avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 164 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajat nou.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajat nou.

Am si eu o intrebare: m-am angajat de 6 zile la un hotel si nu mi s-a cerut nici un act de angajare pana acum!!!Am intrebat de ce si mi s-a raspuns ca sunt o luna de zile de proba!!Ce trebuie sa fac in situatia asta?Ca practic ma pot da afara in orice moment si nu am nici o garantie ca o sa ma plateasca?nu sunt obligati sa imi faca macar un contract de colaborare?

Multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 14:57, 5 Octombrie 2008
Chiar daca va considera in perioada de proba angajatorul este obligat sa va incheie contract de munca altfel fiind pasibil de amenda contraventionala. Nu aveti cum sa nu fitit platit pentru perioada lucrata, raportul de munca il puteti dovedi oricind prin martori sau orice alta proba in instanta daca nu va dau salariul pentru perioada lucrata, chiar in acest interval.
Ceea ce faci tu acum se numeste munca la negru.

Conform Codului Muncii:ART. 31 – Perioada de proba
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 30 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) In cazul muncitorilor necalificati, perioada de proba are caracter exceptional si nu poate depasi 5 zile lucratoare.
(4) (OUG 65/2005) Absolventii institutiilor de invatamânt se incadreaza, la debutul lor in profesie, pe baza unei perioade de proba de cel mult 6 luni.
(4_1) (OUG 65/2005, modificata prin Legea de aprobare 371/2005) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta numai printr-o notificare scrisa, la initiativa oricareia dintre parti.
(5) Pe durata perioadei de proba salariatul se bucura de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.

ART. 32 – Numarul perioadelor de proba
(1) Pe durata executarii unui contract individual de munca nu poate fi stabilita decat o singura perioada de proba.
(2) Prin exceptie, salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba in situatia in care acesta debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie ori urmeaza sa presteze activitatea intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase.
(3) Neinformarea salariatului anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca cu privire la perioada de proba, in termenul prevazut la art. 17 alin. (4), duce la decaderea angajatorului din dreptul de a verifica aptitudinile salariatului printr-o asemenea modalitate.
(4) Perioada de proba constituie vechime in munca.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reclamatie firma angajatoare Lumiere Lumiere Cine poate face ceva in privinta unei firme care cheama la interviu pentru angajare numai persoane cu experienta si le munceste o zi intreaga pentru a vedea ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA Care este perioada de proba maxima la un contract de munca pe perioada nedeterminata? (vezi toată discuția)
Somaj tehnic Verginia Verginia Buna ziua! Am o vechime totala in munca de 11 ani. Pe 22.09.2008 mi-am incheiat contractul de munca la unitatea unde lucram cu acordul partilor. M-am angajat ... (vezi toată discuția)