis a vis de ce a mentionat D-nul Tudor Valeriu?

Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 6 Aprilie 2016
florintb, utilizator
1. - Handicapul nu este totuna cu invaliditatea.
- O persoana cu handicap poate lucra in anumite conditii (cum faceti si dvs.).
- O persoana cu grad de invaliditate I sau II are pierduta total capacitatea de munca.

2. Invaliditatea este constatata de medicul expert al asigurarilor sociale, de pe langa Casa de Pensii.
negru daniel a scris:

va puteti pensiona pe caz de boala daca la comisia de expertiza a capacitati de munca va acorda vreun grad


In conditiile in care gradul meu de handicap nu s-a modificat niciodata, eu detinand constant aceeasi capacitate de munca, cum ar putea sa-mi acorde comisia de expertiza .. vreun grad, incat sa ma pot pensiona?

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate pentru persoane incadrate in grad de handicap dritaS dritaS Buna ziua, Ieri am stat de vorba cu cineva a carei fice este incadrata cu handicap grad I (schizofrenie) si mi-a spus ca de curand i-a intocmit dosar pentru ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate Pensionescu Pensionescu Buna ziua ! Va rog frumos sa ma lamuriti in legatura cu intocmirea dosarului de pensionare de invaliditate. Situatia este urmatoarea; Lucrez la o fabrica de ... (vezi toată discuția)
Pensionare persoana cu handicap gr. 2 permanent, salariat, 23 ani vechime Dorel1969 Dorel1969 Buna ziua ! Am 44 ani , barbat, si 23 ani vechime, din 1988 din iulie; handicap gr2, permanent, data ivirii handicapului, congenital ! Cand ma pot pensiona ... (vezi toată discuția)