Am auzit o mica speta si m-am gandit sa o discut aici, pentru ca sincer eu personal nu am gasit un raspuns..
Deci, un avocat reprezinta pe martorul L. Dar acelasi avocat il reprezinta si pe invinuitul D. Marturila lui L il poate incrimina pe D, iar D are interes ca L sa ia asupra sa o parte din vina, astfel in sarcina lui fiind retinuta o suma mai mica (e vb de irtiune de evaziune fiscala) si astfel prejudiciul ar fi sub 100.000 de euro, deci achitarea prejudiciului ar fi cauza de nepedepsire. Daca L nu ia asupra lui o parte din fapta, prejudiciul este peste 100.000 deci D nu mai beneficiaza de cauza de nepedepsire.
Acum vine si intrebarea: L a fost angajatul lui D, nu are studii si cam tot ce ii zice D sau avocatul L o de buna. Dar nu exista vre-o obligatie LEGALA prin care avocatul nu poate reprezenta ambele parti ? Este cat se poate de clar ca interesele lui L difera TOTAL de interesele lui D si avocatul nu ii poate reprezenta pe amandoi. Deci ?
Martorul nu este parte in proces, deci nu poate fi asistat (reprezentat) de avocat. Daca se extinde procesul penal si fata de el, atunci este altceva!
Dar de unde reiese faptul ca martorul este asistat de avocat!? Exista vreo delegatie la dosdar pentru martor!?... sau sunt simple presupuneri!? Calitatdea de avocat se probeaza cu o imputernicire! A admis instanta asa ceva!?
In faza de urmarire penala pot exista astfel de situatii datorate ingaduintei...organului...dar daca nu ingaduie...
In fata instantei nu exista sanse cu privire la ingaduinta...
Evident ca avocatul reprezinta martorul printr-o delegatie depusa la dosar. Problema este ca martorul recunoaste niste chestii pe care de fapt nu le-a comis, tocmai pentru ca este influentat de avocat, care-l reprezinta si pe invinuit.
Un organ de cercetare penala nu poate interzice cuiva sa se prezinte cu avocat, indiferent de faza urmaririi penale, atat timp cat avocatul depune la dosar imputernicire. Sau ma insel eu...