Buna,
se da urmatoarea intrebare: contract autentic de vanzare cumparare a unui imobil. Poate fi negociata o clauza penala intr-un contract separat (fara forma)?
Eu as zice ca nu, deaorece modifica sau cel putin completeaza un contract a care forma este ceruta ad validitatem, da`as fi curios sa aud si alte pareri, eventual insotite de jurisprundenta...
Pentru inceput: este clar ca este vorba de riscul clientului si nu de riscul meu, insa in acelasi timp este de datoria mea, ca in cazul in care clientul vrea neaparat ceva ,sa vad daca pot rezova problema in modul dorit de client...
Asta a fost si parerea mea initiala, ca este vorba de un contract extra, si ca din punctul asta de vedere nu are nici o importata forma. Insa ulterior (mai precis aseara, in timp ce mergeam spre casa) mi-a trecut prin minte ideea ca ar putea fi considerat ca si un contract accesoriu... Pentru a-mi spulbera aceasta indoiala (sau pentru a ma lamurii mai deplin) am pus intrebarea aici... in ideea ca poate exista cineva care are mai multa experienta in domeniu, sau pur si simplu sa aud si o alta argumentatie...
Oricum, deja este inceput faptul ca exista 2 pareri care sustin ca nu este vorba de un contract accesoriu... ceea ce mie personal imi convine, pentru ca este solutia dorita de client... Pentru asta va mutumesc deja!!! Ramane doar sa vad daca gasesc ceva jurisprudenta (evident daca exista).. macar o hotarare a vreunui tribunal, ceva...
Adevarul e ca nu mi-am pus niciodata problema pana nu ai venit cu acesta intrebare. Ca doar de aceea "pierd vremea" aici... Incredibil cat de multe lucruri la care nu te-ai gandit niciodata pot sa fie invocate...
Cred ca datoria ta e sa gasesti cea mai buna solutie, fie ca un client vrea asta sau altceva. El o poate refuza, evident, dar e datoria ta ca avocat sa-i spui ca face o alegerea proasta, din punctul tau de vedere.
De asemenea, clientul trebuie sa aiba, intotdeauna, cuvantul decisiv, caci e viata si riscul lui, la urma urmei. Dar trebuie sa te asiguri ca ia decizia in deplina cunostinta de cauza.
De ce vrea asa? Dupa cum am mai intrebat, degeaba...
Pana la urma nu ne-a spus nici CINE anume vrea asta... sau la care capat joaca JH.
Daca as fi pentru posibilul debitor al acestei povesti as accepta varianta cea mai subreda ca sa am ce comenta, la o adica. Dar daca as fi pentru creditor as face lucrurile fara sa las loc de discutii.