avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Legea 221/2009
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Legea 221/2009

Va rog sa ma informati ce se intampla cu legea 221/2009. Se mai judeca fondul ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale? Cum a motivat Curtea neconstitutionalitatea art. 5 din 221/2009??
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 23:56, 5 Decembrie 2010
Curtea constitutionala a Romaniei a admis, exceptiile de neconstitutionalitate ridicate in 189 de cauze, privind dispozitiile care prevad acordarea unor despagubiri pentru prejudiciul moral al oricarei persoane care a suferit condamnari cu caracter politic in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, precum si, dupa decesul acestei persoane, sotului sau descendentilor acesteia pana la gradul al II-lea inclusiv.

Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Una dintre solutiile pe care pe pronunta instanta care a judecat cauza penala,
Sunt masurile procesuale care se pot lua numai in cursul procesului penal de catre organul de urmarire penala sau de catre instanta de judecata si care constau in indisponibilizarea prin instituirea unui sechestru a bunurilor mobile si imobile,

Exceptiile de neconstitutionalitate se refera la dispozitiile art.5 alin.(1) lit. a din Legea nr.221/2009 privind condamnarile cu caracter politic si masurile administrative asimilate acestora, pronuntate in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989. Ele au fost ridicate in 189 de dosare aflate, joi, pe rolul Curtii Constitutionale. Articolul contestat prevede ca "orice persoana care a suferit condamnari cu caracter politic in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 sau care a facut obiectul unor masuri administrative cu caracter politic, precum si, dupa decesul acestei persoane, sotul sau descendentii acesteia pana la gradul al II-lea inclusiv, pot solicita instantei de judecata, in termen de trei ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, obligarea statului la: a) acordarea unor despagubiri pentru prejudiciul moral suferit prin condamnare . La stabilirea cuantumului despagubirilor se va tine seama si de masurile reparatorii deja acordate persoanelor in cauza, in temeiul Decretului-lege 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, si al Ordonantei de urgenta a Guvernului 214/1999, aprobata cu modificari si completari prin Legea 568/2001, cu modificarile si completarile ulterioare".
adica nu se mai acorda despagubiri? statul a contestat o lege scoasa de el insusi??
multumesc
Nu se mai acorda daune morale cf. art 5 lit.a) din lege. Daunele materiale pe lit. b) se pot inca cere daca e cazul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordarea despagubirilor ContSters79066 ContSters79066 Revin cu o întrebare pe care am mai pus-o în anul 2010 referitoare la acordarea desbăgubirilor în cuantum de 5.000 de euro, despăgubiri acordate în baza ... (vezi toată discuția)
Legea 221 wulfhager wulfhager Doream sa stiu daca se mai pot initia actiuni impotriva Statului Roman privitoare la Deportarile in Baragan (vezi toată discuția)
Urmasii etnicilor germani deportati in rusia andreeaely andreeaely Buna ziua De curand am aflat de legea 221/2009 si as dori sa aflu care sunt pasii de urmat pt obtinerea unor despagubiri si daca exista sanse de obtinere a ... (vezi toată discuția)