avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Clauza penala in contract accesoriu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Clauza penala in contract accesoriu

Buna,
se da urmatoarea intrebare: contract autentic de vanzare cumparare a unui imobil. Poate fi negociata o clauza penala intr-un contract separat (fara forma)?
Eu as zice ca nu, deaorece modifica sau cel putin completeaza un contract a care forma este ceruta ad validitatem, da`as fi curios sa aud si alte pareri, eventual insotite de jurisprundenta...
Cel mai recent răspuns: JH , utilizator 19:43, 12 Februarie 2008
Repet:
Partile vor sa incheie un contract de vanzare cumparare a unui imobil (inclusiv terenuri) Potrivit legii 247/2005 contractul de vanzare cumparare trebuie incheiat in forma autentica, ceea ce partile vor face. (pana aici toate bune si frumoase)
Pe langa contractul noatrial partile vor sa mai incheie un contract prin care sa prevada unele clauze penale. Intrebarea este: acest al doilea contract este accesoriu contractului de vanzare cumparare? Daca este accesoriu este nevoie sa fie incheíat in forma autentica, sub sanctiunea nulitatii absolute?
sau nu este accesoriu, caz in care poate fi incheiat si prin inscris sub semnatura privata? Ma refer doar la acesta cerinta de forma...
Stiu, cel mai simplu ar fi sa se prevada toate clauzele in contractul notarial... din pacate partile nu vor intotdeauna ce e mai simplu, ci ceea ce li se pare lor ca pentru ei ar fi mai bine...
Imi aratati si mie unde exact ati spus anterior ca sunt imobile care includ si terenuri, ca sa inteleg de ce va repetati??? :-/
Daca partile nu vor un anume lucru, juristul le explica riscurile si, eventual, pentru protectia proprie, ii pune sa semneze o clauza de exonerare de raspundere si le face ce vrea. Ce e dupa, raspunderea lor! Daca eu ii spun unui client ce e bine si el decide altfel, e treaba lui. Daca i se pare lui ca stie ce e mai bine, sa-si faca singur, ce rol mai am eu?

Pentru ca sa-ti raspund la intrebare, am sa ma mai documentez. De unde exact ai scos tu ca ar fi nul contractul accesoriu? Eu nu cred ca e contract accesoriu, asa cum am spus deja, cred ca e o completare la contractul deja incheiat. Si nu vad sa fie nul. Dar, repet, as vrea sa stiu pentru asta de unde ai gasit tu ca ar fi nul absolut.

Oricum, e o prostie sa faci un act din doua bucati. In primul rand, la un litigiu in instanta, se poate interpreta diferit redactarea din primul act si cea din cel de-al doilea. Adica urmarile, efectele prevazute si dorite de parti. #-o E aiurea, ii dezavantajeaza complet. De ce vor asa?
Nici eu nu cred ca e accesoriu, ci ca ar fi vorba de doua acte care sa constituie un intreg. Avand in vedere ca legea impune forma autentica NUMAI pentru transmiterea dreptului de proprietate asupra terenurilor, trag concluzia ca orice alta clauza extrinseca transferului poate fi inclusa intr-un act separat, neautentic.
Ultima modificare: Marți, 12 Februarie 2008
ContSters20980, utilizator
Asta i-am spus si eu initial... odata ce din actul aditional (indiferent cum se cheama el in realitate) nu reies decat drepturi si obligatii care se refera la creante... fara transmitere de pamant in plus, chestii-trestii...
#-o
Clauza penala este un mod de evealuare a despagubirilor datorate de debitor ca urmare a neexecutarii sau executarii necorespunzatoare a unei obligatii.
E drept ca ea poate fi stabilita prin conventie separata, dar aceasta are caracter accesoriu fata de contractul care prevede obligatia a carei neexecutare sau executare necorespunzatoare a fost avuta in vedere la stabilirea cauzei penale.

Acum, daca ne amintim de prin anul I civil, forma ceruta ad validitatem presupune in esenta ca intregul act (adica toate clauzele sale) sa imbrace aceeasi forma... si de asemenea actul aflat in interdependenta cu actul solemn... etc..

Sunt de acord si cu punctul de vedere exprimat de Andreea si Avlil (si as putea motiva corespunzator) dar ce te faci daca dai de un judecator care n-a invatat decat ca papagalul cele de mai sus ca sa intre la minunatele examene din care numai inteligent nu iesi? Nu crezi ca e mai bine sa fie tot autentic?

Alte discuții în legătură

Vanzare teren fara cadastru si intabulare messsi messsi Care sunt metodele prin care se poate cumpara un teren fara cadastru si intabulare ? (vezi toată discuția)
Antecontract vinzare cumparare nicolae242 nicolae242 se poate face un antecontract de vinzare cumparare in care proprietarul se obliga sa vinda dar sa si lase pe persoana care cumpara sa locuiasca pina se ... (vezi toată discuția)
Antecontract de v/c Florentina Mihaela Florentina Mihaela Buna ziua, As vrea sa stiu daca un antecontract de vanzare-cumparare incheiat de un avocat are aceeasi valoare in cazul unui proces ca si unul incheiat la ... (vezi toată discuția)