avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... contract colaborare
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

contract colaborare

Sunt pensionara, platesc CAS si impozit pe suma care depaseste 1000RON. Daca intru intr-un contract de colaborare in calitate de persoana fizica neautorizata, ce obligatii fiscale am?
Cel mai recent răspuns: Monica Miron , Consultant fiscal 18:59, 9 Noiembrie 2010
impozit 16% si 5.5% sanatate
in contract scrie ca impozitarea se face cu retinerea la sursa in cota de 10% din venitul brut realizat, aceasta cota ce inseamna?
ca va retine la sursa 10% la venitul realizat, iar diferenta de 6 % se va plati in anul urmator la declaratia de impunere finala pentru veniturile realizate, mai putin cei 10% virati deja!
"Art. III . – (1) Orice venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, se impoziteaza cu cota de impozit pe venit.

(2) In sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor pentru somaj, prin venituri de natura profesionala, altele decat cele de natura salariala, in sensul prezentei ordonante de urgenta, se intelege acele venituri realizate din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si/sau venituri rezultate din activitati profesionale desfasurate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil.

Asupra acestor venituri se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj.”

Potrivit alin. (5) din OUG 82/2010 persoanelor asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, si persoanelor care au calitatea de pensionari nu le sunt aplicabile prevederile alin. (2).

In concluzie, pensionarii nu platesc decat impozitul pe venit in prezent in cota de 16%
Asta am gasit in ordonanta.
Intrebare:
1) acest 16% il platesc si eu si firma cu care fac contract de colaborare?
2) Raspunsul anterior primit de la dv. e valabil, cel cu 16% si 5.5%?
3) Dupa semnarea contractului, este necesar sa merg la fisc sau "vine" fiscul la mine?
va multumesc si scuze pentru sacaieli.
ce mi-ati spus in ordonanta face referire la sistemul de pensii si somaj, sistemul se sanatate este reglementat de legea 95/2006 cu modificarile ulterioare;
1)aceste 16% se plateste o singura data in cazul dvs am inteles ca firma vireaza impozitul;
2)raspunsul e valabil va trebui platit 5,5% asta nu mai e obligatia firmei de a vira ci a dvs;
3)puteti depune contractul la fisc declaratia 070 persoane fizice;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionar si angajat cu contract de mandat Mario-100 Mario-100 Sunt pensionar in sistemul public de pensii si realizez si venituri dintr-o activitate profesionala (pe baza de mandat comercial si obtin doar comision din ... (vezi toată discuția)
Despre medici daniela5 daniela5 care sunt noile reglementari pt un CMI care isi plateste pensia,cass,prin privinta OG 58? (vezi toată discuția)
Pensionar boala grad iii - contract civil AngiCat AngiCat Sunt pensionara de boala grad III si mi se retine contributia pentru sanatate de 5,5% si impozit 16% deoarece am pensia in valoare bruta de 1142, rezulta ... (vezi toată discuția)