avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate

va rog sa ma sprijiniti sa localizez ce inseamna indemnizatii de risc maternal, baza legala,
multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:22, 9 Noiembrie 2010
Norme de aplicare a OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, Sectiunea a VI-a, art. 57 - 61.
1. Din Norma de aplicare a OUG 158/2005:
Art. 57. - Dreptul la concediul de risc maternal se acordă în condiţiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 25/2004, cu modificările ulterioare.
Art. 58. - Certificatele de concediu de risc maternal se eliberează de medicul de familie sau medicul de specialitate obstetrică-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii, pe perioade de maximum 30 de zile calendaristice, pe o durată totală de maximum 120 de zile calendaristice, în întregime sau fracţionat, asiguratelor gravide, asiguratelor care au născut recent sau care alăptează.
Art. 59. - Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de risc maternal se determină conform art. 31 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005.
Art. 60. - Indemnizaţia de risc maternal se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Art. 61. - Concediul şi indemnizaţia de risc maternal se acordă fără condiţie de stagiu de cotizare.

2. Din OUG 96/2003:
ART. 9
In cazul in care o salariata se afla in una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 lit. c)-e) şi desfăşoară la locul de munca o activitate care prezintă riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii şi alaptarii, in sensul celor prevăzute la art. 5 alin.(1), angajatorul este obligat sa ii modifice in mod corespunzător condiţiile şi/sau orarul de munca ori, dacă nu este posibil, sa o
repartizeze la alt loc de munca fără riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariale.
ART. 10
(1) In cazul in care angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv, nu poate sa indeplinească obligaţia prevăzută la art. 9, salariatele prevăzute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, după cum urmează:
a) inainte de data solicitării concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, salariatele prevăzute la art. 2 lit. c);
b) după data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevăzute la art. 2 lit. d) şi e), in cazul in care nu solicita concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi ingrijirea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la 3 ani.
(2) Concediul de risc maternal se poate acorda, in intregime sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depăşi 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical in acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.
(3) Eliberarea certificatului medical se va face in condiţiile in care salariata s-a prezentat la consultatiile prenatale şi postnatale, conform normelor Ministerului Sănătăţii.
ART. 11
(1) Pe durata concediului de risc maternal salariata are dreptul la indemnizaţie de risc maternal, care se suporta din bugetul asigurărilor sociale de stat.
(2) Cuantumul indemnizaţiei prevăzute la alin. (1) este egal cu 75% din media veniturilor lunare realizate in ultimele 10 luni anterioare datei din certificatul medical, pe baza cărora se datorează contribuţia individuală de asigurări sociale.

3. Ar fi bine sa cititi in intregime OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca si Normele sale de aplicare.
Ultima modificare: Marți, 9 Noiembrie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pentru risc maternal . ramona_moraru ramona_moraru Buna ziua , as dori sa stiu daca concediul pentru risc maternal se poate prelungii si dupa 30 de saptamani de sarcina cand ar putea fi acordat concediu ... (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal doriacristina doriacristina Buna ziua Imi puteti spune, va rog, cine (ce fel de medic) trebuie sa emita concediul de risc maternal si in baza caror acte? Multumesc! (vezi toată discuția)
Concediul de risc maternal alexia23 alexia23 Buna ziua! Am o intrebare referitoare la acordarea concediului maternal. As vrea sa stiu daca el se poate acorda inca din primele saptamani de sarcina, ... (vezi toată discuția)