avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pensionar boala grad III - contract civil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pensionar boala grad III - contract civil

Sunt pensionara de boala grad III si mi se retine contributia pentru sanatate de 5,5% si impozit 16% deoarece am pensia in valoare bruta de 1142, rezulta valoare neta 1066 lei.
In cazul in care accept sa lucrez 4 ore pe zi in baza unui contract civil de munca ce contributii sunt obligatorii in ce cuantum si cum se platesc (de catre firma cu care se face contractul sau de persoana contractanta).
Ce contributii sunt optionale?
Mentionez ca aceste contracte sunt ocazionale, pot fi maxim trei pe an. Un contract se face pe 112 ore deci cam 28 zile de lucru de cate 4 ore pe zi.
Daca trebuie platit la casa de pensii, se va lua in consideratie la calculul pensiei la limita de varsta si aceste cateva luni dispersate? Ce acte trebuiesc achizitionate si de unde?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: AngiCat , utilizator 23:40, 4 Martie 2011
Retinerile sunt facute de angajator si reprezinta CAS, sanatate si somaj.Calcul pensiei va avea in vedere tot virsta de cotizare stabilita de lege insa veti beneficia de un ounctaj sporit
Multumesc pentru raspuns. Mai am insa o intrebare referitor la:
"Art. 296 20
Prevederi speciale
(4) Dispozitiile prezentului titlu referitoare la contribuabilii prevazuti la art. 2963 lit. c) Si obligatiile de plati a contributiilor individuale de asigurari pentru somaj si de asigurari sociale, corespunzatoare veniturilor profesionale, altele decat cele de natura salariala, platite acestor persoane, se completeaza cu prevederile art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010, cu modificarile ulterioare.
ART. III (modificat prin OUG 82/2010 si OUG 117/2010)
(1) Orice venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, se impoziteaza cu cota de impozit pe venit.
(2) In sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor pentru somaj, prin venituri de natura profesionala, altele decat cele de natura salariala, in sensul prezentei ordonante de urgenta, se intelege acele venituri realizate din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 13^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si/sau venituri rezultate din activitati profesionale desfasurate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil. Asupra acestor venituri se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj.
....................
(5) Persoanelor asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, si persoanelor care au calitatea de pensionari nu le sunt aplicabile prevederile alin. (2).
Acest aliniat nu spune ca nu ar trebui sa platesc aceste contributii?
Eu nu am cum sa beneficiez de somaj. Mai am doar un an pana la pensia de limita de varsta. Si contributia la pensie nu prea mai are cum sa ma ajute, mai sunt doar cateva luni. Consider ca sunt niste bani aruncati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

"contract de prestari servicii" Cosmi7 Cosmi7 Care sunt cotele ce se retin de catre angajator, in cazut contractelor de prestari servicii? Ce temei legal avem in acest ... (vezi toată discuția)
Despre medici daniela5 daniela5 care sunt noile reglementari pt un CMI care isi plateste pensia,cass,prin privinta OG 58? (vezi toată discuția)