avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Recuperare sume de la FNUASS - OUG nr. 36/2010
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Recuperare sume de la FNUASS - OUG nr. 36/2010

Buna ziua, dragi colegi de forum.. Va prezint adresa pe care am trimis-o CNAS privind termenul de prescriptie al indemnizatiilor platite de angajator si pe care le poate recupera de la FNUASS intr-un termen de 90 de zile, conform OUG 36/2010
Astept cu foarte mare interes opinia specialistilor in legislatie , deoarece eu sunt doar economist .. VA multumesc anticipat pentru opiniile dvs :

" Avand in vedere terminologia folosita atat in OUG 158,cat si in Ordinul 60/2006 privind normele de aplicare a OUG 158/2005, consider ca exista o confuzie in aplicarea art.40 din OUG 158 privind termenul de recuperare al indemnizatiilor de catre platitor, in speta de catre angajator.. In acest context, redau mai jos extrasele de lege :
OUG 158 : ART. 1
(1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate în sistemul de asigurări sociale de sănătate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, dacă:
A. desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă sau în baza raportului de serviciu; '
OUG 158 :ART. 3^1
Pentru a beneficia de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, persoanele prevăzute la art. 1 trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
a) să îndeplinească stagiul minim de cotizare prevăzut de prezenta ordonanţă de urgenţă;
b) să prezinte adeverinţa de la plătitorul de indemnizaţii din care să reiasă numărul de zile de concediu de incapacitate temporară de muncă avute în ultimele 12 luni..'
OUG 158 :ART. 40
'(1) Indemnizaţiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, în termen de 90 de zile de la data de la care beneficiarul era în drept să le solicite..'

ORDIN 60/2006 :ART. 77
(1) Sumele reprezentând indemnizaţii plătite de către angajatori asiguraţilor, care depăşesc suma contribuţiilor datorate de aceştia în luna respectivă, se recuperează din contribuţiile datorate pentru lunile următoare sau din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate din creditele bugetare prevăzute cu această destinaţie....'

Analizand art 77 din Ordin 60, consider ca beneficiarul indemnizatiilor este asiguratul( in speta salariatul, daca este vorba de plata indemnizatiei de catre angajator ), iar angajatorul este platitorul indemnizatiei , si nu beneficiarul..
Opinia mea este ca art 40 din OUG 158 actualizat de OUG 36/2010 se refera la beneficiarii indemnizatiilor platite de catre CASS , respectiv cei de la art.1, aliniat 2 din OUG 158

OUG 158/2005, art.36:
'(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de către:
a) angajator, cel mai târziu odată cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivă, pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;'
Avand in vedere cele mai sus prezentate, va rog sa-mi clarificati :
1.Cine este beneficiarul indemnizatiilor stipulat la art .40 din OUG 158? angajatorul? dupa opinia mea, el are calitate de platitor de indemnizatii, conform terminologiei folosite la art.77 din Ordinul 60/2006..

2.La ce articol de lege se aliniaza recuperarea indemnizatiilor platite de angajator asiguratilor(beneficiarii acestor indemnizatii ), si care este termenul limita pentru recuperarea acestor sume..

Va multumesc anticipat pentru promptitudinea raspunsului
ec.Golea Argentina
MonicaMM a scris:

Am depus azi la CASMB 3 dosare de recuperare pentru CM-uri din 2008.
Au fost primite fara nicio problema la Registratura.
Trebuie atasate urmatoarele documente:
- cerere de recuperare depusa pentru fiecare an in parte (2008, 2009, 2010),
- copii declaratii pentru perioada la care se refera,
- concediile medicale in copie completate cu calculatia respectivului CM si
- fisa sintetica a contului 439.
Bafta!


Am si eu o intrebare - pt anul 2011
Trebuie sa depui exemplarul 2 din concediu, doar pentru acele concedii pentru care ceri restituire sume sau trebuie depuse toate concediile medicale pe care le ai in luna respectiva, chiar daca nu depasesc 5 zile si se suporta integral de angajator?

Multumesc.
Am primit raspunsul pentru dosarul depus pentru anii 2008-2009....mi s-a respins si mi s-a comunicat faptul ca respectivele sume sunt prescrise (?!)....Exista in contabilitate o modalitate de a "scapa" de aceste sume ?
Revin si eu cu noi informatii: la cererea noastra de restituire bineinteles ca nu am primit raspuns, nici ca da, nici ca nu, in termenul de 30 de zile. In a 31-a zi am trimis inca o adresa prin care solicitam sa ne comunice stadiul dosarului. Pe 25.03.2011 (trimisa de ei in 21.03.2011, probabil dupa ce ajunsese adresa noastra) am primit de la casa judeteana de sanatate HD o adresa, dar referitoare la "interpretarea noastra asupra dispozitiilor art.40 din OUG 158/2005"prin care ne aduc la cunostinta ca interpretarea noastra nu coincide cu modul de aplicare al acestor prevederi de catre CJAS HD si solicita clarificari CNAS, in ceea ce priveste punctul nostru de vedere referitor la prevederile mai sus mentionate, avand in vedere ca actul normativ este intitiat de catre CNAS. Si cand vor primi punctul de vedere al CNAS acesta ne va fi de indata comunicat. Acum asteptam iar... 30 de zile. Sa vedem daca se incadreaza CNAS sa raspunda in acest termen.
Eu am vazut adresa primita de CJAS Bihor de la CNAS.....raspunsul este acelasi> nu se mai pot recupera. punct.:(
In cele din urma am depus dosarul la Ilfov si mi l-au acceptat pentru ca aveam o suma mare de recuperat din 2010 (peste 10.000lei). Doamna de la biroul CCI mi-a spus ca va ajunge la departamentul juridic si ca voi primi scrisoare de prescriere ca sa pot avea document justificativ.
Intre timp am mai sunat odata la Casa de sanatate Buc si doamna respectiva spunea ca sunt foarte multi in situatia mea si ca reprezentantii au in discutie aceasta problema si incearca sa ajunga la un consens.
Mda...nu prea imi fac sperante.

Alte discuții în legătură

Recuperare indemnizatie de cm de la fnuas Cislariu_Gica Cislariu_Gica Buna ziua. Va rog sa imi enumerati care sunt cazurile in care un angajator poate sa-si recupereze indemnizatii de concediu medical. Sunt noua in domeniul ... (vezi toată discuția)
Recuperare sume fnuass ContSters223242 ContSters223242 Buna ziua, Am urmarit forum-ul dvs. si stiu ca s-a dezbatut foarte mult subiectul sumelor de recuperat reprezentand diferenta intre contributia datorata de ... (vezi toată discuția)
Recuperarea baniilor pe concediu nikol21n nikol21n buna ziua am si eu o intrebare de unde isi recupereaza banii pe prenatal si postnatal firma si dupa cat timp de la nasterea ?va multumesc:D (vezi toată discuția)