avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general PFA registru de caa
Discuție deschisă în Contabilitate în general

PFA registru de caa

Buna ziua,
Am si eu o intrebare legata de PFA,pot incasa ca pfa in casa venituri peste 5000 lei?Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 11:59, 11 Noiembrie 2010
da puteti, dar nu aveti voie sa incasati mai mult de 5000 de ron pe o factura, restul puteti sa-l luati prin banca.
Imi cer scuze ca trebuie sa va contrazic !
- dar aceasta problema se poate pune numai in cazul incasarilor si platilor (in numerar ) intre persoane juridice. (OG 15/1996 cu modificarile ulterioare).

In ceea ce priveste incasarile si platile unui PFA (acesta nefiind persoana juridica) de la alte persoane fizice sau juridice, acestea nu intra sub incidenta prevederilor OG 15/1996 care reglementeaza disciplina financiara in acest sens.

CONCLUZIE:
- PFA,II,IF , profesiile liberale, alte persoane fizice care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala etc. pot face incasari si plati in numerar peste plafonul de 5000 lei sau orice alt plafon (chiar si daca persoana de la care incaseaza/plataste este persoana juridica) !

BAZA LEGALA:

ORDONANTA Nr. 15 din 23 ianuarie 1996 privind întarirea disciplinei financiar-valutare
Art.5.
(1)Pentru întarirea disciplinei financiare si evitarea evaziunii fiscale, operatiunile de încasari si plati între persoanele juridice se vor efectua numai prin instrumente de plata fara numerar (= prin banca).

NOTA:

Problema care se pune aici:
- la platile si incasarile in numerar,
este numai in ceea ce priveste spalarea de bani ( LEGEA nr. 656 din 7 decembrie 2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism), deoarece:

- platile/incasarile in numerar care depasesc plafonul de 15.000 euro (echivalentul in lei) trebuiesc raportate in temeiul acestei legi la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (OFICIU);
- este vorba de paltile/incasarile facute de toate persoanele fizice (inclusiv PFA) sau juridice;
- neraportarea depasirii acestui plafon consitutuie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 30.000 lei.

NOTA:
Daca aceste plati se fac prin banca nu mai exista obligativitatea raportarii acestor plati catre OFICIU (raportarea cade in sarcina bancii prin care se deruleaza operatiunile !)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare autoturism de la persoana fizica pe societate neplatitoare de tva narcispataru narcispataru Buna ziua, As dori sa cumpar un autoturism de la o persoana fizica pe firma neplatitoare de TVA. Exista modalitati de plata in numerar toata suma( aprox ... (vezi toată discuția)
Chitanta persoana fizica mai mare de 5000 lei pvcc pvcc Buna ziua, ma intereseaza daca, din perspectiva pers. juridice, se pot emite chitante mai mari de 5000 lei de catre o pers. fizica catre o pers. juridica (pe ... (vezi toată discuția)
Plafon de plata facturi in numerar yvm yvm Buna ziua In ce conditii poate plati o persoana fizica cu numerar o factura mai mare de 5000 RON? (vezi toată discuția)