Nu persoana este impozabila ci venitul obtinut de o persoana este impozabil.
Iar, impozabil inseamna ca se plateste impozit pe venit. ! Cu cateva exceptii, orice venit este impozabil, inclusiv veniturl obtinut de PFA.
Ex. un pensionar PFA: obtine venituri atat din pensie cat si din PFA. veniturile din pensie sunt neimpozabile iar cele obtinute ca PFA sunt impozabile. Deci repet, sintagma de ne/impozabil se aplica veniturilor.
Daca te referi la TVA, acesta apare in discutie la persoanele juridice, unde intra si PFA-urile(desi ele nu sunt persoane juridice).
Deci in privinta TVA-ului, un PFA poate fi platitor de TVA, sau neplatitor de TVA. Aceasta este exprimarea corecta.
Poate fi platitor de TVA daca opteaza explicit pentru acest lucru(la infiintare sau mai tarziu prin modificarea statutului) sau automat cand totalul incasarilor depasesc plafonul maxim de 35.000 euro pe an.
Dumneavoastra fiind PFA, automat veniturile obtinute ca PFA sunt impozabile.
Iar referitor la TVA, sunteti platitor de TVA numai daca asa v-ati declarat la infiintare sau cum am mai zis, daca ati depasit plafonul de 35.000 euro pe an.
In postarea anterioara, am precizat: orice persoana care realizeaza venituri.
Din punct de vedere al TVA, nu numai "persoanele juridice (printre care si P.F.A.)", au calitatea de persoane impozabile, ci si persoanele fizice (pur si simplu). Conditia ca o persoana sa fie catalogata ca persoana impozabila din punct de vedere al TVA este sa desfasoare activitate economica intr-o maniera independenta. In categoria persoanelor fizice impozabile din punct de vedere al TVA intra de exemplu si cei care incheie mai mult de 5 contracte de inchiriere in decursul unui an, cei care vand mai mult de un teren sau o constructie in decursul unui an sau cei care efectueaza o livrare intracomunitara de mijloace de transport noi.
Baza legala: Codul Fiscal art. 127
ART. 127
Persoane impozabile şi activitatea economică
(1) Este considerată persoană impozabilă orice persoană care desfăşoară, de o manieră independentă şi indiferent de loc, activităţi economice de natura celor prevăzute la alin. (2), oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activităţi.
(2) În sensul prezentului titlu, activităţile economice cuprind activităţile producătorilor, comercianţilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activităţile extractive, agricole şi activităţile profesiilor libere sau asimilate acestora. De asemenea, constituie activitate economică exploatarea bunurilor corporale sau necorporale în scopul obţinerii de venituri cu caracter de continuitate.
(2^1) Situaţiile în care persoanele fizice care efectuează livrări de bunuri imobile devin persoane impozabile sunt explicitate prin norme.
(3) Nu acţionează de o manieră independentă angajaţii sau oricare alte persoane legate de angajator printr-un contract individual de muncă sau prin orice alte instrumente juridice care creează un raport angajator/angajat în ceea ce priveşte condiţiile de muncă, remunerarea sau alte obligaţii ale angajatorului.
(7) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), orice persoană care efectuează ocazional o livrare intracomunitară de mijloace de transport noi va fi considerată persoană impozabilă pentru orice astfel de livrare.
Precizari, clarificari si exemple apar in Normele Metodologice pct. 3 (cu referire la art. 127 din Codul Fiscal.
a. Sunt PFA cu noma de venit din 2007, neplatitor de TVA. Prestator de servicii
IT.
b. Incepand din ianuarie 2008 si pana in iunie 2010 am emis facturi aproximativ
lunare catre o firma din Romania.
c. Din Mai 2009 am inceput sa emit facturi si catre o firma platitoare de TVA
din Germania (intracomunitare), deci am inceput sa emit facturi atat catre o
firma din Romania cat si catre una din Germania.
Va rog sa imi spuneti ce ar trebui sa fac pentru a fi in ordine cu actele?
Nu imi e clar daca si de la ce data ar trebui sa ma inscriu in Registrul
Operatorilor Intracomunitari si daca si de cand trebuie sa depun declaratii 390.
a. Sunt PFA cu noma de venit din 2007, neplatitor de TVA. Prestator de servicii
IT.
b. Incepand din ianuarie 2008 si pana in iunie 2010 am emis facturi aproximativ
lunare catre o firma din Romania.
c. Din Mai 2009 am inceput sa emit facturi si catre o firma platitoare de TVA
din Germania (intracomunitare), deci am inceput sa emit facturi atat catre o
firma din Romania cat si catre una din Germania.
Va rog sa imi spuneti ce ar trebui sa fac pentru a fi in ordine cu actele?
Nu imi e clar daca si de la ce data trebuia sa ma inscriu in Registrul
Operatorilor Intracomunitari si daca si de cand trebuie sa incep sa depun declaratii 390.